Σάββατο 20 Απριλίου 2019

VIDEO help



Το βοήθημα αυτό αφορά τη θέαση ταινιών που δημιουργήθηκαν για τους γονείς του σχολείου & τους οικίους τους.
Αφορά λειτουργικά συστήματα windows της Microsoft πάραυτα εμπεριέχει 
και κάποιες πληροφορίες για Android.
Έχει σκοπό να βοηθήσει όσους δεν έχουν και τη καλύτερη σχέση με τα λειτουργικά συστήματα (=υπολογιστές – smartphone κλπ) αλλά και όσους, τυχαίνει να συναντούν κάποια κενά γνώσεων σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις από αυτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη καθημερινή τους ενασχόληση με τους υπολογιστές.



Με γνώμονα τη προστασία των δεδομένων ενός dvd, από την πχ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενός κινητού, αποθηκεύστε τα αρχεία του dvd σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (κατά προτίμηση σκληρό δίσκο & δη εσωτερικό - θωρακισμένο), με προοπτική είτε τη χρήση του ως back up, είτε μια επιπλέον αδέσμευτη θέαση.

Τουτέστιν  κάντε τα εξής...


Για να πάμε στην εξερεύνηση των Windows με το «ποντίκι»:

Αριστερό κλικ στο έναρξη
Αριστερό κλικ στο όλα τα προγράμματα 
Αριστερό κλικ στο βοηθήματα
Αριστερό κλικ στο εξερεύνηση των windows

Δημιουργείτε ένα φάκελο:

ΔΕΞΙ κλικ στη μεγάλη κενή επιφάνεια
Οδηγούμε το κέρσορα στο "Δημιουργία"
και μετέπειτα στο "Φάκελος" όπου πατάμε το πλήκτρο F2 & αναβοσβήνει ο κέρσορας.
Τώρα μπορείτε να πληκτρολογήσετε πχ ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ & να πατήσετε ΕΝΤΕR

 


Με το κέρσορα πάνω στο φάκελο «ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ»:

Διπλό γρήγορο αριστερό κλικ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΊΞΕΙ ο φάκελος (ή μονό κλικ και enter)
Πατάμε το δεξί κλικ για την αποθήκευση του φακέλου
Με το κέρσορα πάνω στο «επικόλληση», πατάμε το αριστερό κλικ
Ο φάκελος αποθηκεύεται ενώ η μπάρα ολοκληρώνει τη διαδρομή της.
Μετά μετά με το κέρσορα πάνω στο VIDEO _TS κάνετε διπλό αριστερό κλικ -ή μονό κλικ και enter.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό ο φάκελος να ονομάζεται  επακριβώς VIDEO_TS



Και εμφανίζονται τα αρχεία


Τα μεγάλου μεγέθους αρχεία με τη κατάληξη .VOB (βλ photo από κάτω) είναι τα αρχεία μιας ταινίας & με το κατάλληλο media player έχετε την ικανότητα να βλέπετε τη ταινία συνεχόμενα, χωρίς να απαιτείτε δική σας επέμβαση για την εναλλαγή των αρχείων.


Όλα τα υπόλοιπα αρχεία είναι βοηθητικά (το .BUP μάλιστα είναι βοηθητικό του βοηθητικού .IFO) και δουλειά τους είναι πχ η δημιουργία κεφαλαίων, εικόνων, μουσικής επένδυσης κατά την επιλογή του menu κλπ (Αυτά αφορούν μόνο το menu εκκίνησης & την επιλογή κεφαλαίου - όχι την ταινία - οπότε αν δε τα θέλετε απλά τα παρακάμπτετε με τη χρήση του εκάστοτε explorer (=διαχειριστή – εξερευνητή… αρχείων). 

Κάνοντας κλικ σε ένα αρχείο .IFO ουσιαστικά κάνετε χειροκίνητα ότι αυτοματοποιημένα γίνετε από ένα dvd home player… βλέπετε το menu (συνήθως) ή ότι τέλος πάντων έχει οριστεί από τον δημιουργό της ταινίας, όταν το δισκάκι αρχίσει να παίζει στη συσκευή αναπαραγωγής.

Από κει και πέρα επιλέγεται να παρακολουθήσετε πιο κεφάλαιο, ταινία, bonus video, πληροφορίες, μουσική… κλπ επιθυμείτε.

Στα μειονεκτήματα - ενημερωτικά - συγκαταλέγονται ο περαιτέρω σχεδιασμός, χρονισμός, ρυθμίσεις κλπ που συν της άλλης επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, όπως και το χρόνο δημιουργίας... (εργασίες βέβαια που αφορούν εμπορικές παροχές υπηρεσιών).
Tα video του σχολείου δημιουργούνται πάντοτε με τα πλέον συμβατά αρχεία και - όσον αφορά τα dvd - τους πιο διαδεδομένους media players (πχ Windows media player, Α
ndroid MX Player ). 

Λαμβάνετε κάθε προσπάθεια να λειτουργούν σε όσο το δυνατό περισσότερα και παλαιότερα λειτουργικά συστήματα και media players είναι δυνατό και σε πολύ μεγάλο βαθμό - αν όχι ολοκληρωτικά - αυτό έχει επιτευχθεί.

Φυσικά, ευνόητο είναι ότι τα βοηθητικά αρχεία θα παίξουν αναγκαστικά με τις τελευταίες εκδόσεις των players, εφόσον χρησιμοποιούνται εξελιγμένα software (ούτως ή άλλως δημιουργήθηκαν με ενθυμικά κριτήρια).

Παρότι τα αρχεία της ταινίας ούτως ή άλλως παίζουν παντού (ακόμη και σε λειτουργικά win του 1998 με τους αντίστοιχους players), αυτό δεν ισχύει και για τα βοηθητικά αρχεία με τις επιλογές ευκολίας που προσφέρουν, τουτέστιν ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσετε έναν media player συμβατό με αρχεία .ifo & .bup λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις απαιτήσεις από το σύστημά σας. 


Στα λειτουργικά android αυτό θεωρείται εκ των ουκ άνευ, καθότι προσφέρονται δωρεάν στο play store από όπου θα τα εγκαταστήσετε ενώ θα ενημερωθείτε και ως προς τη συμβατότητά τους με την έκδοση του λειτουργικού σας.

Η εγγραφή των DVD μετά τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε ήταν αναπόφευκτη ως προς την αυτόνομη θέαση ενός video - slideshow από τη τρίτη ηλικία.


Συναφής δημοσίευση



G.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου