Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κουνούπια...



ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Το πρώτο βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση όλων των εστιών ανάπτυξης. 

Η χαρτογράφηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται προς το τέλος του καλοκαιριού διότι και η έκταση των υδάτινων συγκεντρώσεων αλλάζει.
 

Ο πιο αποτελεσματικός, απόλυτα ελεγχόμενος και ακίνδυνος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών ανάπτυξης τους.

Τα επιτρεπόμενα σκευάσματα και οι περιορισμοί στη χρήση τους αναφέρονται στην εγκύκλιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπ’ αριθμ. 183654/20-4-2010 «Εγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών». (www.keelpno.gr)

Τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα θα πρέπει να έχουν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κατά τον ψεκασμό ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ομοιόμορφη και καθ’ όλη την έκταση τους κάλυψη των εστιών. 

Σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει κατά την διάρκεια του χειμώνα να εντοπίζονται τα καταφύγια διαχείμασης των τελείων εντόμων (καταυλισμοί ζώων και άλλα οικήματα) και να ψεκάζονται αυτά τα καταφύγια πριν από την άνοιξη, ώστε να καταστρέφεται ο πληθυσμός που διαχειμάζει και δίνει την πρώτη γενεά. Στην περίπτωση αυτή να λαμβάνονται προφυλάξεις ώστε τα ζώα να μην έρθουν σε επαφή με τα εντομοκτόνα.
Οι ψεκαστές ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες ατομικής προφύλαξης κατά τον ψεκασμό. 

Κατά τον ψεκασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος, των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων και του περιβάλλοντος από τα εντομοκτόνα.
Η από αέρος εφαρμογή επιτρέπεται μόνο στην ειδική περίπτωση που έχει κριθεί απαραίτητη, έχει χορηγηθεί σχετική άδεια και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας όπως αυτές περιγράφονται στην εκάστοτε εκδιδόμενη άδεια.
Δεν ενδείκνυται η χρήση οποιουδήποτε χημικού σκευάσματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ιχθυοτρόφα ύδατα, δεδομένου ότι όλα είναι περισσότερο ή λιγότερο τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και επομένως μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην υγεία, το περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Όσον αφορά τα βιολογικά σκευάσματα, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την επίδραση τους στα αλιεύματα και κυρίως το γόνο



Καταπολέμηση κουνουπιών
ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

Σαν μέθοδος καταπολέμησης των κουνουπιών θα εφαρμοστεί η δια ψεκασμού από εδάφους όλων των υπαίθριων περιοικιακών εστιών ανάπτυξης των ανώριμων σταδίων των κουνουπιών (προνύμφες) και σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αυτά αναφέρονται στις οδηγίες των εντομοκτόνων σκευασμάτων. 

Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, και λόγω σοβαρών ειδικών τοπικών συνθηκών και εφ’ όσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας (όχληση και δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης νόσων) μπορεί η καταπολέμηση να γίνεται και με αεροψεκασμό με ελικόπτερα ή αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή κάθε άλλο πτητικό μέσο που έχει άδεια αεροψεκασμού από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για χαμηλή πτήση, πράγμα όμως που θα γίνεται μόνο ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής για την Καταπολέμηση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης και με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που αντιπροσωπεύουν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και που θα καλύπτεται ενιαία με σχετική νομαρχιακή απόφαση.

Προκειμένου να αποφασιστεί ποιο από τα είδη των εντομοκτόνων που αναφέρονται στα συνημμένα θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να αξιολογηθεί το είδος της εστίας των προνυμφικών σταδίων των κουνουπιών. 

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει κατ’ αρχήν να επισημανθούν και να χαρτογραφηθούν όλες οι εστίες κάθε περιοχής, μόνιμες και εποχιακές, ώστε η επέμβαση να γίνεται σωστά και παντού. 

Ατομική προστασία με εντομοαπωθητικά
  • Από την αρχαία εποχή εφαρμόζονταν τεχνικές απώθησης των ενοχλητικών εντόμων... καμφορά, κυπαρίσσι, γάλβανο, ρόδι, ακονίτο, κανέλα, κάνναβη.  Φυτικά εκχυλίσματα όπως το σκόρδο, το ελαιόλαδο, δεκάρα βασιλικό λάδι και χυμός πρώιμης ντομάτας αναφέρονται επίσης είτε ως προς την θεραπεία, είτε ως προς την αποφόρτιση της ενόχλησης. Πιθανότατα όλα αυτά να αποτέλεσαν τη βάση για τον προσδιορισμό και την ειδική χρήση των αιθέριων ελαίων ως απωθητικά αλλά κατ' ουσίαν αυτές οι ουσίες έχουν αδύναμη ή πολύ ασθενή επίδραση. 
  • Από την άλλη, καθότι οι κινήσεις των μωρών ως προς τα πιπιλίσματα, το τρίψιμο των ματιών (=βλεννογόνοι) ουσιαστικά δε μπορούν να επιτηρηθούν, η χρήση είτε φυσικών, είτε χημικών εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά (έως ~ 2-3 ετών). Σίτες & κουνουπιέρες φερειπείν είναι μία καλή λύση.
  • Μη φοράτε άρωμα - αρωματικά προϊόντα & αν πάραυτα επιμένετε, εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό τελευταίο.
  • Τα έντομα έλκονται από κάθε τι σκουρόχρωμο (σχέδιο, ρούχο, ύφασμα κλπ. τουτέστιν προτιμήστε φωτεινά χρώματα (παστέλ, λευκό, χακί...)
  • Σε θαμνώδεις, δασικές εκτάσεις, ή περιοχές με γκαζόν κλπ, να προτιμάτε ενδυμασία με χοντρότερη & σφιχτότερη πλέξη (εννοείτε μακρύ μανίκι & παντελόνι), κάλτσες & γενικά όσο το δυνατό καλύτερη κάλυψη του σώματος, "με γνώμονα" να μην είναι απολύτως εφαρμοστά.
  • Σε περιοχές που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες, ελέγξτε κατά την επιστροφή σας το εκτεθειμένο δέρμα & τα ρούχα για τσιμπούρια.
  • Τα καπέλα βοηθούν επίσης στο να κρατήσουν τις σκνίπες μακριά (=κάλυψη θερμικής ακτινοβολίας).
  • Στις επιβαρυμένες περιοχές, εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό πέρα από τα ρούχα & κατευθείαν στο δέρμα (& στις 2 περιπτώσεις σιγουρευτείτε πως ο κατασκευαστής του το επιτρέπει). Ως επί το πλείστον τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα δεν είναι αδιάβροχα & φεύγουν εύκολα με τη τριβή ή το σκούπισμα, το υγρό περιβάλλον & την εφίδρωση... πόσο μάλλον με το νερό. Να θυμάστε πως η δράση του έχει να κάνει με την καλυπτόμενη επιφάνεια & όχι με την οσμή που αναδύει το εντομοαπωθητικό.
  • Έχετε υπόψη σας πως η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, cocktail κλπ, τα λιμνάζοντα υγρά, τα απορρίμματα έλκουν τα κουνούπια. Κάποια από αυτά ενδέχεται να είναι μολυσμένα οπότε να είναι & φορείς ασθενειών. 

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.



Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου