Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Μελιτζάνα


Solanum Melongena Var. Esculentum, 
Οικογένεια Solanaceae.
Στην Ευρώπη από το 16ο αιώνα.

Καθότι τροπικό φυτό αγαπά τη ζέστη.
Μπορεί να καλλιεργηθεί & σε γλάστρα.

9 gr μελιτζάνας περιέχουν 35 θερμίδες καλή ς πηγής φυσικών ινών.
Επίσης περιέχουν υψηλά ποσοστά φαινολικών αντιοξειδοτικών. 
Κυρίαρχο ανάμεσα σε αυτά είναι το χλωρογενικό οξύ, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία των καρκινογενών νιτροσαμινασών και μειώσει τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου όπως ήπατος (συκώτι) και παχέως εντέρου 
Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα στις μελιτζάνες περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του καρκίνου. 
Το αντιοξειδωτικό που περιέχει η φλούδα της, μπλοκάρει τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους καρκινικούς όγκους.

Σπορά: Σε σπορείο (=φυτώριο) ή στο χώμα

Σε σπορείο
Αρχές με μέσα Μαρτίου σε θερμοκρασιακό περιβάλλον μεγαλύτερο των
21οC με βάθος σποράς ~1cm σε μονίμως υγρό χώμα.
Ο έλεγχος των σκαθαριών στα σπορόφυτα είναι βασικός. Το πύρεθρο και η ροτενόνη είναι αποτελεσματικοί μέθοδοι αντιμετώπισης, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε μία μη χημική μέθοδο:
Βάλτε τα σπορόφυτα σε ένα τραπέζι 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος.(Σε αυτό το ύψος γίνεται πολύ λίγη ζημιά).
Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα κάτω από πλαστικά μπουκάλια νερού του 1 ½ λίτρου για να τα προστατεύεστε μέχρι να μεγαλώσουν. Αφήστε τα πλαστικά μπουκάλια για κάλυμμα όσο μπορείτε περισσότερο.

Οι σπόροι καθυστερούν να βλαστήσουν σε σχέση με της ντομάτας. (συνήθως 5-13)
Αφού βλαστήσουν επιζητούν σταδιακά την ηλιοφάνεια (αρχικά ~ 2ώρες) 
Η μεταφύτευση γίνεται με φυτά των 10cm 

Στο χώμα (παρόμοια με των πιπεριών)
Όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά.
Συνιστάτε να μη σπέρνονται στο χώμα Μάρτιο ή νωρίς τον Απρίλιο.
Ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν οι σπόροι είναι οι 25 - 30οC (για συνεχή παραγωγή αφήστε κενό 2 εβδομάδων, η ζέστη είναι ο κύριος αρωγός της ανάπτυξης)

Αποφύγετε την καλλιέργεια μελιτζανών σε έδαφος που προηγμένος είχαν καλλιεργηθεί ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και ειδικά μελιτζάνες τα τελευταία 3 χρόνια. Τα μέλη της οικογένειας των Στρυχνοειδών, οι πατάτες, τομάτες και οι μελιτζάνες θα πρέπει να εναλλάσσονται κάθε χρόνο με άλλα φυτά, για να αποφευχθεί η βερτισιλλίωση, μια μυκητίαση που κάνει τα φυτά κίτρινα, τα μαραίνει και τα σκοτώνει. 
Επιβάλλεται να αλλάζουμε συνεχώς τις τοποθεσίες των καλλιεργειών μας μέσα στο χωράφι ή τον κήπο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του μύκητα. 

Η συγκαλλιέργεια με τα παραπάνω γιατί δεν ενδείκνυται;;;

Πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας θα πρέπει να έχει προηγηθεί χλωρή λίπανση με κάποιο ψυχανθές για την προσθήκη οργανικής ουσίας και κυρίως αζώτου.

Απόσταση ανά σειρά 60-90cm
απόσταση ανά ρίζα στην ίδια σειρά ~50-60cm
Σε κάθε 4 – 5 φυτά μελιτζάνας προτείνεται να αντιστοιχεί ένας βασιλικός για βοήθεια στη γονιμοποίηση.

Σε λάκους 30cm επί 20cm βάθους  γεμίζετε τα 2/3 με χώμα ανακατεμένο με κομπόστ & το υπόλοιπο με σκέτο κομπόστ

Στήριξη
Σε ύψος 30cm θα πρέπει να έχει δέσει καρπούς, οπότε & πρέπει πλέον να στηριχθεί. Το ριζικό της σύστημα είναι τέτοιο που δεν αντέχει ριπές ανέμου. Προκειμένου να μη ξαπλώσει το φυτό η στήριξη θεωρείτε εκ των ουκ άνευ. 

Πότισμα 
Κατά τη περίοδο της καρποφορίας, επιβάλλει να διατηρείτε το χώμα  περισσότερο υγρό (& όχι βρεγμένο)

Συγκομειδή
Δε δίνουν παραγωγή σε θερμοκρασίες κάτω των 21οC. Όταν η θερμοκρασία ανεβεί, ανάλογα τη ποικιλία ωριμάζει τους καρπούς σε 2,5 μήνες
Πρέπει να συλλεχθεί ενόσω βρίσκεται στο μισό του πλήρους μεγέθους της και με τη φλούδα της γυαλιστερή. 
Φλούδα με ματ απόχρωση και καφέ χρώμα είναι σημάδι πως ωρίμασε υπερβολικά για βρώση (=σπογγώδης υφή και πικρή γεύση σημαίνει σολανίνη. Η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, μόνο όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι.). 
Με τακτική συγκομιδή το φυτό παράγει όλη τη σαιζόν.
Οι μικροί καρποί έχουν τη καλύτερη ποιότητα.

Έδαφος
Αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο. 
pH 5,5 - 8,0.

Λίπανση: 
Άζωτο (N): 20 - 25 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο (Υπερβολική δόση οδηγεί σε πλούσιο φύλλωμα & μικρή παραγωγή)
Φώσφορος (P): 20 - 25 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο (όλος στη βασική λίπανση)
Κάλιο (K): 20 - 25 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο
Μαγνήσιο (Mg): 5 - 8 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο (ευαίσθητη στην έλλειψη του αλλά & σε  Ψευδάργυρο, Σίδηρο, Βόριο και Μολυβδαίνιο.
Ρίξτε το 40% της δόσης του Αζώτου, Καλίου και Μαγνησίου με τη βασική λίπανση και το υπόλοιπο 60% σε 3 με 6 ισόποσες δόσεις μετά την πρώτη συγκομιδή.

Συγκαλλιέργεια 
  • Αμάραντος (προστασία από επιβλαβή έντομα)
  • Βασιλικός (καθότι πιο ευαίσθητος στην έλλειψη νερού, λειτουργεί ως δείκτης εφαρμογής ποτίσματος, για τις καταλληλότερες δόσεις νερού στα φυτά μελιτζάνας. Πιθανότατα η αιτία για την οποία οι παραγωγοί αναφέρουν γλυκύτερη γεύση στους καρπούς).
  • Φασόλια (Τα φασόλια προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας)
  • Μπιζέλια
  • Σπανάκι
  • Θυμάρι
Ασθένειες
Για τον δορυφόρο στην πατάτα και την μελιτζάνα, ένας τρόπος είναι μαζευτεί με το χέρι, καθότι αυτός πετά με κατεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση. Τουτέστιν θα σταματήσει στο πρώτο χωράφι που θα συναντήσει & δη στην ανατολική του πλευρά. Αυτό βέβαια θα γίνεται για ένα μήνα επί 10λεπτά κάθε πρωί.
Άλλη βιολογική επίσης λύση είναι να φαγωθούν τα αυγά & νεογέννητά του από τον εχθρό του

Ποικιλίες 
Άσπρες και ριγωτές 
Από τις Ελληνικές ξεχωρίζουν οι:

Άργους (Τσακώνικη): Σχηματικά ίδιες με του Λαγκαδά όμως με λευκές γραμμές κατά μήκος. Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση κάτι που ασφαλώς οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. 
Επίσης διακρίνεται γιατί είναι επιμήκης χωρίς κυρτότητα, μήκους 20-25 εκ. και διαμέτρου 4-6 εκ. με μεγαλύτερη διάμετρο στη μέση. 
Η επιφάνεια του φλοιού είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος του καρπού οι οποίες έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα.
Ο καρπός της τσακώνικης μελιτζάνας χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. 
Ευρύτατα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκια μήκους περίπου 5 εκ

Black Beauty Ωρίμανση: 73-83 ημέρες
 Αξιόπιστη μέσης εποχής ποικιλία. που μπορεί να καλλιεργηθεί και στις νότιες περιοχές με τη μεγαλύτερη περίοδο. 
Παράγει περίπου 15 φρούτα με εξαιρετική γεύση και είναι ανθεκτική στα σκασίματα. 
Οι καρποί γίνονται πολύ μεγάλοι αλλά είναι προτιμότερο να μαζεύονται μικροί. 
Είναι η καλύτερη ποικιλία μελιτζάνας για αποθήκευση




Rosa Bianca (Σύρου; Χοντροί στρογγυλοποί μωβ απόχρωσης).Ωρίμανση: 83 ημέρες
Ροζ ιταλική μελιτζάνα
Μέσης εποχής & ίσως η καλύτερη ποικιλία σε γεύση. Έχει κερδίσει σε διαγωνισμούς για την υπέροχη κρεμώδη σάρκα της. 
Είναι λευκή στη βάση της με ακανόνιστες ροζ-μωβ λωρίδες στο πάνω μέρος.






Listada De Gandia
 Ωρίμανση: 75 ημέρες
Ποικιλία από τη Γαλλία του 1850 με ωοειδές σχήμα με λευκές λωρίδες και μωβ τη κυρίψς απόχρωση. 
Οι καρποί φτάνουν τα 12-15 εκατοστά. 
Τα φυτά δε μεγαλώνουν όσο οι άλλες ποικιλίες, αλλά τα ώριμα αντέχουν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία. 
Ταιριάζει σε περιοχές με μακριά ζεστή καλλιεργητική περίοδο. Οι φλούδες δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστούν για να μαγειρευτούν.





White Beauty (Λευκές Σαντορίνης; Στρογγυλοί λευκής απόχρωσης με γλυκύτερη γεύση από τις άλλες ποικιλίες. Καλλιεργείται στην Θήρα και έχει πολύ λίγους σπόρους στο κέντρο της. 
Επειδή απορροφά λίγο λάδι, προτιμάτε από πολλούς τηγανιτή). Ωρίμανση: 70 ημέρες
Αυτή η ποικιλία ταιριάζει & παράγει περισσότερο σε ζεστές νοτισμένες περιοχές. 
Οι καρποί είναι λευκοί και οβάλ με καλή γεύση ενώ σε μέγεθος φτάνουν τα 12-15 εκατοστά.  








Round Mauve Ωρίμανση: 80 ημέρες
Σκούρα μωβ στρογγυλή μελιτζάνα με λευκή σάρκα, πολύ παραγωγική & με αντοχή στη ζέστη.














Long Purple (Λαγκαδά;): Επιμήκης καρπός με βαθύ μωβ χρώμα
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Μακρύς & λεπτός καρπός






Little fingers Ωρίμανση: 68 ημερών
Πρώιμη ποικιλία η συγκομιδή των οποίων γίνεται όταν φτάσουν σε μέγεθος μικρών δακτύλων.



Θρεπτική αξία (ανα 100g ακατέργαστης, ωμής μελιτζάνας)
Ενέργεια – 102KJ
Υδατάνθρακες - 5.7g
Σάκχαρα - 2.35g
Φυτικές ίνες - 3.4g
Λίποι - 0.19g
Πρωτείνες - 1.01g
Ασβέστιο - 9mg
Σίδηρο - 0.24mg
Μαγνήσιο - 14mg
Μαγγάνιο - 0.25mg
Φώσφορο - 25mg
Κάλιο - 230mg
Ψευδάργυρος - 0.16mg
Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) – 0.039mg
Ριβοφλαμίνη (βιταμίνη Β2) – 0.037mg
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) – 0.649mg
Παντοθενικό Οξύ (βιταμίνη Β5) - 0.281mg
Βιταμίνη Β6 – 0.084mg
Φολικά (βιταμίνη Β9) – 22μg
Βιταμίνη C – 2.2mg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου