Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αντιμετώπιση πνιγμού σε βρέφος


Οι Βρετανοί ηθοποιοί David Walliams, David Mitchell, Johnny Vegas και Sir John Hurt δάνεισαν τις φωνές τους σε μια καμπάνια που δείχνει πώς να βοηθήσετε ένα μωρό που πνίγεται.


Η ομάδα του St John Ambulance στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάστηκε Τhe Chokeables, δείχνει τους ηθοποιούς να υποδύονται τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα μωρό, όπως ένα καπάκι από στυλό, ένα φιστίκι και ζελές. 
Αφορμή για την καμπάνια αποτέλεσε μία έρευνα που αποκάλυψε ότι το 79% των γονέων δεν γνωρίζουν την σωστή τεχνική για να σώσουν ένα μωρό από πνιγμό παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 58% φοβούνται μη τυχόν και συμβεί στο παιδί τους ενώ το 40% παραδέχονται ότι το έχουν ζήσει.

Γνωρίζοντας τι μπορεί κανείς να πράξει σε μια περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ειδικά σε μια περίπτωση όπως είναι ο πνιγμός.

Αφιερώνοντας μόλις 40 δευτερόλεπτα του χρόνου σας για να μάθετε την τεχνική, μπορείτε να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας. 
Τι κάνετε όταν δείτε το μωρό σας να πνίγεται; Πάνω απ’ όλα ψυχραιμία!
Αν το μωρό σας από την λαιμαργία του στραβοκαταπιεί το γάλα του, πνίγεται, βγάζει γάλα από τη μύτη, κοκκινίζει ή μελανιάζει, μην τρομάζετε. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά μωρά. Αν δεν επανέλθει από μόνο του σε μερικά δευτερόλεπτα, πιάστε το από τους αστραγάλους και κρεμάστε το ανάποδα, ακριβώς όπως το κρατά ο μαιευτήρας την ώρα που γεννιέται. Με αυτόν τον τρόπο τα υγρά που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό κυλάνε προς τα έξω.

Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες άμεσες κινήσεις για να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα. Το μωρό μπορεί να έχει μελανιάσει, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να βγάζει τσιριχτούς ήχους.

– Ξαπλώστε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

– Δώστε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.

– Εάν δεν καταφέρετε να αποβάλετε το αντικείμενο που, γυρίστε το ανάσκελα έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σας. Και εδώ, κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

– Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος (ανάμεσα στις θηλές του περίπου 2 εκατοστά πιο κάτω) όπως στην τεχνητή αναπνοή , αλλά με πιο αργό ρυθμό.

– Κοιτάξτε μέσα στο στόμα του βρέφους και αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σας.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε το χειρισμό Heimlich. Σταθείτε πίσω από το παιδί, τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του ενώνοντας τις παλάμες σας για να δημιουργήσετε μια ζώνη πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζετε δυνατά προς το σώμα σας και προς τα πάνω.

Προσοχή:


– Συνεχίστε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.
– Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή. Εάν βήχει, αυτό σημαίνει ότι το μωρό αναπνέει. Δώστε ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη και τίποτε άλλο.
– Κρατείστε όσο γίνεται την ψυχραιμία σας και μην δείξετε ταραχή προς το παιδί.
– Αν με τις παραπάνω πρώτες βοήθειες δεν καταφέρετε να βγάλετε το ξένο σώμα, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.

Μέσω: blogger.com πηγή + πηγή 
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΤΡΟΠΟΙ ΓΕΙΩΣΕΩΝ





Ουδετέρωση ΤΝ (=Terra Neutral)
Συμβολίζεται με τα αρχικά ΤΝ & συναντάτε σε όλη τη χώρα εκτός από κάποια τμήματα της Αττικής

Άμεση γείωση ΤΤ
(=Terra Terra)
Συμβολίζεται με τα αρχικά ΤΤ και ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται σε κάποιες πυκνοκατοικοιμένες περιοχές της Αττικής αλλά και σε προάστια. Αφορά περίπου 2.000.000 καταναλωτές.

Σύστημα αγείωτου Ουδέτερου ΙΤ
Συμβολίζεται με τα αρχικά ΙΤ & εφαρμόζεται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις που αυτοτροφοδοτούνται από δικό τους σύστημα. 




Συμβολισμοί

‘’Τ’’ (Terra) Άμεση σύνδεση ουδέτερου προς τη Γή 

‘’Ν’’ (Neutral) Άμεση σύνδεση αγώγιμων / μεταλλικών μερών με τον ουδέτερο 

‘’C’’ (Common) Κοινός αγωγός ουδέτερου και προστασίας 

‘’S’’ (Safety) Αγωγός προστασίας και ουδέτερος χωριστά 

ΔΕΗ και πελάτης λειτουργούν με σύστημα TNC-S στην ουδετερογείωση.

Οι τέσσερις αγωγοί που παρέχει η ΔΕΗ πριν το μετρητή κατανάλωσης (R,S,T & Ν), συνδέονται με τους 5 αγωγούς του πελάτη μετά το μετρητή της στο δίκτυο του. Οι τρεις φάσεις μεταξύ τους (η R φάση της ΔΕΗ στην R φάση του πελάτη, η S στην S και η Τ στη Τ, ενώ ο ουδέτερος Ν της ΔΕΗ μαζί με τον ουδέτερου Ν του πελάτη και τη γείωση προστασίας S. Το σημείο αυτό συνηθίζεται να αναφέρεται ως κόμβος. 

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ΔΕΗ έχει τη παροχή της σε οικόπεδο, τα κτήρια του οποίου απέχουν από αυτήν (πχ στρατόπεδα). Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με ή χωρίς θεμελιακή γείωση και πολλούς ηλεκτρολογικούς  πίνακες δύναται να έχουν ηλεκτρολογική εγκατάσταση με ΡΕΝ υπό προϋποθέσεις (πχ μεγάλης ισχύος ΕΗΕ).

1η) Δημιουργούμε κόμβο (=ουδετερογείωση ΤΝ) κοντά στο μετρητή της ΔΕΗ. 
Στο πρώτο κτήριο παρέχονται οι τρεις φάσεις με τον ουδέτερο και στην ΕΗΕ δημιουργούμε επίσης κόμβο (=ουδετερογείωση) με τη θεμελιακή γείωση ή απουσίας αυτής σε τύπου Ε.
Σε κάθε απομακρυσμένο κτίριο κάνουμε το ίδιο.
Η εσωτερική διανομή γίνεται με 5 αγωγούς. 

2η) Δημιουργούμε μεν κόμβο (=ουδετερογείωση ΤΝ) κοντά στο μετρητή της ΔΕΗ, πάραυτα παρέχουμε στα υπόλοιπα κτήρια 5 αγωγούς δηλ και γείωση. Μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι είτε μία διακοπή είτε μία κακή γείωση του ουδετέρου πριν (ΤΤ) ή μετά το μετρητή. 

Αναλογιστείτε πως:
  • Η ΔΕΗ δε μεταφέρει τη γείωση στο δίκτυό της.
  • Η πολύ καλή γείωση (πχ θεμελιακή) μπορεί να υποστηρίξει μια διακοπή ουδετέρου και οποιοδήποτε άλλο σφάλμα ικανοποιητικά προς τη γη. 
  • Οι επιτηρητές ουδετέρου είναι "ο από μηχανής θεός" σε περίπτωση διακοπής του αγωγού αυτού.

Πηγές:
http://www.electricalnews.gr/ren_se_ehe (ΔΕΗ: Νίκος Τακόλας – Κώστας Κερασνούδης – Μπουτσιάδης Ευάγγελος)

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Αντικατάσταση variator (55202772) σε twin spark (για προχωρημένους)




Το αυτοκίνητο περιήλθε υπό τη σκέπη μου μετά της συζύγου με 260,462 χλμ, σχετικά καλοσυντηρημένο μεν - λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών του χώρου -  παρατημένο στο εξοχικό δε, λόγω αντικατάστασης.




Μεγένθυνση


Αφορμή για το άρθρο αυτό μάλιστα στάθηκε, αφενός μεν αυτό το "λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών του χώρου", εφόσον οι δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά την ενασχόλησή μου με την αντικατάσταση του υπεύθυνου εξαρτήματος για το μεταβλητό χρονισμό, αφορούσαν απλά και μόνο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της επισκευής και για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι μηχανικοί.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Εμπλοκή σε τροχαίο με όμοια ή διαφορετική εθνικότητα


Η διαδικασία που ακολουθείται σε οδικό τροχαίο ατύχημα από τον οδηγό που εμπλέκεται είναι:
1) Να σταματήσει αμέσως στο συμβάν με τρόπο που δε θα δημιουργεί πρόβλημα ή κινδύνους στη κυκλοφορία.
2) Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή
3) Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία.
    Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

Σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης εξ αιτίας του τροχαίου, κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει:
α) Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
β) Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος        έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
γ) Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.

Συνεργαστείτε και βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. 
Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, η οποιαδήποτε άλλα στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος, όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος...)

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα με αυτοκίνητο που έχει ξένες πινακίδες κυκλοφορίας: 
  • Εφόσον είστε από τους προνοητικούς, καλέστε άμεσα τον προσωπικό σας ασφαλιστή (στα 36 χρόνια εμπειρίας μου, όλοι τους μου παρείχαν 24άωρη υποστήριξη). 
  • Καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα.
  • Φροντίστε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του αλλοδαπού οχήματος και την χώρα προέλευσής του.
  • Σημειώστε οπωσδήποτε την μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού αυτoκινήτου. 
  • Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο του. Αν υπάρχει δυνατότητα, φωτοτυπήστε ή φωτογραφίστε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο (επιβεβαιώνοντας την ορθή αποτύπωση) ή κόψτε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή της συνοριακής ασφάλισης. 

Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράψτε λεπτομερώς τις παραγράφους 3 ,4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου, αντιγράψτε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας, 
τον αριθμό συμβολαίου και ημερομηνίες ισχύος.

Εφόσον σας ασφάλισε αντιπροσωπεία, τράπεζα ή αυτοματοποιημένο σύστημα, (πόσο μάλλον αν "τύχατε" σε αργία)... καλό κουράγιο!

  • Επικοινωνήστε το ταχύτερο με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης για περαιτέρω οδηγίες.
  • Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Συνοριακής Ασφάλισης ή προέρχεται από χώρα κράτους – μέλους της Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ (=Ευρωπαϊκών Οικονομικών Χωρών).
  • Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία έχει Διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και σύμφωνα πάντα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας. Μπορείτε να αναζητήσετε τους διορισμένους ανταποκριτές των αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα πατώντας: Ανταποκριτές Αλλοδαπών Ασφαλιστικών Εταιριών (καλή τύχη!)
  • Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία δεν έχει διορίσει Ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημίας. (καλή υπομονή!)
Πηγή: 

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

VIDEO help



Το βοήθημα αυτό αφορά τη θέαση ταινιών που δημιουργήθηκαν για τους γονείς του σχολείου & τους οικίους τους.
Αφορά λειτουργικά συστήματα windows της Microsoft πάραυτα εμπεριέχει 
και κάποιες πληροφορίες για Android.
Έχει σκοπό να βοηθήσει όσους δεν έχουν και τη καλύτερη σχέση με τα λειτουργικά συστήματα (=υπολογιστές – smartphone κλπ) αλλά και όσους, τυχαίνει να συναντούν κάποια κενά γνώσεων σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις από αυτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη καθημερινή τους ενασχόληση με τους υπολογιστές.



Με γνώμονα τη προστασία των δεδομένων ενός dvd, από την πχ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενός κινητού, αποθηκεύστε τα αρχεία του dvd σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (κατά προτίμηση σκληρό δίσκο & δη εσωτερικό - θωρακισμένο), με προοπτική είτε τη χρήση του ως back up, είτε μια επιπλέον αδέσμευτη θέαση.

Τουτέστιν  κάντε τα εξής...

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

22-3-2019 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ SLIDESHOW



Αφορμή για αυτή την έρευνα, αποτέλεσε η προσθήκη ήχου στο slideshοw της σχολικής εορταστικής επετείου. 



 Οσμαντάκας

Η σύνθεση "Οσμαντάκας" του σχολικού slideshow εδώ (ολόκληρη)
Το ιστορικό ηπειρώτικο τραγούδι, αναφέρεται στον λαϊκό ήρωα Αρβανίτη Οσμάν Τάκα*, αρχηγό και εμπνευστή της αντικαθεστωτικής εξέγερσης εναντίον των τσιφλικάδων και του φεουδαρχικού τουρκικού κράτους. 


Γεννημένος κατά μία εκδοχή στην Κονίσπολη (λίγο πάνω από τη Σαγιάδα, στη σημερινή νότια Αλβανία το 1848), και κατ’ άλλη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας (βλ σχετική ενότητα)

Κατά την ήττα του κινήματός τους κοντά στη Πρέβεζα το 1875 οδηγήθηκε στο μπέη του Μαργαριτίου Θεσπρωτίας, όπου ο Οσμάν  Τάκας του εξέφρασε ως τελευταία επιθυμία, πριν την εκτέλεσή του να χορέψει.

Γράφει ο portiatis στο blog του:
"...είχε λεβέντικη κορμοστασιά και ήταν ξακουστός χορευτής, έτσι σαν τελευταία του επιθυμία ζητάει να χορέψει. Ο χορός του όμως τραβάει σε μάκρος, αυτοσχεδιάζει στα βήματά του, πότε αργά πότε πιο γρήγορα, οι κλαριντζήδες αλλάζουν βάρδιες αλλά αυτός εκεί να χορεύει και να μη λέει να σταματήσει. Πλήθος κόσμου τώρα τον συντρέχει και τον επευφημεί, ακόμα και οι Τούρκοι έχουν βαλθεί να τον χαζεύουν! Ο Οσμάν Τάκας καθώς περνούν οι ώρες προσπαθεί να μην κοιμηθεί και καταφέρνει να μένει ορθός με τη σκέψη της αγαπημένης του να τον συντροφεύει! Το πρωί της επομένης ο πασάς του Μαργαριτίου (κεφαλοχώρι της περιοχής) εντυπωσιασμένος από το  ήθος και το τόλμημα του παλικαριού, του χαρίζει τη ζωή και τον αφήνει ελεύθερο..."

Ο λαϊκός ήρωας, βοηθούντος του θρύλου που δημιούργησε ο χορός του, ξαναοργάνωσε την αντίστασή του στους τσιφλικάδες & τα φέουδα και τόνωσε την εξέγερση. Προδόθηκε τόσο από τη μειονεκτικότερη αριθμητικά & οικονομικά θέση του, όσο και από τους έμμισθους τσομπάνηδες των τσιφλικάδων, για να οδηγηθεί σιδεροδέσμιος στα Γιάννενα όπου και κατέληξε από τα γνωστά βασανιστήρια της εποχής.

Το γύρισμα του τραγουδιού γίνεται από το τσακιστό πωγωνίσιο σκοπό, στα δίστιχα της αγάπης που τραγουδιούνται πάνω στον τετράσημο του πωγωνίσιου χορού.

Η ιστοσελίδα dance-pandect.gr κάνει την εξής αναφορά:
"-[Ασημακόπουλος 1986, 19] Μπεράτι Αλβανίας:
Κίνησε ο μελλοθάνατος τα βήματά του σε χορό, πάνω στους χτύπους.
Με τις στιγμές όλο και φτιάχναν πιο καλά. Στρώναν ρυθμό, χορό. Και δεν μπορούσες να καταλάβεις ποιος τράβαγε τον άλλον στο αποτέλεσμα. Αν έβγαινε ο σκοπός απ' το χορό του, για μήπως του τον όριζε αυτή. Κι όσο σε κύκλους τύλιγε ο χορός, τόσο να δένει και να φτιάχνεται καλός.
Οι οργανοπαίχτες στην αρχή προσέχανε να δουν πώς θα τραβούσε και πια σαν πήραν το σκοπό του μπήκαν κι αυτοί με την τσαμπούνα και τη λύρα. Έτσι τον άναψαν γερά. Έδωσαν αγέρα στο λεβέντη για ξεσπάθωμα. Κι αυτός όλο τραβούσε με το ντέρτι πάρα πάνω. Έβρισκε το χορό κι αντάμα έβρισκε και την ψυχή της μοίρας του. Έδειχνε τη σοφία της χορεύοντας. Πως ήρθε στη ζωή να δει, να πάθει, κι από τα πάθια του να βγει ακέριος, να φανεί πως είναι εφτάψυχος κι όθε περνάει στολίζεται με χάρες. Δεν ήταν πια ένας μελλοθάνατος που πήρε ελεημοσύνη απ' τον εχθρό του την τελευταία χάρη του, μα ένας απέθαντος που τη ζωή τη μέθυσε και την εχόρευε μαζί του όπου προχώραγε."

Η ιστοσελίδα neafiliaton.com αναφέρει:
"...η οικογένεια Τάκα, μουσουλμανική που υπήρχε στο Φιλιάτι μέχρι το 1944 και που έφυγαν για την Αλβανία. Αυτή η οικογένεια όπως μολογούσαν οι παλιοί, ήταν μεγάλη, με δράση και με λόγο στα δρώμενα του τόπου. Μεγαλοκτηματίες και με βίο από πρόβατα κλπ μέχρι που συντηρούσαν και ένοπλη ομάδα τον παλιό καιρό.
   Σήμερα έμεινε η τοποθεσία που είχε ο Αγάς Τάκας το σπίτι του. Είναι η περιοχή πέρα από την Αγία Τριάδα, μέχρι το εργοστάσιο. Ήταν ένας μεγάλος ελαιώνας, καλλιεργήσιμος, με πολλά οπωροφόρα δένδρα, αχλαδιές, συκιές κλπ. Στην περιοχή δεν υπήρχε άλλο σπίτι. Τώρα η περιοχή αυτή έχει διανεμηθεί σε ακτήμονες και έχει γίνει μια όμορφη συνοικία, με ολοκαίνουργια και καλοφιασμένα σπίτια. Αν ρωτήσεις κάποιον: «Που έχεις το σπίτι σου;» θα σου πει: «Στου Τάκα».
   Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, είχα μια συνάντηση με τους παλιούς Φιλιαταίους και φίλους, Γιώργο Ταφέκη και Βαγγέλη Στρουγγάρη και φέρνοντας την κουβέντα στην οικογένεια Τάκα μου είπαν ότι την γνώριζαν και αυτοί, από τους πατεράδες τους, την ιστορία αυτή και με βεβαιότητα μου είπαν ότι ο Οσμάν Τάκας ήταν Φιλιατιώτης. Από τους ίδιους έμαθα ακόμη πως η οικογένεια Τάκα είχε ξεπέσει προπολεμικά. Θυμόταν δυο αδέρφια τον Σοφιέτ και τον Φέϊμο. Ο ένας αδερφός σκοτώθηκε στα γεγονότα του 1944 και ο άλλος αυτοκτόνησε και η οικογένεια έφυγε για την Αλβανία.
   Επίσης, προ πολλών ετών, το 1987, είχα μια συζήτηση με τον αείμνηστο παλιό Φιλιαταίο, το Νάκο Καλαμπάκα, που μου είχε πει ότι, όταν ήταν παιδί και βοηθούσε τον παπά στην εκκλησία, του έδινε αντίδωρο και το πήγαινε στο σπίτι του Τάκα, όπου ήταν δυο γριές και το δέχονταν με χαρά!
   Στο βιβλίο «Κάτι για το Φιλιάτι» του συγγραφέα και ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας και εκδότη της εφημερίδας «ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ», Γιώργου Κώτση, στη σελίδα 62, έχει ονόματα Αλβανοτσάμηδων, μεταξύ άλλων, και το όνομα του Τάκα. Στη σελίδα 87, έχει φωτογραφία με τρεις επιφανείς μουσουλμάνους. Ο ένας είναι ο Αλιούζ Τάκα. Σε συζήτηση που είχα μαζί του μου είπε ότι, από στοιχεία που έχει, τρία μέλη της οικογένειας έφεραν το όνομα: Γιουσούφ Τάκα του Οσμάν, που γεννήθηκε το 1877, Σεφκέτ Τάκα του Οσμάν, που γεννήθηκε το 1882 και Φεκετ Τάκα του Οσμάν. Με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Οσμάν Τάκα ήταν Φιλιατιώτης. Επιβεβαιωτική είναι και η περιγραφή που κάνει για το Φιλιάτι και τον κόσμο του ο Γάλλος γιατρός και πρόξενος στην Αυλή του Αλή Πασά, Πουκεβιλ: «Οι Αλβανοί των Φιλιατών- γράφει- είναι φιλελεύθεροι ή μάλλον αναρχικοί. Είναι χωρισμένοι σε φάρες κι απολαμβάνουν την ευτυχία τους με το δικό τους τρόπο. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν συναντάει κανείς πληθυσμό τόσο φανταχτερό, τόσο λαμπρό. Η ευρωστία και η υγεία τους ήταν μεγάλα φυσικά χαρίσματα κα αγαθά».Είναι, όμως γνωστή η συνεχής κόντρα που είχαν οι αγάδες και οι μπέηδες της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας) με τους Τούρκους πασάδες, που πολλές φορές ήρθαν σε πόλεμο μεταξύ τους και το Μαργαρίτι ήταν από παλαιά κέντρο των σκληρών Αλβανοτσάμηδων. Η λεβεντιά σε καιρούς που η εξουσία σου έκοβε το κεφάλι χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα ήταν ένα δείγμα επαναστατικότητας. Αυτό υμνούσε η μούσα: τη λεβεντιά του ανθρώπου που άφησε το όνομα του σε έναν χορό. Τώρα, αν αναλύσουμε τον παραπάνω χορό- τραγούδι πρέπει να πούμε ότι δεν είναι τραγούδι σαν τα δημοτικά, τα τσάμικα, τα συρτά κλπ. αλλά είναι παίνεμα σε ένα λεβέντη και χορευταρά τέτοια που έστηναν εκ του προχείρου οι οργανοπαίχτες για να καλοπιάσουν ένα μερακλή πρωτοχορευτή.
   Τώρα για να κλείσουνε, από όλα τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι ο Οσμάν Τάκα ήταν Φιλιατιώτης, χωρίς να έχει κάτι το ξεχωριστό αλλά έτσι για την ιστορία…" 

Οι αληθινοί στίχοι του Οσμαν Tάκα όπως τους θυμόταν η Φανή Δημοπούλου*:

Γεια σου (ω)ρέ Οσμάν Τάκα,
τη λεβεντιά σου να ’χα.

Ωρέ πήγα να σκοτώσω,
τέτοιο παλικάρι 

Ωρέ σαν χορεύει,
πηδάει σαν το λιοντάρι.

Σου χαλαλίζω  τη ζωή σου,
χόρεψε, μπίρο μου, με την ψυχή σου


*Φανή Δημοπούλου: [click για πολυφωνικό τραγούδι από το Ντολό (=βυθός) βλ κοιν διαμέρισμα ΔολούΗ γνήσια πωγωνίσια φωνή από το χωριό Δολό, του νομού Ιωαννίνων, τραγουδά στο σπίτι του Νικολαΐδη. 

 Πωγωνίσια δίστιχα:

Δεν είδανε τα μάτια μου τέτοιονε κυνηγάρη
να κυνηγάει τις πέρδικες τη νύχτα με φεγγάρι.

Εμένα μου είπαν δυο πουλιά,
δυο μαύρα χελιδόνια

πώς θα περάσω βάσανα 
σε όλα μου τα χρόνια.

Ζαλίζομαι, μωρέ ζαλίζομαι,
όταν σε συλλογίζομαι.

Ζαλίζω το κεφάλι μου,
πανάθεμά το χάλι μου.

Ο χορός
Αργός αντρικός αυτοσχεδιαστικός - κυρίως - με οκτώ ή εννέα μοτίβα κινήσεων. Ακολουθεί τον τρίτο ήχο σε ρυθμό τετράσημο.
Είναι τιμητικός χορός - ύμνος στο έργο του Οσμάν Τάκα εξ ου και χορεύεται από πρωτοχορευτές.

*(Σημ G.T.) Οσμαντάκας: Στα Τζουμέρκα αναφέρεται η παραφθορά "Σιαμαντάκας"

* * * * *


Συρτός Καλαματιανός χορός (σύνθεση "Μαντήλι Καλαματιανό")

Μου παρήγγειλε το αηδόνι (click για video)
Παραδοσιακό πασίγνωστο τραγούδι και καλαματιανός (=συρτός), που χορεύεται σχεδόν παντού.
Από απεικονίσεις σε αρχαία αγγεία και τοιχογραφίες, ταυτίζεται με τον αρχαίο Ελληνικό χορό “όρμο”, ενώ επιγραφή του Επαμεινώνδα - (1ος µ.χ.) στο ιερό του Απόλλωνος - όρος Πτώο κοντά στην Κωπαΐδα Βοιωτίας - αναφέρει: 


“τάς πατρίους ποµπάς μεγάλας 
και την των συρτών πάτριων όρχησιν θεοσεβώς ετετέλεσε“

(=τέλεσε με Θεοσέβεια τις μεγάλες εθνικές πομπές 
και την εθνική όρχηση του συρτού)

Στη βασική του μορφή αποτελείται από δώδεκα βήματα, από τα οποία τα επτά πρώτα είναι προς τα εμπρός και τα υπόλοιπα πέντε επί τόπου.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η πλούσια μελωδική ποικιλία. Ο ρυθμός του

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ψωμί - προζύμι...



Ψωμί, άρτος... παλαιότερα & ψωμός (= μπουκιά, τεμάχιο, μικρό κομμάτι) που ως γνωστό παρασκευάζεται με βασικά συστατικά τα
  • νερό
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • μαγιά & μαγειρική σόδα (= ως διογκωτικά)
και πρόσθετα από έναν ατέλειωτο κατάλογο όπως καρύδια, ηλιόσπορους, παπαρούνα, σουσάμι... συχνά μέλι & ελιά!


Πως γίνεται

"Περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα"
Συνηθίζεται να ανακατεύεται το νερό μαζί με το αλεύρι & τη μαγιά για τη παρασκευή ενός πολτού που λέγεται προζύμι.

Εικάζεται από μερικούς ότι το νερό που έχει χλώριο σκοτώνει τους μύκητες, τουτέστιν προτείνουν πχ εμφιαλωμένο... 

Προζύμι
"Κατ' αρχήν" για τη παρασκευή ψωμιού, χρειαζόμαστε προζύμι σε ποσοστό 10-15% της ζύμης.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ψήσιμο στα κάρβουνα



Προσάναμμα
Καλή θεωρείτε η ξερή κληματόβεργα. Γενικά αποφεύγουμε ρετσινοειδή, χημικά, χαρτιά κλπ προσανάμματα που βγάζουν κάπνια και άσχημη μυρωδιά που μένει επηρεάζοντας ουσιαστικά λίγο ή πολύ το ψήσιμο.

Ξερά ψιλά ξυλαράκια κληματόβεργας & αντί για ράντισμα ένα εμποτισμένο με οινόπνευμα βαμβάκι, απουσίας ψιλού ξερόχορτου θεωρείται ιδανικό.

Πάνω από τα ψιλά προσανάμματα θα μπουν τα λίγο χοντρότερα & κάπου ανάμεσα διάσπαρτα τα κάρβουνα.

Όταν τα τελευταία ανάψουν, θα είναι έτοιμα για χρήση μόλις η φλόγα τους σβήσει.

Τα κάρβουνα βελανιδιάς και δη τα εγχώρια είναι καλύτερης ποιότητας δε καπνίζουν μηδέ επηρεάζουν με άσχημη μυρωδιά το ψήσιμο ενώ διαρκούν και περισσότερο.

Ψήσιμο
Οι δυνατότητα κλεισίματος του χώρου ψησίματος με κάποιο καπάκι αποδυναμώνει τη μεγάλη ένταση της φωτιάς, διαμορφώνοντας μια ομοιόμορφα κατανεμημένη θερμοκρασία που αρωματίζει καπνίζοντας υποδειγματικά τα ψητά.

Αφού καεί η σχάρα, θα λαδωθεί εφόσον ψήσουμε κρέας ενώ θα περαστεί περαιτέρω & με ένα κρεμμύδι για να μην αλλοιωθεί η πέτσα από το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Η ένταση της θερμοκρασίας ρυθμίζεται είτε με την απομάκρυνση του ύψους της σχάρας από τη φωτιά (σπατάλη), είτε με τη προσθήκη στάχτης. Η στάχτη αφαιρείται με τεχνητά κατευθυνόμενο ρεύμα αέρα (χαρτόνι, βεντάλια, φυσητήρας, πιστολάκι κλπ) Ακόμη μεγαλύτερη έντασή της έχουμε με το ανακάτεμα της θράκας.

Ανάλογα με τη μαρινάδα & το είδος που θα ψήσουμε, αυτό είτε θα αρωματιστεί είτε θα είναι πιο μαλακό. Ένα από τα πιο συνηθισμένα για τα κρεατικά μίγμα μαρινάδας είναι 2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο με ½ φλιτζάνι λεμόνι, 5-6 κόκκους πράσινου πιπεριού, 1-2 φύλλα δάφνης & αντίστοιχα κλωναράκια δεντρολίβανου.

Το πολύ αλάτι στεγνώνει (=σκληραίνει) γρηγορότερα το κρέας, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση θα βγει νωρίτερα και θα αφεθεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Το αλεύρι καίγεται στη σχάρα οπότε απλά δε το χρησιμοποιείται και για να μη διαλύονται δεν τα ζυμώνεται με φρυγανιά, ψωμί, βρώμη…

Τα κόκαλα είναι αγωγοί θερμότητας, τα οποία σε κρέας που δεν έχει έρθει 
ομοιόμορφα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το ψήσιμο, θα δημιουργήσουν ανομοιογένεια στο ψήσιμο, πόσο μάλλον αν αυτό ήταν προηγουμένως σε καταψυξη. Στο κοτόπουλο επιχειρούμε και τα σπάμε.

Επιδιώκουμε να μη τσιγκλίζουμε το ψητό για να μη χάσει περαιτέρω τα υγρά του, τουτέστιν χρησιμοποιούμε λαβίδες. 


G.T.

Σχετικά
Η καύση του λίπους ενδέχεται να περιέχει πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες καθότι τα πλούσια σε πρωτεΐνη κρεατικά στις υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος σχηματίζουν ετεροκυκλικές αμίνες που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

Οπότε:
  • Αποφεύγουμε τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τις οποίες το ψητό καρβουνιάζει εξωτερικά πριν ψηθεί εσωτερικά.
  • Το λίγο πάχος προσθέτει νοστιμιά, ενώ το πολύ είναι φύρα και ενδεχομένως με πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες.
  • Το μαρινάρισμα προσδίδει άρωμα & μαλακώνει απίστευτα το ψητό πόσο μάλλον αν περιέχει ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πιπεριές, σκόρδο, κρασί ή χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο. Σημαντικότερο όλων είναι ότι λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, μειώνει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών.

PMS


Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΙΈΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕ FREON


click για μεγέθυνση

Αποποίηση ευθυνών

Οι μεγάλες πιέσεις, το freon & η χρήση των υλικών & εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν απαιτούν πέρα από εξειδίκευση & στοιχειώδεις γνώσεις. 
Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί τόσο στην αποδοχή των σωστών υπηρεσιών από έναν υπεύθυνο επαγγελματία όσο και στις αιτιολογημένες οικονομικές του απολαβές.

Προτροπή μας να μην ασχοληθείτε εφόσον δεν είστε τεχνικά καταρτισμένος (άλλωστε ως επί το πλείστον οικονομικά θεωρείται ασύμφορη η κατοχή του εξοπλισμού σε σχέση με τη παροχή υπηρεσιών από έναν επαγγελματία).

Στο δια ταύτα, αναζητείτε στη πινακίδα αναγνώρισης της εξωτερικής μονάδας το είδος του ψυκτικού υγρού που χρησιμοποιείται στην συσκευή & σε ποια ποσότητα (πχ στη photo αριστερά R410Α/0,440Kg) 

Στις 2 βάνες της εξωτερικής μονάδας (λεπτή=υψηλής πίεσης & χοντρή χαμηλής) υπάρχει από μια βαλβίδα στις οποίες συνδέονται αντίστοιχα οι ειδικοί σωλήνες  με τη μανομετρική κάσα (=μανόμετρα) για τον έλεγχο των πιέσεων. (μερικοί συμπιεστές έχουν μόνο μία βαλβίδα για το συμπλήρωμα του freon (χοντρή - χαμηλής).


Με τα μανόμετρα (ειδικά για τα εκάστοτε υγρά) ελέγχονται οι πιέσεις: 

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Burger...

Photo by Bobby Rodriguezz


Επιλογή κρέατος 






click στην εικόνα για μεγέθυνση








Ανέκαθεν η κυριαρχία της υποκειμενικότητας επιβάλλει διαφορετικές επιλογές. Αυτές καθορίζουν το είδος του ζώου, τη ράτσα του, το μέρος του κρέατος, τον τρόπο άλεσης, παρασκευής μίγματος (πχ κιμάς από βόειο & αρνί), το πόσο ψημένο, παχύ, λιπαρό, ζουμερό προτιμάται να είναι το μπιφτέκι.

Είθιστε η επιλογή βόειου* κρέατος

Καθότι το μπιφτέκι οι περισσότεροι το θέλουν αφράτο, επικρατεί μια αναλογία μείγματος 80/20 με προοπτική να αποδώσει ένα ζουμερό αποτέλεσμα αν αυτό ψηθεί μέτρια. Το λίπος προδιαθέτει ως προς το αφράτο & ζουμερό αποτέλεσμα.

Ποιο νόστιμα ως γνωστό είναι τα μέρη του κρέατος που κινούνται - αιματώνονται περισσότερο, πάραυτα ρόλο παίζει η ηλικία* και διατροφή του ζώου όσο και η ράτσα. (Angus, Aubrac κλπ).
Αν δε χρησιμοποιηθεί «ελιά» (βλ σχέδιο), άλλες επιλογές** είναι από λιπαρή μπριζόλα έως ζελατίνη από κότσι. Εναλλακτικά προτιμούνται το νουά & η σπάλα, ακόμη και το στρογγυλό από μεγαλύτερα ζώα, αποφεύγοντας το σκληρότερο ποντίκι ή μέρη για φθηνό κιμά όπως η με πάρα πολύ λίπος λάπα - κοιλιά.

Η επεξεργασία του κρέατος - ο κιμάς

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Σχολικό σνακ με φαντασία

Αναδημοσίευση από http://www.nutrischool.gr/



Σχολικό σνακ με φαντασία!

Όταν ετοιμάζουμε το σχολικό σνακ είναι σα να λύνουμε ένα γρίφο.
  • Τι του αρέσει;
  • Πώς θα βάλουμε ποικιλία;
  • Τι είναι γρήγορο (ποιος έχει χρόνο για δύσκολα σνακ;) αλλά θα του αρέσει;
  • Τι είναι βολικό αλλά και θρεπτικό;
  • Και έστω ότι βρήκαμε την απάντηση, τι γίνεται όταν το βαρεθεί;
Υπάρχουν πολλές εύκολες ιδέες. Με ζύμες, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή λαχανικά, υλικά που περίσσεψαν από το προηγούμενο γεύμα, γλυκές και αλμυρές. Δείτε τον παρακάτω πίνακα και δώστε άλλο αέρα στο σνακ του παιδιού σας.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΑΓΩΓΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΕΡΤΑΣΕΩΝ

Αναδημοσίευση από oaedhlectrologoi

Σημ photo από αρχείο G.T.

Σε προηγούμενα άρθρα είχα αναφερθεί στο τι είναι ΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ και στις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΓΩΓΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΕΡΤΑΣΕΩΝ
Εδώ θα αναφερθούμε στο πως γίνεται η ΕΠΙΛΟΓΗ και η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων (αντικεραυνικών).

Επιλογή ενεργειακών απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων

Η επιλογή και η αναγκαιότητα εγκατάστασης απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων προκύπτει από την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου όπως περιγράφει το πρότυπο ΕΛΟΤ-ΕΝ 62305-2 2006. Λόγω της ιδιαίτερης ανάλυσης πουαπαιτείται θα δώσουμε μια ενδεικτική μεθοδολογία εκτίμησης των απαραίτητων απαγωγών καθώς επίσης και του σημείου εγκατάστασής τους.

Περίπτωση Α: Σε κατασκευή που διαθέτει σύστημα εξωτερικής αντικεραυνικής προστασίας απαιτούνται:
α) Εγκατάσταση απαγωγών Τ1 στο γενικό πίνακα
β) Εγκατάσταση απαγωγών Τ2 σε υποπίνακες
γ) Εγκατάσταση απαγωγών Τ3 πριν την είσοδο ηλεκτρονικών συσκευών (εικόνα 1)

Περίπτωση Β:
Σε κατασκευή που δεν διαθέτει σύστημα εξωτερικής αντικεραυνικής προστασίας αλλά διαθέτει εκτεθειμένα εισερχόμενα αγώγιμα δίκτυα σε άμεσο κεραυνικό πλήγμα (π.χ εναέρια παροχή ΔΕΗ), απαιτούνται:
α) Εγκατάσταση απαγωγών Τ1 στο γενικό πίνακα
β) Εγκατάσταση απαγωγών Τ2 σε υποπίνακες
γ) Εγκατάσταση απαγωγών Τ3 πριν την είσοδο ηλεκτρονικών συσκευών (εικόνα 1)

Περίπτωση Γ: Σε κατασκευή που δεν διαθέτει σύστημα εξωτερικής αντικεραυνικής προστασίας αλλά ούτε διαθέτει εκτεθειμένα εισερχόμενα αγώγιμα δίκτυα σε άμεσο κεραυνικό πλήγμα, απαιτούνται:
α) Εγκατάσταση απαγωγών Τ2 σε υποπίνακες
β) Εγκατάσταση απαγωγών Τ3 πριν την είσοδο ηλεκτρονικών συσκευών (εικόνα 1).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να εκτιμηθεί ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των απαγωγών.



Πως επιλέγουμε τα μέτρα προστασίας από κρουστικά ρεύματα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ


Αναβαθμισμένος  πίνακας διαμερίσματος
Είτε μονοφασική είτε τριφασική, η παροχή της Δεη μετά το μετρητή έρχεται στον Ηλεκτρολογικό πίνακα.
Από αυτόν ξεκινούν όλα τα εξαρτήματα και καλώδια, μέσα από τα οποία θα περάσει το ρεύμα, επιτρέποντας μας την ασφαλή χρήση μιας μικρής ή μεγάλης συσκευής που θα συνδέσουμε στο ηλεκτρικό μας δίκτυο.
Προϋπόθεση γι αυτό είναι να τηρούνται οι εκάστοτε κανονισμοί (βλ ΕΛΟΤ), που όπως και σε άλλες περιπτώσεις διαρκώς εξελίσσονται επιβάλλοντας επιμέρους ελέγχους, είτε για την αντικατάσταση των εξαρτημάτων λόγω γήρανσης, είτε δυσλειτουργίας.

Τα ιδεώδη σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των συσκευών, εφόσον αυτή γίνεται με την ύψιστη ασφάλεια τόσο ως προς την υλική όσο και ως προς την ανθρώπινη ακεραιότητα.

Για να λάβει χώρα κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο μελετητής να σχεδιάσει τον ηλεκτρολογικό πίνακα έτσι ώστε αυτός να ενεργεί και επιτηρεί ανάλογα με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις του χρήστη σε τυχόν:

  • υπερτάσεις δικτύου (προκληθείσες τόσο από ενδογενείς όσο και από εξωγενείς παράγοντες (=κεραυνό, βραχυκύκλωμα, αστάθεια δικτύου γενικότερα)
  • πρόληψη διαρροής ρεύματος  
  • πρόληψη βραχυκυκλώματος
  • πρόληψη κακών μονώσεων, συνδέσεων (ARC - AFDD)
  • πτώση τάσεως
  • φορτίο
  • συχνότητα
  • αυτοματοποίηση, ανεξαρτητοποίηση κυκλωμάτων κλπ

Υποπίνακας ορόφου
Ο μελετητής είναι άμεσα εξαρτώμενος ως προς τους υπολογισμούς του, από τα θέλγητρα του πχ οικιακού χρήστη και αυτός από τις γνώσεις και λύσεις που θα του δώσει ο έμπειρος τεχνικός.

Η ετικετογράφηση του πίνακα μειώνει σε ανυπέρβλητο βαθμό τις άσκοπες μετακινήσεις του τεχνικού, βελτιώνοντας την ευκολία στη χρήση πόσο μάλλον σε σύγχρονες και μεγάλες κατοικίες όπου πέρα του κεντρικού πίνακα συνυπάρχουν και άλλοι. (ορόφων, πισίνας, κλιμακοστασίου, ψυχροστασίου κλπ)

G.T.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ




Καθότι οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να παρουσιάσει βλάβη, είτε από φθορά είτε από αστοχία και αυτή να περάσει σε οποιοδήποτε αγώγιμο υλικό μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας, η ισοδυναμική σύνδεση κρίνεται απαραίτητη.
Με την ισοδυναμική σύνδεση, ενδεχόμενα ρεύματα διαρροής σε σωλήνες καλοριφέρ, ύδρευσης, θερμοσίφωνα κλπ πρέπει να απορροφούνται - οδηγούνται  στο έδαφος απαραίτητα μέσω δικής μας ενδεδειγμένης γείωσης.




ΕΛΟΤ Κύρια ισοδυναμική σύνδεση (413.1.2.1)

Σε κάθε κτίριο πρέπει να γίνεται μια κύρια ισοδυναμική σύνδεση και να

ΕΙΔΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ



Το κείμενο έχει επιμεληθεί ο GT
Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο από τη πηγή

Ο ΕΛΟΤ HD384 ως προς το τύπο των ηλεκτροδίων γείωσης



Α) Γείωση σε μεταλλικό δίκτυο ύδρευσης
Μια τέτοια γείωση γίνεται, όταν η τάση ρευματοδότησης της ηλεκτρικής εγκατάστασης δεν ξεπερνάει τα 50V. Εδώ όμως και πολλά χρόνια τα δίκτυα ύδρευσης γίνονται με πλαστικούς σωλήνες ή διακόπτεται η μεταλλική τους συνέχεια από ενδιάμεσα πλαστικά δίκτυα. Γι’αυτό το λόγο η χρησιμοποίηση του δικτύου ύδρευσης ως αποκλειστικού μέσου γείωσης δεν είναι αποτελεσματική.
Η Ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει αυτόν τον τρόπο γείωσης






Ο ΕΛΟΤHD384 αναφέρει στη παράγραφο 542.2.5
Οι µεταλλικοί σωλήνες ύδρευσης µπορούν να χρησιµοποιούνται ως ηλεκτρόδια γείωσης µόνον εφόσον υπάρχει η συγκατάθεση του φορέα που είναι αρµόδιος για