Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μαϊντανός (Petroselinum Apiaceae)




Είδη
Συνήθεις κατσαρός & σαρκόριζος
Μονοετές - διετές* φυτό 
Άλλες ονομασίες:Πετροσέλινο, Περσέμολο, Μακεδονίσι.
Λατινική ονομασία: Petroselinum crispum 

Φροντίδα
Επιζητεί τον ήλιο για την ανάπτυξή του & το νερό. Το χώμα πρέπει να αποστραγγίζεται καλά.

Σπορά
Είναι βότανο που απαιτεί υπομονή.
Σε ηλιόλουστο περιβάλλον για να να αναπτυχθεί μόλις φυτευτούν οι σπόροι του, από νωρίς την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν.
ΜΑΙΝΤΑΝΤΟΣ-PARSLEY
Θα σας ανταμείψει έπειτα από τρεις μήνες, αρκεί να διατηρείτε το χώμα της γλάστρας του υγρό. Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως.

Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. 

Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας δεν είναι βουλωμένες.
Αν όταν φυτέψετε τους σπόρους Μαϊντανού κάνει ακόμη κρύο, θα πρέπει να μεταφέρετε τις γλάστρες μέσα στο σπίτι και να τις βάλετε δίπλα στο παράθυρο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το Μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος για λίγες ώρες την ημέρα.
*Αν και ο Μαϊντανός είναι διετές φυτό, σπάνια επιζεί του δεύτερου έτους λόγω της συγκομιδής. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί το δεύτερο έτος το φυτό δεν έχει την ίδια απόδοση και ποιότητα. Η ρίζα του διετούς φυτού χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική. Περιέχει λιγότερο αιθέριο έλαιο, απιίνη, άμυλο, ζάχαρη, τερπένιο... σε σχέση με τους σπόρους του. 


Χρήση
Πέρα από τονωτικές, διεγερτικές, καθαρτικές, ανακουφιστικές, ορεκτικές ιδιότητες θεωρείται από τη παράδοση σα "φάρμακο", τονίζοντας τη σπουδαιότητά του τόσο στη μαγειρική, όσο & σαν με αντισηπτικές ιδιότητες, ήπιο διουρητικό, αιμοκαθαριστικό, τονωτικό για το κυκλοφοριακό (πυρετό, γρίπη, βήχα κλπ). Πάντα κατά τη παράδοση αναφέρεται βοηθητικό για το στομάχι (ίλιγγο, ναυτία κλπ) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου