Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μάραθος (Foeniculum vulgare)

Μάραθος



Είδος

Μονοετές φυτό με πλούσιο και αρωματικό φύλλωμα που τον καλλιεργούμε για το φύλλωμα και για τη ρίζα του (που είναι γνωστή ως finocchio) 
Αγγλικό όνομα: Fennel

Φροντίδα
Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του μάραθου είναι 18-25 oC, με όρια ανάπτυξης 4 -35 oC και όρια αντοχής 0-40 oC. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες μέχρι βάθους 50 εκ., με ενεργό ασβέστιο<10% και τιμή pH 6-7.
Οι μέχρι τώρα καλλιεργούμενες ποικιλίες δεν αντιδρούν πάντα θετικά στην ανόργανο λίπανση αζώτου. Όσον αφορά το φώσφορο και το κάλιο, οι απαιτήσεις του είναι μέτριες και οι ποσότητες που υπάρχουν σε ένα καλό γεωργικό έδαφος είναι επαρκείς. Η βιολογική καλλιέργεια του μάραθου αποδίδει μάλλον καλύτερα από τη συμβατική.
Η απόδοση των 200 κιλών/στρέμ. θεωρείται πολύ καλή
Η ανόργανη λίπανση στις συμβατικές καλλιέργειες πρέπει να γίνεται βάσει εδαφολογικής ανάλυσης και σε ένα έδαφος μέσης σύστασης, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 10 μονάδες Αζώτου σε αμμωνιακή μορφή, 7 μονάδες Φωσφόρου και 12 μονάδες Καλίου ανά στρέμμα σε βασική εφαρμογή. Το νιτρικό άζωτο με επιφανειακές εφαρμογές πρέπει να αποφεύγεται.
Aν και οι απαιτήσεις σε νερό είναι μέτριες συμφέρει να καλλιεργείται σε αρδευόμενα χωράφια, γιατί σε άνομβρες χρονιές η απόδοση δεν ξεπερνά τα 50 κιλά/στρ., ενώ στα αρδευόμενα μπορεί να φθάσει μέχρι 200 κιλά/ στρ.


Εν συντομία
Αγαπά τη ζέστη και δε θέλει συχνό πότισμα. Το καλοκαίρι ποτίστε τον μία με δύο φορές την εβδομάδα. 
ΜΑΡΑΘΟΣ-FENNEL-FINOCCHIO
Foeniculum vulgare

Σπορά
Πέντε με έξι σπόροι που θα φυτευτούν από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο σε μια βαθιά γλάστρα αρκούν για να αναπτυχθεί (=επειδή έχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα finocchio) 
Ανοίξτε τρύπες βάθους 3 με 4 εκατοστά, τοποθετήστε μέσα τους σπόρους και σκεπάστε με χώμα. Για να έχει σωστή ανάπτυξη θέλει ζέστη . 




Πηγές:
e-geoponoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου