Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Λανθασμένη φρασεολογία στη καθημερινότητα...



"H φρασεολογία του καθημερινού λόγου 
διαφέρει από την ειδική φρασεολογία του επιστημονικού."
Εμ. Τριανταφυλλίδης




Yπάρχουν λέξεις αλλά και φράσεις τις οποίες πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε λάθος στην καθημερινή μας ζωή. Το αστείο είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μάθουμε να τις λέμε σωστά στο άμεσο μέλλον κι όλα αυτά γιατί η δύναμη της συνήθειας καμιά φορά είναι ισχυρότερη ακόμα κι από τη διάθεσή μας για μάθηση!

Το άρθρο δεν είναι οδηγός γραμματικής, ωστόσο εμείς επιλέξαμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που μας παγιδεύουν και σας τις παρουσιάζουμε. Ας ελπίσουμε πως την επόμενη φορά που θα τις ξεστομίσουμε θα έχουμε τουλάχιστον σκεφτεί καλύτερα! Την ιδέα μας έδωσε το antikleidi.com


«Χαίρετε!»
Είναι ευχή. Δηλαδή να χαίρεστε! Γράφεται με έψιλον και όχι «χαίρεται» (ό,τι θυμάται).

«Κύριε/κυρία/Δεσποινίς»
Προσφωνούμε πάντα κύριο και κυρία κάποιον που δεν γνωρίζουμε και τον ζητάμε πάντα σαν κύριο ή κυρία στο τηλέφωνο σε τρίτους ακόμα κι αν είναι κολλητός μας και παίζουμε μαζί σφαλιάρες. Το «δώσε μου το Μανώλη λιγάκι» όταν τηλεφωνούμε στην δουλειά του δεν δείχνει οικειότητα, αλλά αγένεια.
Επίσης δεσποινίδες λέμε μόνο τα κορίτσια από 16 χρονών και κάτω. Από 17 χρονών και πάνω όλες οι γυναίκες αποκαλούνται (και είναι) κυρίες.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

"Η τηλεμεταφορά θα είναι γεγονός, ήδη το κάνουν" (τάδε έφη Νανόπουλος)


Αναδημοσίευση από το cityportal
Τελικά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και από τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ο διακεκριμένος διεθνώς Ελληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος περιγράφει σκηνές από το μέλλον. Οπως υποστήριξε, η τηλεμεταφορά θα είναι σε λίγο καιρό γεγονός.«Θα γίνει. Θα μπαίνουμε σε ένα σωλήνα, φαντάζομαι, δεν ξέρω πώς θα το κάνουν, και μετά θα βγαίνουμε στη Νέα Υόρκη κατευθείαν και θα μας ξαναφτιάχνουν. Θα γίνει, είμαι σίγουρος, ήδη το κάνουν», αποκάλυψε μιλώντας στον Βήμα FM.

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ακριβή τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε απόσταση τριών μέτρων. Οπως εκτιμούν πολλοί επιστήμονες παγκοσμίως -και ο Δ. Νανόπουλος- οι επιστήμονες θα επιτύχουν τη μεταφορά ανθρώπων από το ένα μέρος στο άλλο. Οπως στο «Σταρ Τρεκ», με τους διακτινισμούς στο Διάστημα.

Ο αναγνωρισμένος σε όλο τον πλανήτη για το έργο του καθηγητής και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε για όλα: Από τις επιθέσεις στο Παρίσι μέχρι το θεό, τη θρησκεία και το σωματίδιο του Higgs.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Σεβαστείτε την Ελλάδα, όταν την εκπροσωπείτε...





Αναδημοσίευση της 24/10/2015
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Τις τελευταίες ημέρες, το διαδίκτυο, βρίθει φωτογραφιών και σχολίων από τη δημόσια εμφάνιση υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης και της στάσης και συμπεριφοράς τους κατά την υποδοχή του Γάλλου Προέδρου. 

Ακόμη και τους γελοιογράφους απασχόλησαν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις τους. Τα σχόλια ήταν ιδιαιτέρως καυστικά.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Μήπως τα «κοριτσίστικα» παιχνίδια βλάπτουν σοβαρά τα κορίτσια;

photo: smarttoys
Της Δήμητρας Κογκίδου, 
Καθηγήτριας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Η ανάγκη διαφοροποίησης του ανδρισμού από τη θηλυκότητα αντικατοπτρίζεται σε μια ποικιλία προϊόντων για παιδιά. 
Η αγορά κατακλύζεται με προϊόντα για παιδιά που έχουν έμφυλα χαρακτηριστικά, μεταξύ αυτών και τα παιχνίδια. 
Μια βόλτα στα παιχνιδάδικα ή σε πολυκαταστήματα ή μια περιδιάβαση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι πολύ συχνά τα παιχνίδια παρουσιάζονται ως κατάλληλα για αγόρια ή για κορίτσια, πωλούνται σε διαφορετικά τμήματα ή διαδρόμους, έχουν διαφορετικό περιτύλιγμα και χρώμα, διαφορετικές απεικονίσεις και λεζάντες. 
Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι μερικά παιχνίδια είναι κυρίως για αγόρια, μερικά κυρίως για κορίτσια και μερικά τελείως απαγορευμένα για κάποιο φύλο.

Τα παιδιά μαθαίνουν με πολλούς τρόπους ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για το φύλο τους. Ένας από αυτούς είναι η συσκευασία του παιχνιδιού, η τοποθέτησή του στα σημεία πώλησης και η διαφήμιση.
Έτσι, δίνεται το μήνυμα στα παιδιά ότι όλες οι δυνατότητες για παιχνίδι δεν είναι

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οριστικά 40.680 παιδιά εκτός Σταθμών



Αναδημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2015 - 3:17πμ

Την άμεση αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 50.000.000,00€ προκειμένου να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων, ήτοι των 106.885 παιδιών και να μην μείνουν τελικά εκτός 40.680 απ΄ αυτά , ζητά η ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση .

Ακόμη επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η τοποθέτηση όλων των παιδιών με αναπηρία στις υπάρχουσες δομές και στις διαθέσιμες θέσεις των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.

Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος «‘Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής’’ για τη νέα περίοδο 2015-2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση με συνέπεια τη μετάθεση υλοποίησης του από την 1 Σεπτεμβρίου στις 15 Σεπτεμβρίου.

Από τα 121.683 παιδιά, που οι μητέρες τους υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο 81.003 παιδιά, μένοντας εκτός δομών και προγραμμάτων 40.680 παιδιά. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά αυτά διαθέτει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση αποδοχής των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για κατάργηση της ρήτρας 70%-30% και για έγκριση πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, όχι μόνο δεν έπρεπε να υπάρξει μείωση των θέσεων αλλά και αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης από τα αρχικά προϋπολογισθέντα 184 εκατ. ευρώ, στα 234 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς η καταβολή της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου, ενώ στο προηγούμενο σύστημα διαχείρισης η αντίστοιχη καταβολή γινόταν μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές επέρχονται και για τη δεύτερη και τρίτη δόση, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Η ΚΕΔΕ ζητά :
– Την άμεση κατάργηση του περιορισμού των προσφερόμενων θέσεων μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
– Την άμεση τροποποίηση ως προς τη ροή-καταβολή της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με την αντίστοιχη καταβολή της πρώτης δόσης μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές να επέλθουν για τη δεύτερη και τρίτη δόση.


Πηγή: newsta

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις αδειοδοτημένες κεραίες που έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ.

photo: Εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών

photo:alphafm
Η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ.

Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα αδειοδότησης κατασκευών κεραιών και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες.

To keraies.eett.gr αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ και λειτουργεί πιλοτικά.

Μαμά, υπάρχει λόγος…



Aρχείο ovgt zoom


Της Κατερίνας Ανδρικοπούλου Νηπιαγωγού - Παιγνιοθεραπεύτριας

Καινούρια χρονιά ξεκινάει και το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο, υποχρεωτικό, μεγάλο σχολείο.

Μαμά, καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Ειδικά αν είναι και η πρώτη φορά που αφήνεις το παιδάκι σου, τότε καταλαβαίνω διπλά τους φόβους σου. Και μόνο το άγχος του αποχωρισμού για το καινούργιο σχολείο είναι αρκετό να σε κάνει να μην σκέφτεσαι πολύ ξεκάθαρα.






Όμως υπάρχει λόγος όταν ως  νηπιαγωγός σου ξεκαθαρίζω και σου υπενθυμίζω κάποια πράγματα από την πρώτη συνάντηση.

  • Κάθε νηπιαγωγός λέει διάφορα στην αρχή της χρονιάς για να διασφαλίσει μια ομαλή καθημερινότητα. Όχι, δεν είναι συνήθως για να στο παίξει έξυπνη ή για να ασκήσει εξουσία (χωρίς ασφαλώς να γνωρίζω όλες τις περιπτώσεις). Υπάρχει λόγος για όλα αυτά που σου λέει. Τα ξέρει, συνήθως έχει κάποια εμπειρία και γνωρίζει γενικά  τι δουλεύει και τι όχι.
  • Υπάρχει λόγος που το σκεύος για το φαγητό που μπαίνει μέσα στο φούρνο δεν πρέπει να είναι πλαστικό αλλά οπωσδήποτε μεταλλικό. Και ας σου είπαν στο μαγαζί ότι αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Το δικό σου σκεύος μπαίνει μαζι με αλλα 24 στον ίδιο φούρνο και αν τύχει και ακουμπήσει στη σχάρα τότε ναι μάλλον θα καεί και ας σου διαβεβαίωσαν ότι αντέχει. Αν θέλεις να βοηθήσεις ακόμα περισσότερο, καθώς τραπεζοκόμος δεν υπάρχει, πάρε ένα θερμός έτσι ώστε το φαγητό να μην χρειάζεται ζέσταμα.
  • Υπάρχει λόγος που δεν μπορείς να κάνεις παράπονα και να μιλάς άσχημα το πρωί την ώρα της προσέλευσης, για κάτι που έγινε χτες. Για αυτό κλείσε ραντεβού και έλα να με δεις το μεσημέρι όπου θα κάτσουμε να τα πούμε με ησυχία.
  • Υπάρχει λόγος που δεν απαντώ μπροστά σε όλους τους άλλους γονείς στο “πώς τα πήγαμε σήμερα; ”Αν θες να ακούσεις πως τα πήγε το παιδί σου σήμερα κλείσε ένα ραντεβού να τα πούμε ήρεμα και αναλυτικά αλλιώς αρκέσου στο “μια χαρά, όλα καλά.”
  • Υπάρχει λόγος που η πόρτα κλείνει 8.15. Δεν υπάρχει γραμματέας και εγώ πρέπει να αφήσω 24 παιδιά μόνα τους για να έρθω να σου ανοίξω. Ίσως επίσης, να μην ακούσω καν το κουδούνι.
  • Υπάρχει λόγος που δεν μπορείς να αργείς καθημερινά γιατί διακόπτεις μια δραστηριότητα.
  • Υπάρχει λόγος που το παιδί δεν πρέπει να έρχεται με τα καλά του στο σχολείο εκτός και αν δεν έχεις πρόβλημα να λερωθούν τα ρούχα του. Θα παίξει, θα τρέξει, θα βγάλει μαρκαδόρους, νερομπογιές ακόμα χειρότερα θα χρησιμοποιήσει πινέλα και τέμπερες και να μπορεί να γίνει χάλια. Είναι δύσκολο να εγγυηθώ για την αρτιότητα του καινούριου φορέματος.
  • Υπάρχει λόγος που θα ήθελα να φοράει το παιδί άνετα παπούτσια που μπορεί να βάζει και να βγάζει με ευκολία μόνο του.
  • Υπάρχει λόγος που πρέπει να ενθαρρύνεις τις προσπάθειες μου και στο σπίτι. Θα ήθελα το παιδί σου να υπακούει σε κανόνες, και να έχει σταθερές ρουτίνες για την δική μου ευκολία και για την δική σου μετέπειτα.
  • Υπάρχει λόγος που δεν διδάσκουμε τα γράμματα ένα ένα με την σειρά και κάθε γράμμα εμπλέκεται σε κάποια θέμα ή δραστηριότητα. Δεν προετοιμάζουμε στο νηπιαγωγείο την φοίτηση στο δημοτικό, υπάρχουν σαφείς οδηγίες.
  • Τέλος, υπάρχει λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά και εσύ κάνεις κάποια άλλη. Όπως δεν μπορώ να έρθω στην δουλειά  σου να σου βάλω κατευθύνσεις, το ίδιο δεν μπορείς να κάνεις και εσύ. Αν δεν σ’ αρέσει κάτι, πες μου όμορφα με τι διαφωνείς και ίσως καταφέρουμε να τα βρούμε κάπου στη μέση, αφού σου εξηγήσω τους λόγους μου.
  • Υπάρχει λόγος που πρέπει να με εμπιστευτείς.
  • Υπάρχει λόγος, μαμά, που θέλω το παιδί σου να έρχεται και να περνάει όμορφα στο σχολείο γιατί μόνο έτσι θα μάθει.
  • Υπάρχει λόγος για όλα και γι’ αυτό προσπάθησε να μην ανησυχείς.



Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Αναλογιστήκατε ποτέ τον τρόπο εκτροφής - παραγωγής των βρώσιμων προιόντων...

Τα κοτόπουλα κλωβοστοιχίας ή τα σταυλισμένα ανάμεσα σε 2 στενά κάγκελα βοοειδή για μαλακότερο κρέας λόγω της ακινησίας;

Αν οραματίζεστε & εσείς ένα κόσμο από τρόφιμα παρασκευασμένα με σεβασμό απέναντι στη φύση (κατ επέκταση & εμάς τους ίδιους) το παρακάτω video αφυπνίζει... αν όχι δείτε το επόμενο βίντεο!



*Η σύνθεση "Pure Imagination" (Grammy Award® της Fiona Apple)
*Ένα ομότιτλο παιχνίδι - εφαρμογή κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την εταιρία “Chipotle”. (download the free app at www.scarecrowgame.com )

* * *


Flash and After Effects looking at mans relationship with the natural world
Music: In the Hall of the Mountain King by Edvard Grieg.
"Hall of the Mountain King" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
http://creativecommons.org/licenses/b...
facebook.com/SteveCuttsArt 
twitter.com/#!/Steve_Cutts 
www.stevecutts.com
Copyright © 2012 www.stevecutts.com

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori











Η Μαρία Μοντεσσόρι (ιταλικά: Maria Montessori, 31 Αυγούστου 1870-6 Μαΐου 1952) ήταν ιταλίδαπαιδαγωγός. Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές».

Γεννήθηκε στο Κιαραβάλλε της Ανκόνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσατης Ρώμης, από όπου αποφοίτησε ως η πρώτη γυναίκα γιατρός της πατρίδας της. Μέσα από τηνπαιδιατρική οδηγήθηκε, ως ψυχολόγος και ταλαντούχος παιδαγωγός που ήταν, στην προσπάθεια για την ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, ασχολούμενη αρχικά με παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Σε αυτόν τον αγώνα έδωσε ολόκληρη τη ζωή της.

Έφτιαξε παιδαγωγικό υλικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού για όλα τα μαθήματα, θετικά και θεωρητικά, που αφορούν τη μόρφωσή του. Δημιούργησε μόνη της εποπτικά μέσα διδασκαλίαςκαι παιδαγωγικό υλικό για να γίνονται μέσω των αισθήσεων κατανοητά τα μαθήματα του σχολείου.

Η επιτυχία της μεθόδου της αναστάτωσε τον παιδαγωγικό κόσμο διεθνώς. Ακόμα και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, έμπαιναν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου, καθώς απελευθερωνόταν το πνεύμα και η ψυχή τους. Γι' αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη και επιστήμονες, συνέδεσαν το όνομά της με τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η Μαρία Μοντεσσόρι όμως ασχολήθηκε κατά βάση σε όλη τη ζωή της με όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως δείκτη νοημοσύνης ή μαθησιακής ικανότητας, και ίδρυσε σχολές σε πολλά κράτη για να εκπαιδεύεται προσωπικό στη χρησιμοποίηση του παιδαγωγικού υλικού αυτού, αλλά κυρίως στην κατανόηση της φιλοσοφίας της μεθόδου της, γιατί δίδαξε πως αυτό είναι το πρώτο θέμα για την επιτυχία.

Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου, και έπειτα η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία. 


Άλλες αρχές της μοντεσσοριανής μεθόδου είναι:
Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου.
Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον.
Η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος.
Η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. 

Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων.
Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος.






Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί. 




Ο δεκάλογος της θεωρίας της είναι:
  • Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του. 
  • Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του. 
  • Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το «κακό». 
  • Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους. 
  • Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.  
  • Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί, το περιβάλλον του ή τους άλλους. 
  • Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων. 
  • Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει. 
  • Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό,τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετε το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του. 
  • Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας. 
Μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ιταλία από το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι, η Μοντεσσόρι εξορίστηκε στην Ισπανία. 
Κατόπιν, ύστερα από την επικράτηση του καθεστώτος Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο, εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία. 
Το 1939 μετανάστευσε εκ νέου στην Ινδία, όπου θα παρέμενε καθ' όλη την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Ολλανδία βρέθηκε υπό ναζιστική κατοχή. 
Τέλος, ξαναγύρισε στην Ολλανδία το 1949, όπου και απεβίωσε το 1952 σε ηλικία 82 ετών.


Από τότε μέχρι σήμερα ο διεθνής οργανισμός που δημιουργήθηκε («Association Montessori International») καθοδηγεί και εποπτεύει τα Μοντεσσοριανά Σχολεία σε όλο τον κόσμο. 
Στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α, στον Καναδά, στην Αφρική και στην Ασία, σε δεκάδες κράτη στον κόσμο λειτουργούν σήμερα Μοντεσσοριανά σχολεία.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν...


Γενικά 
H κρατική χρεοκοπία, ή αλλιώς πτώχευση, ενός κράτους είναι ουσιαστικά η δεινή κατάσταση που μπορεί να περιέλθει μια χώρα που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές. 

Η κατάσταση αυτή δηλώνεται με επίσημη εξαγγελία της ίδιας της κυβέρνησης, με την οποία και καθιστά διεθνώς γνωστή την αδυναμία της αυτή, όπως π.χ. να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας της (εξ ολοκλήρου, ενός μέρους ή των τόκων τους).

Η πτώχευση ενός κράτους αποτελεί αντικείμενο και του Διεθνούς Δικαίου λόγω των ειδικών σχέσεων που δημιουργεί με άλλα κράτη. 
Βέβαια με τη συνεργασία άλλων κρατών, διεθνών οργανισμών και περιφερειακών οικονομικών οργανώσεων μπορεί να επέλθει κάποια οικονομική στήριξη υπό την επίβλεψη διεθνούς οικονομικής επιτροπής προκειμένου ν΄ αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των επιπτώσεων.Με απλά λόγια είναι η αδυναμία πληρωμής μισθών, συντάξεων, ενοικίων, προμηθειών...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Όταν ξεκινούν οι αντιδράσεις…




photo: anaptyksi.blogspot
Στην ηλικία των 2 με 3 ετών, αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες αρνήσεις, αντιδράσεις, ανταγωνιστικές καταστάσεις στις σχέσεις του, ουσιαστικά οι μικροσυγκρούσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Η ζέση που τα περιβάλει με σκοπό τη διαρκή τους εξέλιξη είναι συνήθως μόνιμη & αφορά ως επί το πλείστον τον εαυτό τους, τους γονείς & τα συνομήλικα παιδιά.

Έχει αρχίσει να περιορίζει τη μίμηση & τη πιστή αντιγραφή, εμπεριέχοντας στη σκέψη του κυρίως συσχετισμούς, οι οποίοι το οδηγούν στο να κατακτά με μεγαλύτερη ένταση οτιδήποτε αναζητούν.
Η διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης χτίζεται ολοένα & περισσότερο, φτάνοντας στο σημείο της αντιπαράθεσης, με σκοπό την αναζήτηση των επιτρεπτών ορίων και την επιβεβαίωση της επιμονής του ως ορθής ή όχι, της αποδοχής μεγαλύτερου σεβασμού άρα & αυτονομίας από τους φροντιστές του.

Ένα θυμωμένο παιδί ουσιαστικά δεν ησυχάζει με παραγγέλματα ενώ παρηγοριέται αφού βγάλει την απογοήτευσή του.

Η διαλλακτικότητα, το «μέτρον άριστον», η σκληρή επίμονη & προπάντων η ήρεμη αντιμετώπιση, δείχνουν να είναι η καλύτερη επιλογή στις έντονες αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την κοινή τακτική όλων όσων ασχολούνται με τη φροντίδα του. Οι απαιτήσεις είναι σε άμεση σχέση με τις παραχωρήσεις & οι παρατεταμένες συγκρούσεις (με ανώτατο όριο τους λυγμούς) επιφέρουν επιπλέον ανασφάλεια & άγχος.

Ο εγωκεντρισμός του παιδιού είναι κάτι φυσιολογικό που παρέρχεται με την κοινωνικοποίηση και την επαφή με τα άλλα παιδιά.
Για να μοιραστούν κάτι μεταξύ τους, πρέπει να νοιώσουν πως αυτό θα παραμείνει σίγουρο & ασφαλές.
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά εναλλάσσουν ηγετικούς ρόλους, διευρύνουν τη σκέψη τους & μαθαίνουν να εκτιμούν την ορθότερη εκδοχή.
Είναι ευλογία να αναπτύσσουν τα παιδιά το λεξιλόγιό τους & να εκφράζονται για το πρόβλημά που τους απασχολεί έχοντας ένα καλό επιχείρημα.
Τα κλάματα & οι διαπληκτισμοί με τις φωνές, είναι δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει από έλλειψη εμπειριών αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.
Το άγχος προκαλείται από την άγνοια αντιμετώπισης & επίλυσης κάποιων καταστάσεων. Αν οι κρίσεις είναι ελλείψεις απομνημόνευσης εμπειριών, μήπως αυτό σημαίνει ελλιπή ανάγνωση παραμυθιών για την εξάσκηση της φαντασίας στο να διαχειριστεί αντίστοιχα διλλήματα; Μήπως είναι & περιορισμένη ενασχόλησή μας με το παιδί, όσον αφορά διαλογική συζήτηση κατά την ανάγνωση πχ του παραμυθιού;

Ένα μόνιμα θυμωμένο παιδί, είναι ένα μονίμως πληγωμένο, φοβισμένο & παραμμελημένο παιδί...


Πηγές:

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Πατέρας και κόρη

Michael Dudok De Wit

Η συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα σ ένα κορίτσι και τον πατέρα της, μέσα από μία μικρού μήκους ταινία που βραβεύτηκε & με το Όσκαρ του 2000. 

Ένας πατέρας αποχαιρετά τη μικρή του κόρη με μια βάρκα. Τις εποχιακές αλλαγές των τοπίων ακολουθεί το μικρό κορίτσι, που ζώντας σε αυτά ολοκληρώνεται ως γυναίκα, δημιουργεί οικογένεια & καθώς τα χρόνια περνούν η μνήμη του σ αυτόν παραμένει απαράλλαχτη.




Ουσιαστικά επρόκειτο για μία μεταφορά. Η αποχώρηση με τη βάρκα για το κάτω κόσμο, οι βαθιά αποτυπωμένες μνήμες στο μικρό κορίτσι που τη συνοδεύουν μέχρι το δικό της τέλος. 
Ηλικιωμένη πλέον, ακολουθεί το δρόμο που τράβηξε ο ίδιος όταν την αποχαιρέτησε, με τη διαφορά του νέου τοπίου που έχει πλέον διαμορφωθεί με τη πάροδο των ετών. Η μετά θάνατον ζωή & η αναζωπύρωση της κρυφής της ελπίδας να τον συναντήσει... 



Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η σημασία του πατέρα για την κόρη...

Διαβάζοντας τις απόψεις της ψυχοθεραπεύτριας Tara Hedman να περιγράφει το τι θα έλεγε, εφόσον μπορούσε ένα 4χρονο κορίτσι στο πατέρα της, μου γεννήθηκε ο σκεπτικισμός για το αν θα 'πρεπε να υπεισέρχονται, (τόσο στις σκέψεις αυτές όσο & σε άλλες) & μικρότερες ηλικίες...

Εξέλαβα αυτές τις απόψεις ως εξής:


Θα αγαπήσω τον εαυτό μου, με τον τρόπο που με αγαπάς

Μη με ρωτάς αν είμαι καλά για τυπικούς λόγους, να ακούς την απάντησή μου & να σε προβληματίζει το κάθε τι που λέω... Πρέπει να μoυ δίνεται η δέουσα σημασία, για να καταφέρω να κατανοήσω ορθά την πραγματική μου αξία.

Σαν παιδί αντιγράφω πρώτα από όλα εσένα. Μαθαίνω να φέρομαι αλλά & να αποδέχομαι συμπεριφορές με τον τρόπο που εσύ θα μου δείξεις ηθελημένα ή μη. Μη ξεχνάς ποτέ, πως παρατηρώ τα πάντα, από το πως φέρεσαι όταν οδηγάς, όταν παρατηρείς το σκύλο, τη μαμά ή το γείτονα...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Αφέλεια & θράσος ή σεβασμός;

Ουκ ολίγες φορές, αρκετοί από εμάς, φθάνουμε σε σημείο ενόχλησης & αμηχανίας απέναντι σε γνωστούς, αλλά & με κυρίαρχο το συναίσθημα της καχυποψίας απέναντι σε αγνώστους, που με υπέρμετρο θράσος & αφέλεια απλώνουν χέρι πάνω στα παιδιά, πόσο μάλλον όταν αυτά δυσανασχετούν.

Όσο αθώες & αν είναι οι ενέργειές τους αυτές, ειδικά κατά τη δυσανασχέτηση των παιδιών, οφείλουν με τακτ να ενημερωθούν πως "δεν επιθυμούμε το άπλωμα χεριών πάνω μας". πόσο μάλλον χωρίς την αδειοδότηση του γονέα, ακόμη & αν είναι παρών...  


Γιατί για να αποκτηθεί ο πρέπων σεβασμός, τόσο απέναντι στο παιδί όσο & στους γονείς, πρέπει να οριοθετηθεί η αφέλεια & το θράσος κάποιων;


  • Ποτέ δεν πιέζουμε ή δεν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν ή να αγκαλιάζονται, να φιλούν ή να φιλιούνται, να δέχονται αγγίγματα στα σώματά τους ή ακόμη και να χαιρετούν τρίτους ανθρώπους, όταν δείχνουν ότι δε θέλουν. 
  • Όταν το κάνουμε, δίνουμε το μήνυμα ότι είναι υποχρεωμένα να υπομένουν μια σωματική πράξη με την οποία δε νιώθουν άνετα, ακόμη & αν αυτή γίνεται από τους ίδιους τους γονείς (πχ να τα γαργαλάμε). Οφείλουμε να σεβόμαστε την επιθυμία τους. 
  • Τα διδάσκουμε ότι κανείς δεν μπορεί να τα πιέσει να κάνουν οτιδήποτε στο σώμα τους, χωρίς τη θέλησή τους.
  • Δε μαθαίνουμε στα παιδιά να είναι «ευγενικά» με ενηλίκους που ζητούν να τους βοηθήσουν, όταν εμείς δεν είμαστε παρόντες ή δεν το γνωρίζουμε.
  • Δεν είναι «ευγένεια» να δείξει ένα παιδί το δρόμο σε κάποιο φιλικό κύριο που του το ζητάει. Ο κύριος μπορεί και οφείλει να απευθυνθεί σε ενήλικα. Όχι σε παιδί.
  • Δεν είναι «ευγένεια» να προσφερθεί ένα παιδί να πάρει τα ψώνια κάποιου για να τα μεταφέρει μέχρι την είσοδο της οικοδομής του ή παραμέσα - γιατί εκείνος δεν μπορεί.
  • Δεν είναι «ευγένεια» να ακολουθήσει μια κυρία ή έναν κύριο που έχασε το σκυλάκι του και ζητά βοήθεια να το βρει.
  • Δεν είναι «ευγένεια» να ανταποκριθεί το παιδί στο κάλεσμα ενός ενήλικα που επιβαίνει σε αυτοκίνητο, για να ρωτήσει κάτι και να πλησιάσει ή να σταματήσει.
  • Μαθαίνουμε τα παιδιά ότι, αν χρειαστεί να επιλέξουν, από την «ευγένεια» να προτιμούν πάντα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ!
Γιατί η πρόληψη για την κακοποίηση και την παρενόχληση δεν είναι ένα «ειδικό» αντικείμενο που διδάσκεται με «ειδικούς» τρόπους στα μεγάλα παιδιά. Είναι μια καθημερινή προσπάθεια, που ξεκινά από τότε που το παιδί γεννιέται και γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσα από τις ευκαιρίες που δίνει η καθημερινή ζωή.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Παιδική Χαρά


Η παιδική χαρά είναι ο κατεξοχήν χώρος αναψυχής όπου τα παιδιά παίζουν και συναναστρέφονται με άλλα παιδιά από τη βρεφική τους ακόμη ηλικία μέχρι και τα πρώτα τους σχολικά έτη. Ειδικότερα για τις μεγαλουπόλεις, όπου οι δυνατότητες σωματικής δραστηριότητας είναι σαφώς περιορισμένες, οι παιδικές χαρές θεωρούνται -και είναι- μοναδικές «οάσεις» παιχνιδιού και διαμόρφωσης σημαντικών δεξιοτήτων.Το παιδί μέσα από το παιχνίδι στην παιδική χαρά αποκομίζει πολλαπλά οφέλη.

Καταρχάς, ήδη από πρώιμη ηλικία, ενισχύεται να αναπτύξει αλλά και να εξελίξει τις κινητικές του δεξιότητες. Τόσο τις αδρές, σε πρώτο στάδιο, δηλαδή τις κινήσεις για στήριξη και μετακίνηση, και έπειτα τις πιο λεπτές κινητικές δεξιότητες, δηλαδή όσες απαιτούν συντονισμό των μικρών μυϊκών ομάδων στα χέρια και τα δάχτυλα. Παράλληλα, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του στον χώρο, να έχει καλύτερη συναίσθηση του σώματός του, προσπαθώντας να το συντονίσει και σε σχέση με τις κινήσεις των άλλων παιδιών γύρω του.

Ταυτόχρονα, το παιχνίδι στην παιδική χαρά αναπτύσσει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, καθώς το παιδί φορά με τη φορά δοκιμάζει τις νέες ικανότητές του (π.χ. να κατέβει μόνο του από την ψηλή τσουλήθρα ή να διασχίσει τη γέφυρα) και έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του εαυτού του.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Παιδιά που ζουν... (Dorothy L. Nolte)

Dorothy L. Nolte
Της  Dorothy L. Nolte

Παιδιά που ζουν μέσα στην επίκριση, μαθαίνουν να επικρίνουν.

Παιδιά που ζουν μέσα στην εχθρότητα, μαθαίνουν να φιλονικούν.

Παιδιά που ζουν μέσα στο φόβο, μαθαίνουν να είναι φοβισμένα.

Παιδιά που ζουν μέσα στον οίκτο, μαθαίνουν να λυπούνται τον εαυτό τους.

Παιδιά που ζουν μέσα στο χλευασμό, μαθαίνουν να ντρέπονται.

Παιδιά που ζουν μέσα στη ζήλια, μαθαίνουν τι θα πει φθόνος.

Παιδιά που ζουν μέσα στην ντροπή, μαθαίνουν να αισθάνονται ενοχή.

Παιδιά που ζουν μέσα στην ανεκτικότητα, μαθαίνουν να έχουν υπομονή.

Παιδιά που ζουν μέσα στην ενθάρρυνση, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Παιδιά που ζουν μέσα στον έπαινο, μαθαίνουν να εκτιμούν.

Παιδιά που ζουν μέσα στην επιδοκιμασία, μαθαίνουν ν’ αγαπούν τον εαυτό τους.

Παιδιά που ζουν μέσα στην αποδοχή, μαθαίνουν να βρίσκουν αγάπη στον κόσμο.

Παιδιά που ζουν μέσα στην αναγνώριση, μαθαίνουν να έχουν στόχους.

Παιδιά που ζουν εκεί που μοιράζονται τα πάντα, μαθαίνουν να είναι γενναιόδωρα.

Παιδιά που ζουν μέσα στην ειλικρίνεια και το δίκαιο, μαθαίνουν τι είναι η αλήθεια κι η δικαιοσύνη.

Παιδιά που ζουν μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και σ’ αυτούς που υπάρχουν γύρω τους.

Παιδιά που ζουν μέσα στη φιλία, μαθαίνουν ότι αυτός ο κόσμος είναι ωραίο μέρος για να ζήσει κανείς.

Παιδιά που ζουν μέσα στη γαλήνη, μαθαίνουν να έχουν ψυχική ηρεμία.

Παιχνίδι & παιδιά

Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. 
Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. 

Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό καθώς το ίδιο το παιδί το θεωρεί πολύ σημαντικό, κάτι που φαίνεται και από το πόσο πολύ απορροφάται από αυτό που κάνει.

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη
Στη βρεφική ηλικία, το παιχνίδι βοηθάει το παιδί να αποκτήσει τον έλεγχο του σώματός του. 
Αρχικά κινεί μόνο τα άκρα του, ενώ μεγαλώνοντας υποβάλλει τον εαυτό του σε προοδευτικά πιο δύσκολες δραστηριότητες. Αργότερα, τα παιδιά παίζουν με τους ήχους, τις λέξεις και τα αντικείμενα, με σκοπό την ανάπτυξη καινούργιων ικανοτήτων, την απόκτηση γνώσεων, αλλά και την ευχαρίστηση που αντλούν μέσα από το παιχνίδι. 
Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως ένα οργανωμένο σύνολο. 
Οι παρεμβάσεις και η αξιοποίηση του τρόπου με τον οποίο το παιδί επιλέγει να παίξει είναι καθοριστικής σημασίας. 
Το παιχνίδι είναι ενδεικτικό της ικανότητας του παιδιού να επικοινωνεί και να ανακαλύπτει τη σχέση του με τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Διατήρηση λαχανικών

Η διατήρηση της ντομάτας σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, διασπά τη κυτταρική τους δομή και φυσικά αλλοιώνει την υφή & γεύση τους.

Όταν η ωρίμανση έρθει γρηγορότερα απ όσο θα θέλατε (δεν προλαβαίνετε να τις καταναλώσετε), μία λύση είναι & η κατάψυξη για μελλοντική χρήση τους).

Καθότι οι εμπορικές ντομάτες ωριμάζουν με τη χρήση αιθυλένιου (=ή αιθένιου, της φυτικής ορμόνης που προκαλεί την ωρίμανση των καρπών), τείνουν μεν να διατηρούνται περισσότερο, έχοντας όμως φτωχότερη γεύση από όσες ωριμάζουν πάνω στο φυτό.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το ροδαλό ή πορτοκαλί χρώμα της τεχνητής ωρίμανσης, σε σχέση με το βαθύ έντονο κόκκινο της φυσικής
.
 

Αγγούρια (Δεν αντέχουν το κρύο...)
Όπως & στις ντομάτες η διατήρησή τους σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου επιταχύνει τη σήψη τους.

Κρατείστε τα μακριά από κρεμμύδια, μήλα, πεπόνια, ντομάτες, μπανάνες... που εκπέμπουν αιθυλένιο.



Αποτέλεσμα εικόνας για πατάτες photo
Πατάτες
Θέλουν αεριζόμενο, σκιερό και δροσερό μέρος (όχι ψυγείο). Κρατείστε τες & αυτές μακριά από πηγές αιθυλενίου (κρεμμύδια, μήλα, πεπόνια, ντομάτες, μπανάνες... )



Καρότα
Αποτέλεσμα εικόνας για καρότα photo
Κατά την αποθήκευση να αφαιρείτε το πράσινο κοτσάνι & αν δεν τα καθαρίσετε, να τα βάζετε σε αεριζόμενη ανοικτή πλαστική σακούλα (με τρύπες) στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου (~ 2 εβδομάδες).

Αν τα καθαρίσετε, τα κόψετε ή είναι μικρά (baby-carrots), θα αντέξουν περισσότερο μέσα σε δοχείο γεμάτο νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά.

Τα κρατάτε μακριά από πηγές αιθυλενίου (κρεμμύδια, μήλα, πεπόνια, ντομάτες, μπανάνες... )


Πιπεριές
Μόνον οι καυτερές τυλίγονται με χαρτί.
Οι υπόλοιπες διατηρούνται σε σφραγισμένο νάυλον ή πλαστικό υλικό.
Οι πράσινες διατηρούνται μία περίπου εβδομάδα ενώ οι κόκκινες λιγότερο


Κρεμμύδια
Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου, με καλό αερισμό μαζί με τα σκόρδα.
Οπωσδήποτε μακριά από πατάτες (θα τις κάνουν να βγάλουν βλαστούς),
στο ψυγείο (χαλάει την υφή τους) ενώ και
το φως (αλλοιώνει τη γεύση τους).


Μήλα και πορτοκάλια
Να τα φυλάτε στο ψυγείο.
Τα μήλα αντέχουν έως 6 εβδομάδες και τα πορτοκάλια για 2-3.
Τα πορτοκάλια διατηρούνται πιο ζουμερά εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες, αλλά αλλοιώνονται γρηγορότερα στη ζέστη.

Μπανάνες
Τυλίγονται κάθε μία ξεχωριστά με πλαστική μεμβράνη για να περιοριστεί η εκπομπή αιθυλενίου και να ωριμάσουν πιο αργά.
Όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμασης, διατηρούνται λίγο περισσότερο στο ψυγείο.