Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Καμέλια



ΚΑΜΕΛΙΑ (Camelia japonica)

Είδος
Οικογένεια: Theaceae
Κατάταξη: Δικοτυλήδονο
Είδος φυλλώματος: Αειθαλές
Έκθεση στον ήλιο:
Απαιτήσεις σε νερό: Υγρά εδάφη
Ανθεκτικότητα στο ψύχος:
Μεγ. ύψος: 5 m
Μεγ. πλάτος: 4 m


Το γένος περιλαμβάνει περίπου 250 είδη αειθαλών θάμνων ή μικρών δένδρων που προέρχονται από την Ανατολική Ασία. 
Έχουν γυαλιστερά φύλλα και καλλιεργούνται για τα άνθη τους, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να διατηρούνται για αρκετό χρόνο πάνω στο φυτό. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρωματικά. 
Για πρακτικούς λόγους, ανάλογα με το σχήμα του άνθους τους χωρίζονται σε έξι κατηγορίες:
1) Με μονά άνθη
2) Με ημίδιπλα άνθη
3) Με άνθη σε σχήμα ανεμώνης
4) Με άνθη σε σχήμα παιώνιας
5) Με διπλά άνθη σε σχήμα τριανταφυλλιάς
6) Με διπλά άνθη.


Είναι γνωστός και με το όνομα ‘’ρόδο της Ιαπωνίας’’. 

Χρησιμοποιείται και σαν φυτό κήπου με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα ως καλλωπιστικός θάμνος. 
Εμπορικά η καμέλια καλλιεργείται και για παραγωγή δρεπτού άνθους.


Φροντίδα


Η καμέλια θέλει έδαφος πλούσιο με υψηλά επίπεδα αζώτου και pH 6.

Περιληπτικά
Φυτέψτε τις καμέλιες σε όξινα, χουμώδη, υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε σκιασμένες και ημισκιαζόμενες θέσεις. Τοποθετήστε σε τακτά διαστήματα αρκετό φυλλόχωμα στη βάση των φυτών.
Πολλαπλασιάζονται δύσκολα, με μοσχεύματα στο τέλος της άνοιξης σε συνθήκες υδρονέφωσης με θερμαινόμενο υπόστρωμα.
Κλαδεύουμε ελαφρά τα φυτά αφαιρώντας τα υπερώριμα άνθη και κορυφολογώντας τα.


Αναλυτικότερα
Όπως στα περισσότερα καλλωπιστικά, το έδαφος θα πρέπει να είναι αφράτο ώστε να στραγγίζει ικανοποιητικά για αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια εδαφοβελτιωτικά όπως είναι η τύρφη ή η άμμος.
Ωφέλιμη κρίνεται και η προσθήκη χωνεμένης κοπριάς.
Σημαντικό είναι το έδαφος να μην παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ασβεστίου καθώς σε αντίθετη περίπτωση παρατηρούνται σκούρες κηλίδες στα φύλλα.
Το χώμα θα πρέπει να διατηρείται υγρό και να αποφεύγονται οι ακραίες υγρασιακές συνθήκες δηλαδή ξηρασία ή υπερβολικό πότισμα. Συγκεκριμένα η υπερβολική υγρασία εδάφους μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών.
Λόγω της ανάγκης του φυτού για πλούσιο έδαφος απαραίτητη θεωρείται η λίπανση η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 μήνες το αργότερο ώστε να ενισχυθεί η βλάστηση.
Η λίπανση θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη περίοδο της ανθοφορίας. 

Όσον αφορά τις θερμοκρασιακές απαιτήσεις του φυτού, 
Aναπτύσσεται ικανοποιητικά σε θερμά και υγρά κλίματα. Αλλά για να γίνει η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών θέλουν θερμοκρασία στους 15°C - 16°C. Η διαφοροποίηση των ανθέων γίνεται και σε υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά σε αυτή τη περίπτωση προκύπτουν μικρότερα άνθη. Επίσης η μεγάλη διάρκεια ημέρας ευνοεί τη παραγωγή ανθέων. Αν το φυτό διατηρείται σε εξωτερικό χώρο καλό θα είναι να σκιάζεται κατά τη περίοδο της έντονης ηλιοφάνειας. Φυσικά θα πρέπει να προφυλάσσεται κατά τις έντονες καιρικές συνθήκες όπως είναι η παγωνιά αν και είναι ένα φυτό που αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες.




Κλάδεμα
Στα πλαίσια της φροντίδας του φυτού περιλαμβάνεται και το κλάδεμα το οποίο θα πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την έναρξη της επόμενης.
Κατά το κλάδεμα της καμέλιας εκτός του ότι αφαιρούμε τους ξερούς και κακοσχηματισμένους βλαστούς και αραιώνουμε τη βλάστηση, μπορούμε να διαμορφώσουμε και το σχήμα του φυτού.
Η καμέλια προσβάλλεται από κοκκοειδή στο φύλλωμα.
Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί προσβολή από τετράνυχο σε θερμά κλίματα. Τέλος το φυτό ταλαιπωρείται και από προσβολή από μύκητες οι οποίοι καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται προληπτικά με τη χρήση κάποιου μυκητοκτόνου.
Όπως σε όλα τα καλλωπιστικά φυτά έτσι και στη καμέλια ενδείκνυται να αφαιρούμε τα τυχόν προσβεβλημένα φύλλα τα οποία παρατηρούμε πάνω στο φυτό ώστε να αποφύγουμε την εξάπλωση της μόλυνσης. 


Σπορά
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα, εμβολιασμό και εναέριες καταβολάδες. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται στο εμπόριο είναι αυτός με τα κορυφαία μοσχεύματα στην υδρονέφωση. Τα φυτά γλάστρας που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο μπορούν να ανθίσουν και τον Ιανουάριο ενώ όσα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο ανθίζουν το Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου