Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ορτανσία

ΟΡΤΑΝΣΙΑ Ortensia 

Οικογένεια: Hydrangeaceae
Κατάταξη: Δικοτυλήδονο
Είδος φυλλώματος: Φυλλοβόλο
Έκθεση στον ήλιο:
Απαιτήσεις σε νερό: Υγρά εδάφη Ανθεκτικότητα στο ψύχος:
Μεγ. ύψος: 2 m
Μεγ. πλάτος: 2 m



Θαμνώδες φυτό με ωραία σφαιρικά άνθη.
Οι ορτανσίες είναι ένα γένος φυτών που περιλαμβάνει πάνω από 70 είδη αειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων και αναρριχώμενων φυτών. Καλλιεργούνται για τα εντυπωσιακά και μεγάλα άνθη τους που μπορεί να είναι σε σφαιρικές, ομπρελοειδείς ή κωνικές ταξιανθίες. 
Ανάλογα με το Ph του εδάφους τα άνθη τους έχουν διαφορετικό χρώμα. Έτσι έχουμε μπλε άνθη σε όξινα εδάφη, κρεμ άνθη σε ουδέτερα εδάφη και ροζ ή φούξια άνθη σε
αλκαλικά εδάφη.

Φροντίδα
Αναπτύσσονται σε υγρά αλλά στραγγιζόμενα, πλούσια χουμώδη εδάφη και ηλιόλουστες ή ημισκιασμένες θέσεις.
Φυτεύονται σε ομάδες και γλάστρες με χώμα όξινο (=μέτρια πλούσιο).
Θέλει άφθονο πότισμα το Καλοκαίρι. 
Δεν αντέχει τον υπερβολικό ήλιο ούτε τη πολύ ζέστη. Το χειμώνα, ανάλογα τη ποικιλία, μπορεί να χάσει τα φύλλα της και θέλει μέτριο πότισμα. 
Ευδοκιμεί και σε εξωτερικούς χώρους, φυτεμένη σε γλάστρα ή στον κήπο. Η γλάστρα έχει το πλεονέκτημα της άμεσης μεταφοράς της μέσα στο σπίτι με σκοπό τον ευκολότερο έλεγχο απόχρωσης του άνθους.

Καλλιέργεια 

Η ορτανσία ανθίζει την άνοιξη, ενώ ο πολλαπλασιασμός της προκύπτει από μοσχεύματα, με την καλύτερη εποχή της να είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου. 
Απαραίτητο για την άνθισή της είναι να περάσει το φυτό για ένα διάστημα από χαμηλές θερμοκρασίες.
Το καλοκαίρι θα πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό - δροσερό μέρος, μακριά από τον καυτό ήλιο. 

Οι νέοι βλαστοί της ορτανσίας είναι ευαίσθητοι στο παγετό, γι'αυτό ας έχουμε το νου μας όταν το φυτό είναι σε μικρή ηλικία.

Το "άνθος" της Ορτανσίας είναι μεγάλο & εντυπωσιακό καθώς απαρτίζεται από πολλά μικρότερα.
Εντονότερα & μεγαλύτερα άνθη επιτυγχάνουμε δίνοντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά ή αφαιρώντας μερικά περιμετρικά ανθάκια που αποτελούν τη μεγάλη "μπάλα". 

Η ορτανσία αποκτά μπλε άνθη όταν το pH του εδάφους είναι όξινο (περίπου 4,5-5) και το φυτό δεν μπορεί απορροφήσει ιόντα φωσφόρου. Για αυτό το λόγο το φώσφορο δεν προστίθεται στο έδαφος όταν οι ορτανσίες θέλουμε να έχουν μπλε άνθη. Προκειμένου τα φυτά να έχουν μπλε άνθη λιπαίνονται με όξινα λιπάσματα αζώτου, όπως είναι το θειικό αμμώνιο και το νιτρικό αμμώνιο. Επίσης, παρέχεται κάλιο από χλωρίδιο του καλίου ή θειικό κάλιο. Στην περίπτωση που τα άνθη δεν έχουν καθαρό μπλε χρώμα όταν παρέχεται η κατάλληλη λίπανση και το ιδανικό pH, τότε προστίθεται θειικό αργίλιο.

Μία άλλη λύση είναι να προσθέσουμε.. στο χώμα τύρφη και κάθε 15 -20 μέρες οργανικό σίδηρο





Αν επιθυμείτε να βλέπετε ροζ άνθος, πρέπει να της βάλετε χώμα με αλκαλικό ph. 
Αυτό θα το πετύχετε προσθέτοντας λίγο ασβέστη στο χώμα. 









  • Το καλοκαίρι θέλει καθημερινό πότισμα και να προφυλάσσεται από τον μεσημεριανό ήλιο. 
  • Αν φυτέψετε την ορτανσία στον κήπο θα πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μέγεθος του φυτού, κάντε το Οκτώβρη – Νοέμβρη ή Μάρτη – Απρίλη. 



















Κλάδεμα ορτανσίας

Δε χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης, μιας και το σχήμα του άνθους είναι σφαιρικό από τη φύση του. 
Τα γέρικα και ξερά κλαδιά της θα πρέπει να αφαιρούνται, ενώ 

  • τυχόν κιτρίνισμα στα φύλλα τη στιγμή όμως που οι γραμμές σε αυτά παραμένουν πράσινες, ερμηνεύεται ως έλλειψη σιδήρου λόγω των πολλών νερών. Σε αυτή την περίπτωση μειώνουμε το νερό στο πότισμα και εφοδιαζόμαστε σίδηρο από ένα γεωπονικό κατάστημα. 
Φροντίστε να προσθέστε κάποιο λίπασμα 
πλούσιο σε οργανικά και ιχνοστοιχεία.

Το κλάδεμα γίνεται το Σεπτέμβριο ή νωρίς την άνοιξη (Φεβρουάριο - Μάρτιο). Φθινοπωρινό κλάδεμα κάνουμε στην περίπτωση που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ορτανσίες μας με μοσχεύματα, που θα πάρουμε απ' τα κομμένα κλαδιά. Όσο πιο βόρεια είμαστε τόσο περισσότερο καθυστερούμε. 


Σε Ορτανσίες που το καλοκαίρι «βλέπει» ο ήλιος 8-10 ώρες τη μέρα πρέπει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς. Σε σκιερή θέση γίνονται μεγαλύτερες.

Περισσότερα εδώ ορτανσίες στον ήλιο


Βρίσκω τα κλαδιά που είχαν λουλούδια την περασμένη χρονιά. (εύκολο γιατί έχουν πάνω τους τα ξερά άνθη).





Κόβω 2-3 μάτια πάνω από το χώμα. Επαναλαμβάνω για όλα τα ανθισμένα κλαδιά. 
























Δεν πειράζω τα κλαδιά που δεν είχαν άνθη. 











Πολλαπλασιασμός
Ορτανσία το Μάιο...
Πολλαπλασιάζονται με ημιξυλώδη μοσχεύματα από μη ανθοφόρους βλαστούς την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Τα περισσότερα είδη κλαδεύονται ελαφρά το χειμώνα, ενώ πρέπει να απομακρύνουμε και τις υπερώριμες ταξιανθίες.

Παρότι το ανοιξιάτικο κλάδεμα το προτιμούμε σε περιοχές με χιόνια και πάγους, (επειδή τα ξερά άνθη και τα κλαδιά προστατεύουν το φυτό απ' το κρύο) στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα. 

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ορτανσίες μας θα πρέπει να τις διαιρέσουμε. Δηλαδή βγάζουμε το φυτό απ' τη γλάστρα και το χωρίζουμε σε δύο ή περισσότερα τμήματα που το καθένα έχει ρίζες και βλαστούς. Η διαίρεση γίνεται όταν ακόμη το φυτό είναι σε λήθαργο, δηλαδή το χειμώνα πριν εμφανιστεί η νέα βλάστηση.




Αν σκεφτεί κανείς ότι την ορτανσία την καλλιεργούμε κατά κανόνα σε γλάστρες και ότι είναι ένα φυτό που θέλει κάθε χρόνο μεταφύτευση σε μεγαλύτερη, τότε η διαίρεση είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού που συμφέρει περισσότερο. 
Αλλά και το κλάδεμα συμφέρει να γίνεται την άνοιξη αφού έτσι προστατεύουμε τα φυτά μας απ΄το κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου