Ρύθμιση TPS ( =ποτενσιόμετρου πεταλούδας ) & μοτέρ ρελαντί. Αντικατάσταση του official TPS με hall σε κινητήρα PSA - KDY ( TU3M/Z)*
update 22/11/22
Η τιμή αναφοράς για τη λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί - που εφαρμόζεται στους ακροδέκτες 1 & 2 του TPS που απεικονίζεται – εφόσον το μπουλόνι stop της πεταλούδας δε πειράχτηκε ποτέ - αναφέρεται συχνά από youtubers - ως μία γενικότητα που ενδέχεται να έχει εφαρμογή - στα 0,15 για μοτέρ κάτω από τα 1,4L, στα 0.18 - 0,20V για το VAG, για τα γαλλικά 1,00-1,22V... Τα πράγματα δείχνουν να απλοποιούνται στο forum της Pilot Engineering όπου σε ελεύθερη μετάφραση αναφέρεται:
"Η VAG έχει μια ολόκληρη οικογένεια παρόμοιων κινητήρων με κωδικούς RP, PM, 4V, AAM, ABS, ABM, ABT, AAE οι οποίοι δομικά μοιάζουν πολύ.
Οι RP και PM είναι ο ίδιος κινητήρας 1,8 λίτρων 90 hp, με τη διαφορά ότι ο RP εγκαταστάθηκε στα Trade Winds και Golf (εγκάρσια) ενώ ο PM στο A80 (κατά τη διαμήκη φορά). Διαφορές υπάρχουν βέβαια ως προς π.χ. τη θέση - το σχήμα του φίλτρου αέρα κλπ
Ανάλογα με το έτος κατασκευής διαφέρει & η ECU, η οποία μπορεί να είναι είτε MonoJetronic έως το 1991 είτε MonoMotronic από 03.91.
4V - 1,8 l 90 hp, ECU MonoJetronic, σε A100 44 από το 1988- 90 και μετά.
AAM και ABS - 1,8 λίτρο. 75 HP και 90 ίππους με MonoMotronic, σε Trade Winds B4 και Golf G3.
AVM - 1,6 l. 71 ίπποι,
AVT - 2,0 λτ. 90 ίπποι,
ΑΑΕ -2,0 λτ. 100 HP επίσης με MonoMotronic, σε A80 B4 και στο A100
Στους A6-4A και ΑΑΕ-2,0 λτ. 100 HP οι κινητήρες έχουν μόνο εμφανισιακά όμοια ποτενσιόμετρα. Τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν (Σημ. υπάρχουν διαφορετικές τιμές αντιστάσεων στους ακροδέκτες τους, ενώ και στο ebay μου τα πούλησαν ως συμβατά) Η εγκατάσταση τους εκεί, είναι αδύνατο να επιτευχθεί με κανονική και σταθερή λειτουργία. Επίσης, οι μονάδες ελέγχου αυτών των κινητήρων έχουν διαφορές συμπεριλαμβανομένου του firmware) σε σχέση με τους υπόλοιπους μονού ψεκασμού**.
- Ελέγχθηκαν η αντλία βενζίνης, οι αισθητήρες οξυγόνου λ & θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού CTN ως απολύτως εντάξει.
- Υπήρχε στεγανότητα με εξασφαλισμένη υποπίεση (στο σώμα της κύριας μονάδας - φλάντζα).
- Ο αέρας εισόδου στο σύστημα – προθέρμανσης – ήταν μεταξύ 30-40oC
- Οι αποθηκευμένες βλάβες είχαν σβηστεί από την ECU*** (Ρητά ενδείκνυται η αφαίρεση του πόλου της μπαταρίας. Δείτε την αντίστοιχη ενότητα για την εξάλειψη εναπομείνοντος ρεύματος στο κύκλωμα μνήμης της ECU).
- Ο τζόγος του πεντάλ – ντίζας ήταν σωστός,
- Η πεταλούδα παρέμενε κλειστή,
- Δεν υπήρχαν ηλεκτρικά φορτία,
- Η τάση ήταν σωστή & το μοτέρ είχε φτάσει στη κανονική θερμοκρασία (εκκίνηση ανεμιστήρα & αναμονή για παύση λειτουργίας του μετά το σβήσιμο της μηχανής).
- Το αβάνς ήταν σωστά ρυθμισμένο.
- Αποσυνδέθηκε η φίσα από το κονέκτορα Β του βηματικού μοτέρ ρελαντί.
- Συμπτύχθηκε πλήρως το έμβολο του βηματικού μοτέρ του ρελαντί στο σώμα του (με τη χρήση μίας 9V μπαταρίας & ακροδεκτών με "κροκοδειλάκια" που συνδέθηκαν στις ακίδες 1 & 2 του κονέκτορα Β. Η κατεύθυνση της πορείας του έκκεντρου αντιστρέφεται όταν αλλάξει η πολικότητα των ακροδεκτών).
- Αφαιρέθηκε το προστατευτικό κάλυμμα των καλωδίων της φίσας του TPS από το κοννέκτορα C , έτσι ώστε να είναι εφικτή η μέτρηση στις επαφές 1-2 & 1-5.
- Ενεργοποιήθηκε το κύκλωμα της ανάφλεξης, από το διακόπτη της μίζας.
- Μετρήθηκε η τάση στις επαφές 1 & 5 του TPS. Η τάση - σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρονται σε σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου - είναι 5 V.
- Χαλαρώθηκαν οι τέσσερις βίδες του ποτενσιόμετρου, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να περιστραφεί για να επιλεγεί η τάση που θα εφαρμοστεί.
- Σφίχτηκαν οι 4 βίδες & ελέγχθηκε εκ νέου η εφαρμοζόμενη τιμή. Υπενθυμίζετε ότι ένα ταλαιπωρημένο TPS, δε θα μπορέσει να διατηρήσει αυτές τις τιμές & θα επιφέρει άμεσα ή μη προβλήματα που θα αποπροσανατολίσουν τους άπειρους με το θέμα μηχανικούς.
- Ρυθμίστηκε (βλ αντίστοιχη ενότητα) & κουμπώθηκε η φίσα στο βηματικό μοτέρ ρελαντί με την ανάφλεξη κλειστή, ως τελευταία ενέργεια όλων.
- Με αφαιρεμένο το πόλο από τη μπαταρία - κλειστές όλες οι καταναλώσεις - Κρατήθηκε πατημένο για 30 - 60" το πεντάλ των φρένων με σκοπό την εξάλειψη εναπομείναντος ρεύματος στο κύκλωμα - μνήμη ecu***.
- Επανατοποθετήθηκε ο πόλος στη μπαταρία & ανοίχθηκε η ανάφλεξη (χρόνος αναμονής min 10") χωρίς να γίνει εκκίνηση του κινητήρα.
Συχνές αιτίες εικάζεται ότι είναι
- Η χρήση του οχήματος σε μικρής χρονικής διάρκειας διαδρομές
- Η συχνή εκκίνηση του κινητήρα με πατημένο το πεντάλ γκαζιού
- Οποιαδήποτε εργασία επισκευής που σχετίζεται με αποσύνδεση – σύνδεση της μπαταρίας ή ηλεκτρικών συνδέσμων με ανοιχτή ανάφλεξη
- Συχνή εκκίνηση & σβήσιμο ενός κινητήρα που δεν έφτασε στη κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.
Ευνόητο είναι ότι δεν είναι δυνατή η εξάλειψη προβλημάτων
της λειτουργίας του κινητήρα που σχετίζονται με ελλατωματικούς αισθητήρες,
διαρροές υποπίεσης, κακή γείωση κ.λπ. και πως η ECU προσαρμόζεται βελτιώνοντας τη λειτουργία του κινητήρα διαρκώς - στα πλαίσια του εφικτού από τη χαρτογράφηση που έχει.
Η διαδικασία
1.Ξεκινήστε και ζεστάνετε τον κινητήρα μέχρι τη κανονική θερμοκρασία (να ανάψει και να σβήσει 2 φορές ο ανεμιστήρας ψύξης ή έως ότου η θερμοκρασία του λαδιού φτάσει τους +80 C).
2. Σβήστε τον κινητήρα ΚΑΙ την ανάφλεξη.
3. Αποσυνδέστε το πολυπολικό φις από την ECU Mono-Jetronic/Motronic. Περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά έτσι ώστε τα δεδομένα να διαγραφούν από τη μνήμη RAM της ECU.
4. Συνδέστε ξανά το πολλαπλό φις στο κονέκτορα της ECU. Θεωρητικά μία αποσύνδεση των πόλων της μπαταρίας αντί του πολυπολικού φις της ECU στον ίδιο χρόνο είναι φαινομενικά εξ ίσου δυνατή ως λύση, πάραυτα λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ECU, μια τέτοια λύση εικάζεται ως μη αξιόπιστη.
5. Χωρίς να πατήσετε το πεντάλ του γκαζιού, ξεκινήστε τον κινητήρα.
6. Αφήστε τον κινητήρα στο ρελαντί για τουλάχιστον 5 λεπτά. ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΣΤΡΟΦΕΣ!!! Ο διακόπτης ρελαντί πρέπει να παραμείνει αμετάβλητος.
7. Σβήστε τον κινητήρα και σβήστε την ανάφλεξη.
8. Επαναλάβετε τα βήματα 5,6 και 7 για ΔΥΟ ακόμη φορές.
- Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από έλεγχο της καλωδίωσης & ρύθμισης του TPS.
- Έγινε άνοιγμα της ανάφλεξης χωρίς να εκκινηθεί ο κινητήρας.
- Αφαιρέθηκε από το κονέκτορα Β του βηματικού μοτέρ η φίσα.Το κενό του διακόπτη στο ρελαντί μπορεί να ελεγχθεί και να ρυθμιστεί μόνο όταν το έμβολο είναι πλήρως τραβηγμένο μέσα.
- Στις 2 ακίδες 1 & 2 του κονέκτορα Β επανατροφοδοτήθηκε ρεύμα από την 9v μπαταρία. Υπενθυμίζεται ότι αντιστρέφοντας τη πολικότητα το έκκεντρο του βηματικού μοτέρ (=μοτέρ ρελαντί) εισχωρεί ή επεκτείνεται αντίστοιχα. Μας ενδιαφέρει πάντα να έχει εισχωρήσει ολοκληρωτικά. (Σημ ο προσαρμογέας της VAG 1655 για να εισχωρήσει το έμβολο προς τα μέσα μειώνει την τάση της μπαταρίας κατά περίπου 6V πάραυτα το μοτέρ που υπάρχει είναι στα 13v).
- Το κενό ανάμεσα στο έκκεντρο του βηματικού μοτέρ ρυθμίστηκε στο ~0,45mm από το κάτω μπουλονάκι με το σπάνιο αλλά απαραίτητο πάσο των 0,5mm. (Στη ρύθμιση αυτή με τη χρήση filler δεν υπάρχει ωμική συνέχεια στο διακόπτη).
- Με το ωμόμετρο ρυθμίστηκε η ζητούμενη ωμική συνέχεια με τη χρήση filler των 2 κάτω επαφών (3 & 4), όταν το κενό είναι στα 0,50mm (0,50 - 0,70mm).
- Μετά τη ρύθμιση ελέγξτε με πλήρως εκτεταμένο το έμβολο, κατά πόσο συμβαδίζουν οι τάσεις του κονέκτορα C του TPS V1 των επαφών 1-5 με αφαιρεμένο το φις & V2 των 1-2 με το φις τοποθετημένο με το πίνακα που παραβάλετε. (Σημ. Η αφαίρεση & επανατοποθέτηση του φις είναι καλύτερα να γίνεται με την ανάφλεξη σβηστή).
- Στην ασυνήθιστη περίπτωση οδήγησης, όπου κατά τη προθέρμανση παρουσιαστεί ανεβοκατέβασμα των στροφών του ρελαντί, δοκιμάστε να μειώσετε το διάκενο από το κάτω μπουλόνι των 0,45 της παραγράφου 5 από 0,45 σε 0,40 ή και 0,35.
- Η φίσα του βηματικού μοτέρ επανατοποθετήθηκε στο κονέκτορα ως τελευταία ενέργεια απ όλες (μετά τη ρύθμιση του TPS).
- Λάβετε υπόψη ότι το βηματικό μοτέρ θα επέμβει στη θέση της πεταλούδας με εντολή της ECU, μόλις ενεργοποιηθεί ο διακόπτης στο μοτέρ ρελαντί & με τη προυπόθεση ότι η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού υπολείπεται της κανονικής.
Photo: Mono - Jetronic (Robert Bosch GmbH) VAG GROUP
Ο από μηχανής Θεός εικάζεται ότι αντικατέστησε επιτυχώς το ευτελές ποτενσιόμετρο της Bosch με ένα αξιόπιστο hall, γενώντας εύλογα ερωτηματικά για το αν η επιλογή της Bosch τουλάχιστο ως προς τη μακροβιότητά του ήταν εσκεμμένη ή όχι. Περισσότερα για αυτό, δείτε στον ιστότοπο http://3437022.com/
- Για τη βαθμονόμηση είναι απαραίτητη τόσο η προθέρμανση του κινητήρα - 2 αναβοσβυσίματα του ανεμιστήρα - όσο και η ρύθμιση του αβάνς.
- Σβήσιμο κινητήρα & της ανάφλεξης
- Έλεγχος ότι η πεταλούδα του γκαζιού μένει τελείως κλειστή χωρίς να σκαλώνει & ότι το μοτέρ ρελαντί είναι πλήρως συμπτυγμένο, αφαίρεση βύσματος από το κονέκτορα Β.
Αντικατάσταση του tps. Αφού γίνει η συνδεσμολογία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, τροφοδοτείστε το με ρεύμα για 20" έχοντας απόσταση από το μαγνήτη που βάλατε στον άξονα, μεγαλύτερη των 20 cm. Στη συνέχεια κλείστε την ανάφλεξη για 5". Ανοίξτε ξανά την ανάφλεξη και περιμένετε 5", κλείστε την και περιμένετε άλλα 5". Επαναλάβετε άλλες δύο φορές, τηρώντας στα μεταξύ τους διαστήματα την αναμονή των 5". Κλείστε την ανάφλεξη & ευθυγραμείστε βιδώνοντας το νέο TPS στη θέση του.zoom - Ανοίξτε την ανάφλεξη χωρίς να εκκινήσετε το κινητήρα & περιμένετε δέκα δευτερόλεπτα.
- Εκκινείστε το κινητήρα & ελέγξτε αν αποθηκεύεται κωδικός βλάβης 33 (=TPS). Εφόσον αποθηκεύεται θα χρειαστεί να διαφοροποιήσετε - αλλάξετε με 2-3 βήματα την εικονική μετατόπιση με το λογισμικό μέσω του bluetooth. (Όταν επιχειρήθηκε καλιμπράρισμα με την εφαρμογή V1.3, χωρίς να γίνει το απαραίτητο reset, μπερδεύτηκαν τα πάντα, (ο κινητήρας επανεκκινήθηκε μόνο μετά από αφαίρεση του πόλου της μπαταρίας για 1 λεπτό με ταυτόχρονη χρήση φορτίου με το διακόπτη της ανάφλεξης ανοιχτό - πχ πατημένο πεντάλ φρένου). Το ρελαντί, ξεκίνησε ράθυμα & κατέληξε μετά από περίπου 5 λεπτά σε κανονικές στροφές από μόνο του - δείτε τη σχετική ενότητα).
- Οπότε, για το εκ των υστέρων μικρομετρικό καλιμπράρισμα με το Bluetooth συνδέστε το στην υποδοχή του αισθητήρα με την ανάφλεξη κλειστή & ενεργείστε ως εξής:
- Αφαιρέστε το πόλο της μπαταρίας για 1 λεπτό & ανοίξτε το διακόπτη της ανάφλεξης. Σε αυτό το διάστημα εφαρμόστε ένα φορτίο (πχ πατημένο πεντάλ φρένου)
- Κλείστε την ανάφλεξη & όλες τις καταναλώσεις πριν επανασυνδέσετε το πόλο της μπαταρίας.
- Ανοίξτε την ανάφλεξη & ελέγξτε ότι το led στη μονάδα Bluetooth αναβοσβήνει.
- Ενεργοποιείστε την ανίχνευση νέων συσκευών με Bluetooth στο τηλέφωνό σας & αποδεχτείτε την JDY-33-SPP... με κωδικό 1234.
- Ανοίξτε την εφαρμογή, επιλέξτε την έξοδο 1 & πιέστε το εικονίδιο του Bluetooth 2 φορές. Περιμένετε να συνδεθεί εμφανίζοντας το αντίστοιχο μήνυμα & την έκδοση του λογισμικού.
- Μόνο στη περίπτωση που ο κινητήρας δεν εκκινεί: Στο μενού βαθμονόμησης (κάντε κλικ στην εικόνα του αισθητήρα) εκτελέστε τη βαθμονόμηση ως προς την αρχική θέση του αισθητήρα, με τη πεταλούδα εντελώς ανοιχτή (πεντάλ πατημένο). Πατήστε το calibration, περιμένετε 10 δευτερόλεπτα & μετά το OK. Στη συνέχεια, ρυθμίστε τη γωνία μετατόπισης σε +2,5 μοίρες - αυτή η τιμή αντιστοιχεί στην τυπική βαθμονόμηση, όπως έγινε προηγουμένως σε ένα πλήρως κλειστό γκάζι, τοποθετήστε το πρότυπο στη μνήμη ρυθμίσεων πατώντας στο κόκκινο βέλος.
- Πατήστε το start & ελένξτε ότι βαθμονομήθηκε η ένδειξη στο όργανο της εφαρμογής. Ανοιγοκλείστε τη πεταλούδα παρακολουθώντας την ένδειξη.
- Επανατοποθετήστε το φις στο κονέκτορα του βηματικού μοτέρ.
- Ξεκινήσετε το κινητήρα & μετά αποθηκεύστε τη ρύθμιση, εφόσον δε καταγραφεί ο κωδικός 33 (=TPS). Αν αποθηκευτεί σβήστε τον και αλλάξτε 1-2 μοίρες την εικονική θέση με την εφαρμογή (μη ξεχνάτε να αποθηκεύεται - πατώντας το κόκκινο βέλος - τις αλλαγές που επιθυμείται να αποθηκευτούν).
- Κλείστε το παπά.
- Κάνετε περαιτέρω μικρομετρική ρύθμιση της θέσης του αισθητήρα σύμφωνα με τις οδηγίες. Αλλάζοντας κάθε παράμετρο θα δείτε αλλαγές στα γραφήματα. Κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει την αντίστοιχη χρωματικά έξοδο.
- Στο τέλος της εκάστοτε ρύθμισης, το reset της ECU επικυρώνει την επιτυχία.
Ενδείξεις από πειραματισμούς με την V1.5 για Android |
Καλησπέρα επειδή προχτές το αγόρασα και γω μήπως έχεις τις τιμές screenshot από τις τελικές ρυθμίσεις που έχεις κάνει φοράμε το ίδιο μοτέρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές που αναφέρονται στο blog είναι (& για μένα είναι οι ιδεώδεις με το μοτέρ ζεστό. Με το moter κρύο ( ~19οC ) το OUT1 είναι 2,04V & εννοείται ότι όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια).
ΔιαγραφήΠροσωπικά προτείνω ως ιδανικότερο το 1ο τρόπο βαθμονόμησης που αναφέρεται στο άρθρο & εφόσον επιθυμείς συνεχίζεις με το bluetooth, τουτέστιν οι μικρομετρικές ρυθμίσεις σου πιθανό να διαφέρουν, πόσο μάλλον αν είναι πειραγμένο το μπουλονάκι της πεταλούδας.
Reset απαραίτητα μετά από κάθε ρύθμιση που θα κάνεις ( αποσυνδεδεμένο πόλο μπαταρίας, ανοιχτό το διακόπτη ανάφλεξης και το πεντάλ φρένων πατημένο για 1 λεπτό. Μη ξεχνάς τα 10-15 δευτερόλεπτα αναμονής με ανοιχτή ανάφλεξη πριν εκκινήσεις το μοτέρ μετά από reset για να φορτώσει το πρόγραμμα εκ νέου η ecu. βλ αντίστοιχη ενότητα στο blog).