Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ρεβύθια

Cicer arietinum L.

Cicer arietinum L

Ερέβινθος ο κοινός ή κριόμορφος (=Cicer arietinum)


Είδος: Μονοετές, αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό που ανήκει στην οικογένεια φαβίδες. 
Ποώδες που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά
Φύλλωμα σύνθετο με εναλλαγές μεγέθους & σχήματος, στρογγυλά & ανοιχτοπράσινα οδοντωτά στις άκρες. Τα άνθη της είναι μικρά, λευκού κόκκινου ή ροζ χρώματος και φύονται στις μασχάλες των κλαδιών ανά ένα. Οι καρποί είναι πεπλατυσμένοι στα πλάγια και κάθε ένας από αυτούς περιέχει 1-2 σπόρια, τα γνωστά ρεβίθια. 
Κατάγεται από την Aσία και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Nότιας Eυρώπης, της Aσίας, της Nότιας και Kεντρικής Aμερικής. 
Tα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά, καβουρντισμένα σαν ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), ενώ έπειτα από σχετική επεξεργασία μετατρέπονται και σε άλευρα για την παραγωγή ψωμιού ή χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. 
Σε πολλές χώρες της Mέσης Aνατολής, το ρεβιθάλευρο αποτελεί και υποκατάστατο του καφέ.

Γενικά
Είναι λίγο πολύ γνωστό πως τα όσπρια χωνεύονται ευκολότερα & είναι πιο βραστερά, όταν μουλιάσουν σε νερό με προσθήκη μαγειρικής σόδας.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ο ισχυρισμός πως καταστρέφεται η βιταμίνη Β1.
Εικάζεται από κάποιους ακόμη πως αν ξαφριστούν τα όσπρια χάνονται επιπλέον βιταμίνες, αλλά το ποιες αφήνουν να το εννοήσουμε μόνοι.

Η έρευνα λοιπόν απέδωσε πως η συνήθειά μας να να τρεφόμαστε με λίγες διαιτητικές ίνες (=φυτικές ίνες από απουσία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης & οσπρίων) έχει επιφέρει την έλλειψη ενζύμων για τη διάσπασή τους, τουτέστιν την ευκολότερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. 

Η δυσκολία στην απορρόφησή τους επιφέρει μετεωρισμό, (=φούσκωμα από δημιουργία αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα)
Tο φούσκωμα που προκαλείται & ενοχλεί αρκετό κόσμο, αποδίδεται κυρίως στις πρωτεΐνες και λιγότερο στους υδατάνθρακες ή και στο συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
Καθότι τα όσπρια ενοχλούν όσους δε τα καταναλώνουν συχνά, καλύτερο "ελιξίριο" για αυτό θεωρείται η

Όσπρια




Ο ρόλος τους στη διατροφή μας 

Αναδημοσίευση από το diatrofiki-axia-trofon.blogspot.gr/

Οι Έλληνες πάντα είχαν μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα όσπρια. Οι Αρχαίοι προτιμούσαν να καταναλώνουν τα ρεβύθια, τα κουκιά και τις φακές. Αργότερα, με την ανακάλυψη της Αμερικής γνώρισαν και αγάπησαν και όλα τα είδη των φασολιών. Τα όσπρια αποτέλεσαν ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής Διατροφής. Σήμερα, ιδιαίτερα οι νεότεροι, σχεδόν τα έχουμε ξεχάσει ή δεν τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στη διατροφή μας.

Γιατί όμως πρέπει να τρώμε όσπρια; 

Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα φυτικά τρόφιμα, 23%, έχουν ελάχιστα λιπαρά έως 2%, πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες 58%, φυτικές ίνες 2,4%, αρκετό κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Μπορούν να τα καταναλώνουν οι διαβητικοί; 

Το σωστό είναι να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό είτε γιατρό είτε διαιτολόγο, ώστε να εκπαιδεύονται πώς να τα τρώνε και σε τι ποσότητες, αλλά πιο συγκεκριμένα, μπορούν να τα τρώνε, γιατί οι υδατάνθρακές τους διασπώνται με αργούς ρυθμούς απ΄τον οργανισμό με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να προλαβαίνει να τους μεταβολίζει.

Αντικαθιστούν το κρέας επειδή περιέχουν αρκετό σίδηρο και πρωτεΐνες; 

Όχι, γιατί ο σίδηρος των οσπρίων,

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Μουσική...

Καθόσον μία μουσική σύνθεση οφείλει να αποτελείται από αρμονία, ρυθμό & μελωδία, τότε & η ποίηση οφείλει να συμπληρώνει τα υπόλοιπα…
Οτιδήποτε ξεφεύγει,αναλογικά από αυτά τα 4 υποκειμενικά όρια, κατ εμέ χρήζει επανεξέτασης λαμβάνοντας υπόψη τη στιγμή, τη διάθεση & τη πνευματική διαύγεια που καθορίζουν την επιλογή. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...





Image makers...


Φαινομενικά τα πάντα είναι μία ιδέα, που συχνά καλούμαστε να αξιολογήσουμε… επιφανειακά!
«Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα» β
έβαια, αλλά με βάση τα θεμέλια & τη διδαχή το αξιόλογο είναι διαχρονικό & χωρίς ημερομηνία λήξεως!




Τουτέστιν μην ενθουσιάζεστε από οτιδήποτε... Το ανεξερεύνητο έχει μεγαλύτερη αξία!
 





Μήπως θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε 
στην ομορφιά που ο καθένας κρύβει μέσα του;




Για κάποιους κάθε ηλικία έχει τη δική της ομορφιά, για κάποιους άλλους αυτή χτίζεται από τη προσωπικότητα της ψυχής, που όταν περνά ο καιρός γίνεται στιβαρότερη...

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Κολοκύθι

Κολοκύθια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Γενικά:
Μονοετή έρποντα φυτά, σπάνια με όρθια ή θαμνώδη βλάστηση. 
Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και φθάνει σε βάθος 40-50 cm. 
Απ’ αυτήν ξεκινούν πολλές πλευρικές που αναπτύσσονται πλάγια και προς τα κάτω.
Οι βλαστοί του έρπουν σε μεγάλο μήκος που μπορεί να φθάσει τα 8-10 m. 
Τα άνθη του είναι δικλινή και σπανιότερα ερμαφρόδιτα. Εχουν μεγάλο μέγεθος και είναι κίτρινα. 
Τα αρσενικά καταναλώνονται και σαν λαχα­νικά για ντολμάδες, είναι περισσότερα από τα θηλυκά και βρίσκονται στο κέντρο των φυτών αντίθετα από τα θηλυκά που βρίσκονται στην περιφέρεια σε βλαστούς τρίτης τάξεως και πάνω. 
Η γονιμοποίησή τους γίνεται κυρίως με τις μέλισσες, μεταξύ των φυτών της φυτείας, των ποικιλιών και των ειδών του γένους Cucurbita, όχι όμως και μεταξύ των γενών, (δηλαδή με τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα καρπούζια).


Οικογένεια: Cucurbitaceae (=κολοκυνθών)
Για την ωρίμανση των καρπών απαιτείται ζέστη

Καλλιέργεια: 
Παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού 
Είναι φυτό που αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά

Μελιτζάνα


Solanum Melongena Var. Esculentum, 
Οικογένεια Solanaceae.
Στην Ευρώπη από το 16ο αιώνα.

Καθότι τροπικό φυτό αγαπά τη ζέστη.
Μπορεί να καλλιεργηθεί & σε γλάστρα.

9 gr μελιτζάνας περιέχουν 35 θερμίδες καλή ς πηγής φυσικών ινών.
Επίσης περιέχουν υψηλά ποσοστά φαινολικών αντιοξειδοτικών. 
Κυρίαρχο ανάμεσα σε αυτά είναι το χλωρογενικό οξύ, που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία των καρκινογενών νιτροσαμινασών και μειώσει τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου όπως ήπατος (συκώτι) και παχέως εντέρου 
Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα στις μελιτζάνες περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του καρκίνου. 
Το αντιοξειδωτικό που περιέχει η φλούδα της, μπλοκάρει τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους καρκινικούς όγκους.

Σπορά: Σε σπορείο (=φυτώριο) ή στο χώμα

Σε σπορείο
Αρχές με μέσα Μαρτίου σε θερμοκρασιακό περιβάλλον μεγαλύτερο των

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ντομάτα


Το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο καροτινοειδές Λυκοπίνιο (είναι η κύρια χρωστική ουσία της τομάτας) ενώ το πορτοκαλί στο β-καροτίνιο (προβιταμίνη Α). 

Σε μικρότερες ποσότητες υπάρχουν επίσης άλλα καροτινοειδή και ξανθοφύλλες. Το λυκοπίνιο δε χρειάζεται φως για να σχηματισθεί. 
Οι καρποί μετά τη συγκομιδή κοκκινίζουν και στο σκοτάδι. 
Θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου εμποδίζουν τη σύνθεση λυκοπινίου, όχι όμως του β-καροτινίου, γι' αυτό και όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες οι καρποί δεν έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα αλλά πορτοκαλί.

Η τομάτα (Lycopersicum esculentum) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. 
Στην ίδια οικογένεια ανήκουν οι πιπεριές και οι μελιτζάνες. 
Η τομάτα κατάγεται από την τροπική Αμερική (Περού, Ισημερινό) όπου υπάρχουν πολλά αυτοφυή είδη. 
Καλλιέργεια ντομάτας

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σπορείο


Οικιακό σπορείο

Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.

Γράφτηκε ότι θα υπάρξει απόφαση που θα απαγορεύσει την ιδιωτική καλλιέργεια. Και άλλες φορές έχουμε ακούσει ανάλογα “παράλογα”, που στην πορεία τα “αλλάζουν”, τα διαμορφώνουν, αλλά ο στόχος είναι γνωστός…
Toν σπόρο τους, τον έριξαν και δουλεύει. Ας μάθουμε να φτιάχνουμε ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, για … καβάντζα!
Πιθανολογούμε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να περάσει, μιας και δεν επηρεάζει πολύ κόσμο. Οι πολλοί μαντρώθηκαν στις πόλεις, τι τους νοιάζει που… δε θα έχουν κήπο;Σάμπως έχουν τώρα; Πέρασαν πολύ πιο επώδυνα μέτρα για πολλούς… Στην γιαγιά και στον παππού που παρέμειναν πίσω στην ύπαιθρο, θα κολώσουν; Εδώ δεν ντράπηκαν που έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους… Το πως θα την εφαρμόσουν, δε νομίζουμε ότι θα βιαστούν.
Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά, που λέει και ο σοφός λαός…
Η Μάνα ελληνική Γη , σου δίνει πολλές λύσεις για να “φτιαχτείς” μόνος σου. Άλλωστε η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ είναι το ΒΑΣΙΚΟ που προτείναμε για την έξοδο από τη 

Φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας




Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας!




Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που τρώγονται.
Πολλοί δεν τα γνωρίζουμε εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουμε χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώρισή, την αξιοποίηση και την χρήση τους.

Ιδιότητες φυτών & λαχανικών

Παραδοσιακές πρακτικές ιδιότητες φυτών & λαχανικών...




Σύμφωνα με την παράδοση πάντα...
Εννοείτε ότι το άρθρο που αναδημοσιεύουμε, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα & πως όσα αναφέρονται δεν είναι ιατρικές συμβουλές, παρά καταγραφή παραδοσιακών τρόπων χρήσης των φυτών - λαχανικών.
Προτροπή μας η συμβουλή ειδικών πριν από κάθε ενέργεια αφού γνωστό είναι πως όλα τα βότανα δεν είναι πάντοτε πανάκεια αλλά & αθώα ...
(Άλκης Σαββόπουλος)

Το βιβλίο "Γεωπονικόν του Αγαπίου Μοναχού Κρητός" γράφτηκε πιθανόν το 1620, εκδόθηκε στη Βενετία το 1643 και επανεκδόθηκε τουλάχιστον άλλες 15 φορές! Μάλιστα έχει ιδιαιτέρως μακροσκελή τίτλο.
“Βιβλίον καλούμενον Γεωπονικόν, εις το οποίον περιέχονται ερμηνείαι θαυμασιώταται. Πώς να κεντρώνονται και φυτεύονται τα δέντρα και έτερα όμοια. Και εξόχως πώς να κυβερνάται πας ένας δια να φυλάγεται υγιής. Έτι δε και ιατρικά διάφορα αληθέστατα συναγμένα από ιατρούς σοφωτάτους, εις πάσαν ασθένειαν. Και Μηνολόγιον δια όλες τες εορτές του χρόνου.”
*Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δείτε τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ!!! Σελ. 12-20.

Κλιματισμός...

Κλιματισμός & υγεία




 Ο κλιματιζόμενος χώρος σε συνάρτηση με την υγεία & την οικονομία

Η αδιάκοπη χρήση των κλιματιστικών συστημάτων ενέχει κινδύνους για την υγεία μας όταν αυτά δεν συντηρούνται τακτικά και δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Λοιμώξεις του αναπνευστικού, κρυολογήματα, ψύξεις είναι μερικά από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η χρήση των κλιματιστικών συστημάτων.



Η κακή χρήση του κλιματισμού ελλοχεύει κινδύνους

Πιο συγκεκριμένα

  • οι πολλές ώρες της ημέρας ιδιαίτερα σε χώρους με διαιρούμενες μονάδες (=split air condition)  
  • το να μπαινοβγαίνουμε σε χώρους με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας
  • Η αμέλεια καθαρισμού των φίλτρων αλλά & του καθημερινού εξαερισμού του χώρου, μας καθιστά ευάλωτους. 
Η εμφάνιση της ψύξης.
Η ψύξη είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο & προέρχεται από τον χρήστη που δεν ρυθμίζει σωστά το κλιματιστικό του σύστημα, προκαλώντας απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατό να εμφανιστεί πονοκέφαλος, ξήρανση στο δέρμα και στους βλεννογόνους, να μεταδοθεί κάποια μολυσματική ασθένεια.

Αλλεργίες
Σκόνη & μύκητες που επικάθονται στα φίλτρα αναπτύσσονται με αποτέλεσμα να

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κουνούπια...



ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Το πρώτο βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση όλων των εστιών ανάπτυξης. 

Η χαρτογράφηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται προς το τέλος του καλοκαιριού διότι και η έκταση των υδάτινων συγκεντρώσεων αλλάζει.
 

Ο πιο αποτελεσματικός, απόλυτα ελεγχόμενος και ακίνδυνος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών ανάπτυξης τους.

Τα επιτρεπόμενα σκευάσματα και οι περιορισμοί στη χρήση τους αναφέρονται στην εγκύκλιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπ’ αριθμ. 183654/20-4-2010 «Εγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών». (www.keelpno.gr)

Τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα θα πρέπει να έχουν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κατά τον ψεκασμό ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ομοιόμορφη και καθ’ όλη την έκταση τους κάλυψη των εστιών. 

Σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει κατά την διάρκεια του χειμώνα να εντοπίζονται τα καταφύγια διαχείμασης των τελείων εντόμων (καταυλισμοί ζώων και άλλα οικήματα) και να ψεκάζονται αυτά τα καταφύγια πριν από την άνοιξη, ώστε να καταστρέφεται ο πληθυσμός που διαχειμάζει και δίνει την πρώτη γενεά. Στην περίπτωση αυτή να λαμβάνονται προφυλάξεις ώστε τα ζώα να μην έρθουν σε επαφή με τα εντομοκτόνα.
Οι ψεκαστές ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες ατομικής προφύλαξης κατά τον ψεκασμό. 

Κατά τον ψεκασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος, των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων και του περιβάλλοντος από τα εντομοκτόνα.
Η από αέρος εφαρμογή επιτρέπεται μόνο στην ειδική περίπτωση που έχει κριθεί απαραίτητη, έχει χορηγηθεί σχετική άδεια και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας όπως αυτές περιγράφονται στην εκάστοτε εκδιδόμενη άδεια.
Δεν ενδείκνυται η χρήση οποιουδήποτε χημικού σκευάσματος για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ιχθυοτρόφα ύδατα, δεδομένου ότι όλα είναι περισσότερο ή λιγότερο τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και επομένως μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην υγεία, το περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Όσον αφορά τα βιολογικά σκευάσματα, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την επίδραση τους στα αλιεύματα και κυρίως το γόνο



Καταπολέμηση κουνουπιών
ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

Σαν μέθοδος καταπολέμησης των κουνουπιών θα εφαρμοστεί η δια ψεκασμού από εδάφους όλων των υπαίθριων περιοικιακών εστιών ανάπτυξης των ανώριμων σταδίων των κουνουπιών (προνύμφες) και σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αυτά αναφέρονται στις οδηγίες των εντομοκτόνων σκευασμάτων. 

Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, και λόγω σοβαρών ειδικών τοπικών συνθηκών και εφ’ όσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας (όχληση και δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης νόσων) μπορεί η καταπολέμηση να γίνεται και με αεροψεκασμό με ελικόπτερα ή αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή κάθε άλλο πτητικό μέσο που έχει άδεια αεροψεκασμού από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για χαμηλή πτήση, πράγμα όμως που θα γίνεται μόνο ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής για την Καταπολέμηση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης και με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που αντιπροσωπεύουν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και που θα καλύπτεται ενιαία με σχετική νομαρχιακή απόφαση.

Προκειμένου να αποφασιστεί ποιο από τα είδη των εντομοκτόνων που αναφέρονται στα συνημμένα θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να αξιολογηθεί το είδος της εστίας των προνυμφικών σταδίων των κουνουπιών. 

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει κατ’ αρχήν να επισημανθούν και να χαρτογραφηθούν όλες οι εστίες κάθε περιοχής, μόνιμες και εποχιακές, ώστε η επέμβαση να γίνεται σωστά και παντού. 

Ατομική προστασία με εντομοαπωθητικά
  • Από την αρχαία εποχή εφαρμόζονταν τεχνικές απώθησης των ενοχλητικών εντόμων... καμφορά, κυπαρίσσι, γάλβανο, ρόδι, ακονίτο, κανέλα, κάνναβη.  Φυτικά εκχυλίσματα όπως το σκόρδο, το ελαιόλαδο, δεκάρα βασιλικό λάδι και χυμός πρώιμης ντομάτας αναφέρονται επίσης είτε ως προς την θεραπεία, είτε ως προς την αποφόρτιση της ενόχλησης. Πιθανότατα όλα αυτά να αποτέλεσαν τη βάση για τον προσδιορισμό και την ειδική χρήση των αιθέριων ελαίων ως απωθητικά αλλά κατ' ουσίαν αυτές οι ουσίες έχουν αδύναμη ή πολύ ασθενή επίδραση. 
  • Από την άλλη, καθότι οι κινήσεις των μωρών ως προς τα πιπιλίσματα, το τρίψιμο των ματιών (=βλεννογόνοι) ουσιαστικά δε μπορούν να επιτηρηθούν, η χρήση είτε φυσικών, είτε χημικών εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά (έως ~ 2-3 ετών). Σίτες & κουνουπιέρες φερειπείν είναι μία καλή λύση.
  • Μη φοράτε άρωμα - αρωματικά προϊόντα & αν πάραυτα επιμένετε, εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό τελευταίο.
  • Τα έντομα έλκονται από κάθε τι σκουρόχρωμο (σχέδιο, ρούχο, ύφασμα κλπ. τουτέστιν προτιμήστε φωτεινά χρώματα (παστέλ, λευκό, χακί...)
  • Σε θαμνώδεις, δασικές εκτάσεις, ή περιοχές με γκαζόν κλπ, να προτιμάτε ενδυμασία με χοντρότερη & σφιχτότερη πλέξη (εννοείτε μακρύ μανίκι & παντελόνι), κάλτσες & γενικά όσο το δυνατό καλύτερη κάλυψη του σώματος, "με γνώμονα" να μην είναι απολύτως εφαρμοστά.
  • Σε περιοχές που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτες, ελέγξτε κατά την επιστροφή σας το εκτεθειμένο δέρμα & τα ρούχα για τσιμπούρια.
  • Τα καπέλα βοηθούν επίσης στο να κρατήσουν τις σκνίπες μακριά (=κάλυψη θερμικής ακτινοβολίας).
  • Στις επιβαρυμένες περιοχές, εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό πέρα από τα ρούχα & κατευθείαν στο δέρμα (& στις 2 περιπτώσεις σιγουρευτείτε πως ο κατασκευαστής του το επιτρέπει). Ως επί το πλείστον τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα δεν είναι αδιάβροχα & φεύγουν εύκολα με τη τριβή ή το σκούπισμα, το υγρό περιβάλλον & την εφίδρωση... πόσο μάλλον με το νερό. Να θυμάστε πως η δράση του έχει να κάνει με την καλυπτόμενη επιφάνεια & όχι με την οσμή που αναδύει το εντομοαπωθητικό.
  • Έχετε υπόψη σας πως η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, cocktail κλπ, τα λιμνάζοντα υγρά, τα απορρίμματα έλκουν τα κουνούπια. Κάποια από αυτά ενδέχεται να είναι μολυσμένα οπότε να είναι & φορείς ασθενειών. 

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.



Πηγές

Λιγούστρο (Ligustrum jonandrum & Ligustrum delavayanum)

Ligustrum delavayanum 





Είδος: Λιγούστρο γιονάνδουμ
Συνώνυμα:
Ligustrum jonandrum
Οικογένεια: Oleaceae
Κατάταξη: Δικοτυλήδονο
Είδος φυλλώματος: Αειθαλές
Έκθεση στον ήλιο:
Απαιτήσεις σε νερό: Μέτρια εδάφη
Ανθεκτικότητα στο ψύχος:
Μεγ. ύψος: 2 m
Μεγ. πλάτος: 2 m 









 
Ligustrum
Τα λιγούστρα αποτελούνται από 50 περίπου είδη δηλητηριωδών, αειθαλών, ημιαειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων και μικρών δένδρων.
Αναπτύσσονται σε κάθε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις. Τα είδη με έγχρωμο φύλλωμα απαιτούν ηλιόλουστες θέσεις.
Δέχονται κλάδεμα μορφοποίησης και φυτεύονται κυρίως σε φυτοφράχτες και γλάστρες.
Πολλαπλασιάζονται εύκολα με μοσχεύματα. Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται και με σπόρους, ενώ οι ποικιλίες δένδρων με εμβόλια πάνω σε L. japonicum.

Ligustrum delavayanum
Αειθαλής θάμνος με πολύ μικρά πράσινα φύλλα και λευκά, αρωματικά άνθη στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι το ιδανικότερο φυτό για τη δημιουργία σχημάτων και φραχτών και συχνά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ακόμη και αγαλμάτων.

Δάφνη (Laurus nobilis)

Laurus nobilis





Είδος  Δάφνη ευγενής, Δάφνη Απόλλωνος 
Οικογένεια: Lauraceae
Κατάταξη: Δικοτυλήδονο
Είδος φυλλώματος: Αειθαλές
Έκθεση στον ήλιο:
Απαιτήσεις σε νερό: Ξηρά εδάφη
Ανθεκτικότητα στο ψύχος:
Μεγ. ύψος: 10 m
Μεγ. πλάτος: 8 m







Laurus nobilis 
Αειθαλής θάμνος με πράσινα, αρωματικά φύλλα και κίτρινα άνθη την άνοιξη.



Laurus
Το γένος περιλαμβάνει τρία είδη αειθαλών θάμνων ή μικρών δένδρων με πράσινα αρωματικά φύλλα.
Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ελαφρά σκιασμένες, προστατευμένες θέσεις και στραγγιζόμενα εδάφη.
Φυτεύονται μεμονωμένα και σε φυτοφράχτες.
Πολλαπλασιάζονται με σπόρους και μοσχεύματα.

Αγιόκλημα (Lonicera pileata)


Lonicera pileata 

Είδος
Οικογένεια: Caprifoliaceae
Κατάταξη: Δικοτυλήδονο
Είδος φυλλώματος: Αειθαλές
Έκθεση στον ήλιο:
Απαιτήσεις σε νερό: Μέτρια εδάφη
Ανθεκτικότητα στο ψύχος:
Μεγ. ύψος: 1 m
Μεγ. πλάτος: 3 m

Lonicera
Το γένος περιλαμβάνει περίπου 180 είδη αειθαλών και φυλλοβόλων αναρριχώμενων φυτών και θάμνων που τα περισσότερα προέρχονται από την Κίνα (100 είδη). Έχουν πράσινα απλά και αντίθετα φύλλα. Αναπτύσσονται σε

Λεμονοκυπάρισσο





Είδος Κουπρεσσοκύπαρις κίτρινος, Λεϊλάντι κίτρινο 

Συνώνυμα: Cupressus leylandii "Castlewellan gold"
Οικογένεια: Cupressaceae
Κατάταξη: Κωνοφόρο
Είδος φυλλώματος: Αειθαλές
Έκθεση στον ήλιο: 
Απαιτήσεις σε νερό: Μέτρια εδάφη
Ανθεκτικότητα στο ψύχος: 
Μεγ. ύψος: 15 m
Μεγ. πλάτος: 4 m



x Cupressocyparis
Το γένος αποτελεί διασταύρωση των γενών Cupressus και Chamaecyparis που αναπτύχθηκε το 1888 από τον καπετάνιο C.J. Leyland στην Αγγλία. Είναι κωνοφόρα ταχυαυξή φυτά με λεπιοειδή φύλλα και κωνική κόμη. Είναι από τα πλέον διαδεδομένα φυτά φυτοφρακτών ανά τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε σε βαθμό υπερβολής. Η διάδοσή τους οφείλεται στα πολύ θετικά χαρακτηριστικά τους (ταχύτητα ανάπτυξης, ευρωστία, κόστος αγοράς) αλλά κυρίως στην αντοχή τους ώς τώρα σε ασθένειες που έπληξαν παρόμοια γένη κωνοφόρων, όπως τις Τούγιες (Thuja) και τα Χαμαικυπάρισσα (Chamaecyparis).

Επιλέξτε για τη φύτευσή τους μια ηλιόλουστη θέση, σε μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη. Σε ημισκιασμένες θέσεις τα φυτά αναπτύσσονται αλλά με λιγότερο πυκνό φύλλωμα και με απώλεια του χρώματος στις ποικιλίες με

Κλάδεμα

Κλάδεμα
  • για την αισθητική  διαμόρφωση 
  • για καλυτέρευση της ανάπτυξης - απόδοσης.
Καθότι ένα κλάδεμα εξαρτάται από το είδος & αυτό το οποίο θα εξυπηρετήσει, ως επί το πλείστον το "πολύ" κλάδεμα γίνεται σε συγκεκριμένη εποχή & με συγκεκριμένο τρόπο, 

  • Με τη χρήση εργαλείων (κλαδευτήρι, πριόνι, θαμνοκοπτικό...) & όχι με τα χέρια καθότι συνήθως επίκειται τραυματισμός του
  • Οι τομές κοπής γίνονται με γωνία ~45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί & με τρόπο που θα δυσκολεύει την αποβολή χυμών (όσο είναι εφικτό). Ενδείκνυται η επάλειψη της πληγής & με ειδικά σκευάσματα για μεγαλύτερη προστασία από μόλυνση.
  • Κάθε είδος κλαδεύεται διαφορετικά, τουτέστιν συμβουλευόμαστε την αντίστοιχη βιβλιογραφία ή απευθυνόμαστε & στους ειδικούς

Πηγές:
http://www.vita.gr/html/ent/696/ent.4696.asp
https://sites.google.com/site/treeghrizoume/genika-themata/kladema
http://www.anthorama.gr/files/kladema.htm
και με σχέδια που είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για τα πρώτα βήματα του ερασιτέχνη κηπουρού)
http://www.avramis.gr/22FAD319.el.aspx
(αφορά ειδικά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς)
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=61786
(video για το κλάδεμα της ελιάς)

Λέιλαντ




Είδος (Cupressus leylandii)
Οικογένεια: Cupressaceae
Είδος φυλλώματος: Αειθαλές κωνοφόρο που μοιάζει με κυπαρίσσι.
Έκθεση στον ήλιο:  
Απαιτήσεις σε νερό: Μέτρια εδάφη 
Ανθεκτικότητα στο ψύχος:  
Μεγ. ύψος: 20 m 
Μεγ. πλάτος: 5 m











Φροντίδα
Προτιμάται για δημιουργία πράσινου φράχτη (1μ*1μ) καθώς δε λερώνει το κήπο με φύλλα & οι απαιτήσεις του έχουν να κάνουν με τον ήλιο, τη καλή αποστράγγιση & λίγο νερό το καλοκαίρι.
Επιλέξτε για τη φύτευσή τους μια ηλιόλουστη θέση, σε μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη. Σε ημισκιασμένες θέσεις τα φυτά αναπτύσσονται αλλά με λιγότερο πυκνό φύλλωμα και με απώλεια του χρώματος στις ποικιλίες με έγχρωμα φυλλώματα.
Φυτεύονται μεμονωμένα, σε φυτοφράχτες ακόμη και σε γλάστρες.

Γενικά αντέχει στο κρύο, έχει ευαισθησία στους μύκητες & έτσι καλό είναι να αποφεύγεται το πότισμα των φύλλων του. 

Κλάδεμα
Στη πρώτη δεκαετία δε ξεπερνά τα 5-6 μέτρα σε ύψος. Το σχήμα του διαμορφώνεται από τα πράσινα ανοιχτά κλαδιά που σχηματίζουν πυραμίδα ή τη προσωπική μας διαμόρφωση με το θαμνοκοπτικό. Μεγάλο κλάδεμα καλύτερα να γίνεται προς το τέλος του Χειμώνα. 
Ψηλώνει όσο κλαδεύεται χαμηλά & σταματά να ψηλώνει όταν κοπεί η κορυφή 
του.
Όταν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος κλαδεύεται, συνήθως, μία φορά κατ έτος.Δεν ασχολούμαστε με τα ενδιάμεσα κλαδιά αφήνοντάς τα να μεγαλώνουν & να πυκνώνουν το φράχτη. Κλαδεύουμε μόνο ότι προεξέχει εμπρός & πίσω για αισθητικούς λόγους.


Cupressocyparis x leylandii

Πηγές:

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ιδέες οργάνωσης παιδικού δωματίου







Ιδέες οργάνωσης και τάξης  παιδικού δωματίου





Τραπέζι για τα τουβλάκια των παιδιών





Χρησιμοποιείται μία μεγάλη βάση (στη photo της Lego), για
 το πάνω μέρος του τραπεζιού & 6 συρταρωτά πλαστικά κουτιά (πχ για τουβλάκια), πάνω στα οποία  τοποθετείτε - κολλάτε τη βάση. 


Κρεμάστρα ρούχων



























Μεταλλική συρταριέρα 
για μικρά παιχνίδια










Ραφάκια για φιγούρες






Μπορείτε να τοποθετήσετε στον τοίχο στενόμακρα ράφια, για να τοποθετούν τα παιδιά τις αγαπημένες τους φιγούρες.










Πλαστικά κουτιά για κάθε παιχνίδι






Χάρτινα ή πλαστικά κουτιά με σήμανση περιεχομένου, που έχετε εκτυπώσει 










Τσαντάκια για τα puzzle








Κρεμάστε μία αυτοσχέδια αιώρα από τούλι σε μία γωνία του δωματίου, στην οποία θα καρφώσετε δύο γάντζους, και κερδίστε χώρο από τα ράφια και τα κρεβάτια για τα λούτρινα αρκουδάκια τους.






Εβδομαδιαίο πρόγραμμα






















Οργανωμένες σάκες



Ο κουβάς της δημιουργίας

Τα ρούχα της εβδομάδας























Κουτιά κάτω από τα κρεβάτια










Κουτιά κάτω από τα κρεβάτια













Οργάνωση για τα κοκαλάκια











Οργάνωση για τα κοκαλάκια 












Οργάνωση στο μπάνιο



















Το κάθε παιδί έχει την πετσέτα του 
και οδοντόβουρτσα
























Έξυπνη ιδέα για τη τοποθέτηση των βιβλίων 
(πχ επάνω κρεβάτι κουκέτας)










Πηγές: mama365