Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Λεβάντα (Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas)


Είδος

Πολυετές φυτό με χαρακτηριστική ευωδιά και υπέροχα μοβ άνθη. Είναι ενδημική στη Νότια Ευρώπη. Άλλα ονόματα με τα οποία είναι γνωστή η Λεβάντα είναι: Αγριολεβάντα, λαμπρή, λαβαντή, χαμολίβανο, μυροφόρα, καραμπάσι, αβαγιανός.
Αγγλικό όνομα: Lavender

Φροντίδα
Το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο ακόμη και η έκθεση της καλλιέργειας, βορινή-νότια ή δυτική-ανατολική, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και στην περιεκτικότητα και τη σύνθεση του αιθερίου ελαίου. Έτσι η ίδια ποικιλία ή και ο ίδιος χημειότυπος, είναι δυνατό να δίνουν αιθέριο έλαιο διαφορετικής σύστασης, ανάλογα με την
τοποθεσία όπου καλλιεργείται.
Η λεβάντα ευδοκιμεί σε μικροκλίματα όπου επικρατούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, αλλά δε συμβαίνουν συχνοί ανοιξιάτικοι παγετοί και ούτε επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. το καλοκαίρι. Τέτοια μικροκλίματα βρίσκονται σε υπήνεμες τοποθεσίες με υψόμετρο 600-1200 μ. με κάποια κλίση (2-10%). H L. angustifolia προτιμά υψόμετρο 600-1200 μ. και η L. hybrida υψόμετρο 400-700, ενώ η L. latifolia αναπτύσσεται πολύ καλά σε πεδινά εδάφη και μέχρι 600 μέτρα υψόμετρο. Από όλες τις λεβάντες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνήσια λεβάντα
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια μόνο σε κλίματα όπου δέχονται δυο-τρεις καλές ανοιξιάτικες και μια-δύο καλοκαιρινές βροχές.
Συγκομιδή
Σε όλα τα είδη της λεβάντας το συγκομιζόμενο τμήμα του φυτού είναι τα ανθοφόρα στελέχη τα οποία χρησιμοποιούνται και για την εξαγωγή του αιθερίου ελαίου. Το κόψιμο γίνεται με δρεπάνια με κοινές χορτοκοπτικές μηχανές ή με ειδικές μηχανές συγκομιδής λεβάντας. Η συγκομιδή με όποιο τρόπο και να γίνεται πρέπει να ξεκινά αργά το πρωί αφού "σηκωθεί" η πρωινή δροσιά. Όταν η απόσταξη γίνεται σε μεγάλο υψόμετρο, επειδή γίνεται κάτω από τους 100 oC, η σύσταση στα επιθυμητά συστατικά του αιθερίου ελαίου είναι η καλύτερη.
Η καλλιέργεια φθάνει σε κανονική απόδοση στο 3ο-4ο έτος της ηλικίας της που μπορεί να διαρκέσει άλλα 6-7 ή και περισσότερα χρόνια. Η απόδοση σε ανθοφόρα στελέχη εξαρτάται κυρίως από το καλλιεργούμενο είδος λεβάντας. Ένα στρέμμα γνήσιας λεβάντας (Lanandula angustifolia) παράγει μέχρι 100 κιλά το 1ο, 200-250 κιλά το 2ο, 300-350 κιλά το 3ο, και 400 - 500 κιλά νωπών ανθοφόρων στελεχών κατά το 4ο έτος ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες, το χωράφι, και την ποικιλία της λεβάντας. Τα υβρίδια αποδίδουν περισσότερο προϊόν, νωπό και αιθέριο έλαιο χαμηλότερης όμως ποιότητας.
 
Εν συντομία
Δεν έχει απαιτήσεις στο νερό και σαν τροπικό φυτό προτιμά ζεστά και ηλιόλουστα μέρη ενώ θέλει το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. 
Προτιμά αλκαλικά χώματα, πλούσια σε ασβέστιο. 
Η Λεβάντα χρειάζεται λίγο νερό.


ΛΕΒΑΝΤΑ-LAVENDERΣπορά
Αν και μπορείτε να φυτέψετε Λεβάντα χρησιμοποιώντας σπόρους, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος. Οι σπόροι αργούν να βλαστήσουν και είναι πολύ ευαίσθητοι. Αν αγοράσετε σπόρους σε φακελάκι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκοι. Διαφορετικά δε θα βλαστήσουν. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους την Άνοιξη ή νωρίς το Φθινόπωρο.

Ο πιο απλός και ασφαλέστερος τρόπος για να έχετε Λεβάντα στο μπαλκόνι σας είναι να φυτέψετε στη γλάστρα μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτεύσετε.

Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξή της, μπορείτε να κόβετε τις κορυφές που πετάνε. Έτσι το φυτό θα αναπτύσσεται σε πλάτος.



Πηγές:
e-geoponoi 
thecookbook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου