Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Διατήρηση λαχανικών

Η διατήρηση της ντομάτας σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, διασπά τη κυτταρική τους δομή και φυσικά αλλοιώνει την υφή & γεύση τους.

Όταν η ωρίμανση έρθει γρηγορότερα απ όσο θα θέλατε (δεν προλαβαίνετε να τις καταναλώσετε), μία λύση είναι & η κατάψυξη για μελλοντική χρήση τους).

Καθότι οι εμπορικές ντομάτες ωριμάζουν με τη χρήση αιθυλένιου (=ή αιθένιου, της φυτικής ορμόνης που προκαλεί την ωρίμανση των καρπών), τείνουν μεν να διατηρούνται περισσότερο, έχοντας όμως φτωχότερη γεύση από όσες ωριμάζουν πάνω στο φυτό.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το ροδαλό ή πορτοκαλί χρώμα της τεχνητής ωρίμανσης, σε σχέση με το βαθύ έντονο κόκκινο της φυσικής
.
 

Αγγούρια (Δεν αντέχουν το κρύο...)
Όπως & στις ντομάτες η διατήρησή τους σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου επιταχύνει τη σήψη τους.

Κρατείστε τα μακριά από κρεμμύδια, μήλα, πεπόνια, ντομάτες, μπανάνες... που εκπέμπουν αιθυλένιο.



Αποτέλεσμα εικόνας για πατάτες photo
Πατάτες
Θέλουν αεριζόμενο, σκιερό και δροσερό μέρος (όχι ψυγείο). Κρατείστε τες & αυτές μακριά από πηγές αιθυλενίου (κρεμμύδια, μήλα, πεπόνια, ντομάτες, μπανάνες... )



Καρότα
Αποτέλεσμα εικόνας για καρότα photo
Κατά την αποθήκευση να αφαιρείτε το πράσινο κοτσάνι & αν δεν τα καθαρίσετε, να τα βάζετε σε αεριζόμενη ανοικτή πλαστική σακούλα (με τρύπες) στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου (~ 2 εβδομάδες).

Αν τα καθαρίσετε, τα κόψετε ή είναι μικρά (baby-carrots), θα αντέξουν περισσότερο μέσα σε δοχείο γεμάτο νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά.

Τα κρατάτε μακριά από πηγές αιθυλενίου (κρεμμύδια, μήλα, πεπόνια, ντομάτες, μπανάνες... )


Πιπεριές
Μόνον οι καυτερές τυλίγονται με χαρτί.
Οι υπόλοιπες διατηρούνται σε σφραγισμένο νάυλον ή πλαστικό υλικό.
Οι πράσινες διατηρούνται μία περίπου εβδομάδα ενώ οι κόκκινες λιγότερο


Κρεμμύδια
Φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου, με καλό αερισμό μαζί με τα σκόρδα.
Οπωσδήποτε μακριά από πατάτες (θα τις κάνουν να βγάλουν βλαστούς),
στο ψυγείο (χαλάει την υφή τους) ενώ και
το φως (αλλοιώνει τη γεύση τους).


Μήλα και πορτοκάλια
Να τα φυλάτε στο ψυγείο.
Τα μήλα αντέχουν έως 6 εβδομάδες και τα πορτοκάλια για 2-3.
Τα πορτοκάλια διατηρούνται πιο ζουμερά εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες, αλλά αλλοιώνονται γρηγορότερα στη ζέστη.

Μπανάνες
Τυλίγονται κάθε μία ξεχωριστά με πλαστική μεμβράνη για να περιοριστεί η εκπομπή αιθυλενίου και να ωριμάσουν πιο αργά.
Όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμασης, διατηρούνται λίγο περισσότερο στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου