Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Μνήμη RAM



Αναδημοσίευση της 31/01/2016 από το pcsteps.
Συγγραφέας: Άγγελος Κυρίτσης

Αγορά μνήμης RAM: 
Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PC (+ Video) 


Η αγορά μνήμης RAM μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως αρκετά διαφορετικά είδη RAM, τα οποία δεν είναι συμβατά μεταξύ μας. Στον οδηγό θα δούμε πώς να βρούμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά της μνήμης στο σύστημά μας, ώστε να αγοράσουμε τις καλύτερες μνήμες RAM για τον υπολογιστή.




Αν προτιμάτε να δείτε γραπτά τις πληροφορίες την αγορά μνήμης RAM, διαβάστε τη συνέχεια του οδηγού.
Κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ενότητα: (σύνδεσμοι πηγής)

1 Τι είδους μνήμες RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?
1.1 Τι κάνω αν δεν γνωρίζω τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής?
1.1.1 Εύρεση χαρακτηριστικών της RAM με το Speccy
2 Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά μνήμης RAM
2.1 Έχει σημασία η μάρκα της RAM?
2.2 Τι συχνότητα RAM να αγοράσω?
2.3 Τι είναι το Dual Channel DDR / Triple Channel DDR / Quad Channel DDR
2.4 Αγοράζουμε πάντα τις μνήμες σε δυάδες (dual channel kit) ή τετράδες
2.5 Να προσθέσω RAM στην υπάρχουσα μνήμη ή να αντικαταστήσω εντελώς την παλιά?
3 Χρειάζεστε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM? 


Τι είδους μνήμες RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?


Το πρώτο βήμα για την αγορά μνήμης RAM είναι να γνωρίζουμε τι είδους μνήμες παίρνει ο υπολογιστής μας. Το είδος της RAM εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη μητρική κάρτα. Ως εκ τούτου, η αγορά μνήμης RAM είναι σημαντικά πιο εύκολη στους σταθερούς υπολογιστές, καθώς στα laptop υπάρχει αρκετή αδιαφάνεια όσον αφορά τη μητρική.

Αν συναρμολογήσαμε μόνοι μας τον υπολογιστή - ή τουλάχιστον αν επιλέξαμε εμείς τα υποσυστήματα και μας το συναρμολόγησαν στο κατάστημα - το πιθανότερο είναι πως γνωρίζουμε ποια μάρκα και τι μοντέλο είναι η μητρική.

Σε αυτή την περίπτωση, η πιο γρήγορη μέθοδος είναι να μπούμε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, να βρούμε το μοντέλο της μητρικής μας, και να κοιτάξουμε στην σελίδα Specification.

Για παράδειγμα, αν αγοράσαμε τη σύνθεση των 750 ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή, εδώ και μερικούς μήνες προτείνουμε στον οδηγό τη μητρική κάρτα GIGABYTE GA-Z97P-D3.



Μπαίνοντας στη σελίδα της Gigabyte για τη συγκεκριμένη μητρική και πηγαίνοντας στην σελίδα "Specification", η ενότητα Memory θα μας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.



Συγκεκριμένα:
Μέγιστος αριθμός RAM: 4
Τύπος RAM: DDR3
Μέγιστο συνολικό μέγεθος RAM: 32GB
Συχνότητες RAM που υποστηρίζει: από 3000MHz έως 1333MHz.

Η λίστα συμβατότητας RAM του κατασκευαστή είναι δεσμευτική?

Κάθε κατασκευαστής μητρικής, σε κάθε μοντέλο, αναφέρει μια λίστα με συμβατά μοντέλα μνημών.



Η λίστα περιλαμβάνει απλά τις μνήμες τις οποίες ο κατασκευαστής δοκίμασε με τη συγκεκριμένη μητρική, οι οποίες φυσικά είναι ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές μνήμες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στην πράξη, σε μια μητρική που παίρνει μνήμες DDR3 θα λειτουργήσει οποιαδήποτε μνήμη DDR3, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και το ίδιο ισχύει για τις άλλες βαθμίδες DDR.
Τι κάνω αν δεν γνωρίζω τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής?

Αν αγοράσαμε έναν έτοιμο σταθερό υπολογιστή το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής - που είναι ένα από τα πολλά μειονεκτήματα στην αγορά έτοιμου υπολογιστή. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά Laptop, όπου κανένας κατασκευαστής δεν δίνει ποτέ αναλυτικές πληροφορίες για τη μητρική.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν πρόγραμμα για να βρούμε τις απαραίτητες πληροφορίες για την αγορά μνήμης RAM.
Εύρεση χαρακτηριστικών της RAM με το Speccy

Το Speccy είναι μια εφαρμογή από τους δημιουργούς του Ccleaner η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας.




Μπορείτε να δείτε την αναλυτική του παρουσίαση στον οδηγό:
Πληροφορίες Συστήματος Αναλυτικά με το Speccy

Τρέχοντας το Speccy, αν έχουμε σταθερό υπολογιστή αρκεί να πάμε στην ενότητα Motherboard, για να δούμε ποια είναι η μάρκα και το μοντέλο της μητρικής μας.

Στη συνέχεια μπορούμε να ψάξουμε στο Google τη συγκεκριμένη μάρκα και μοντέλο, να εντοπίσουμε τη σελίδα του συγκεκριμένου μοντέλου στο site του κατασκευαστή, και να βρούμε όλες τις πληροφορίες για τις μνήμες.



Αν έχουμε laptop ή υπολογιστή όλα-σε-ένα, η μάρκα και το μοντέλο της μητρικής δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, καθώς σπάνια θα βρούμε αναλυτικές πληροφορίες για αυτές τις μητρικές στο Internet.



Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να πάμε στην ενότητα RAM, όπου θα βρούμε όσα χρειαζόμαστε.
Αγορά μνήμης RAM - Ποιες Μνήμες Να Πάρω Συμβατές με τον Υπολογιστή 06
Στο παράδειγμα:
  • Μέγιστος αριθμός θυρών RAM: 4
  • Θύρες RAM που χρησιμοποιούνται: 4
  • Ελεύθερες θύρες RAM: 0
  • Τύπος RAM: DDR3
  • Συχνότητα RAM: 669.4MHz, που σημαίνει πως η RAM είναι 669,4*2=1333MHz (1)
  • CAS Latency: 9 clocks
--------
(1) Η ονομαστική συχνότητα στην οποία πωλούνται οι μνήμες, πχ 1333MHz, 1600MHz, 2400MHz, κλπ. στην πραγματικότητα είναι η διπλάσια από τη συχνότητα στην οποία τρέχουν. Δηλαδή για μια μνήμη 1600MHz το Speccy θα δείξει 800MHz περίπου.
Ο λόγος είναι πως οι μνήμες τύπου DDR, που είναι όλες οι σύγχρονες μνήμες, μεταφέρουν δεδομένα δύο φορές σε κάθε κύκλο της συχνότητας. Άρα, με πραγματική συχνότητα 800MHz (χιλιάδων κύκλων ανά δευτερόλεπτο) η συνολική μεταφορά δεδομένων γίνεται πρακτικά με ρυθμό 1600MHz.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες δείτε τον οδηγό:
Ταχύτητα μνήμης - Πόση σημασία έχει?

Φροντίστε επίσης να στρογγυλοποιήσετε το αποτέλεσμα του Speccy. 669,4*2=1338,8, όμως η πιο κοντινή τιμή που θα βρούμε σε RAM είναι 1333MHz.
--------
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα για την αγορά μνήμης RAM. Το μόνο που είναι χρήσιμο είναι να ανοίξουμε ένα από τα Slots, για να δούμε τα volt στα οποία λειτουργούν οι μνήμες. Ορισμένες μητρικές λειτουργούν με συγκεκριμένα voltage, και αν βάλουμε μνήμες με λάθος voltage μπορεί να μην ξεκινάει ο υπολογιστής.
Αγορά μνήμης RAM - Ποιες Μνήμες Να Πάρω Συμβατές με τον Υπολογιστή 07
Για ποιο λόγο για τους σταθερούς υπολογιστές να ψάχνουμε μέσω του κατασκευαστή της μητρικής, και να μην δούμε απευθείας τις πληροφορίες από την ενότητα RAM?
Ο λόγος είναι πως το Speccy θα μας δώσει χαρακτηριστικά μόνο για τη RAM που έχουμε ήδη πάνω στον υπολογιστή. Μπορεί η μητρική μας να παίρνει μνήμες έως 3000MHz, αν όμως έχει πάνω μνήμες των 1600MHz, αυτή τη συχνότητα θα δείξει το Speccy.
Μέσω του κατασκευαστή, μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τις δυνατότητες της μητρικής μας, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη RAM με μία ταχύτερη.
Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε laptop, το Speccy μπορεί να μην αναφέρει τον ακριβή αριθμό των θυρών μνήμης. Μπορεί πχ να αναφέρει τέσσερις θύρες ενώ υπάρχουν μόνο δύο, ή δύο ενώ υπάρχει μία.
Αυτό οφείλεται σε λάθος αναφορά από το BIOS, και αντίστοιχο σφάλμα θα δείξουν και άλλες εφαρμογές για τις πληροφορίες του συστήματος, όπως το CPU-Z.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά μνήμης RAM
Είτε μέσα από τον κατασκευαστή της μητρική ή μέσω του Speccy γνωρίζουμε πόσες θύρες μνήμης έχει ο υπολογιστής μας, και πόσες από αυτές είναι ελεύθερες.

Γνωρίζουμε επίσης τον τύπο DDR της μνήμης (DDR, DDR2, DDR3, DDR4), τη μέγιστη συχνότητα που μπορεί να δεχτεί η μητρική, και τα χαρακτηριστικά (συχνότητα, CAS Latency, voltage) της υπάρχουσας μνήμης.

Τέλος, αν έχουμε σταθερό υπολογιστή χρειαζόμαστε μνήμες τύπου SDRAM, ενώ τα laptop παίρνουν μνήμες SO DIMM.

Θεωρητικά, είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε την ιδανική μνήμη για τον υπολογιστή μας, με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά.



Πριν όμως προχωρήσουμε στην αγορά μνήμης RAM, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.
 

Έχει σημασία η μάρκα της RAM?
Πολλοί χρήστες θεωρούν αυθαίρετα πως οι μνήμες κάποιας συγκεκριμένης μάρκας, πχ οι Kingston, είναι καλύτερες από κάποια άλλη μάρκα, πχ τις G-Skill ή τις Mushkin. Στην πράξη, όμως, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι γενικά αναπόδεικτοι. Οι καλύτερες μνήμες είναι εκείνες με τα καλύτερα χαρακτηριστικά (συχνότητα και CAS Latency), ανεξαρτήτως αν γράφουν επάνω Kingston, Corsair, G.Skill.
Σε ορισμένα υποσυστήματα του υπολογιστή, κυρίως στα τροφοδοτικά, η μάρκα παίζει σημαντικό ρόλο, με συγκεκριμένες μάρκες να είναι κυριολεκτικά για πέταμα (Deer, Force, MS-Tech κλπ).
Όμως οι μνήμες είναι μια πολύ διαφορετική κατηγορία συσκευών, οι οποίες κατασκευάζονται υπό πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές ώστε να είναι λειτουργικές. Μην αγοράσετε λοιπόν μια μνήμη με βάση το τι γράφει η μάρκα, αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά της.
Εξάλλου, όλες οι σύγχρονες RAM, ανεξαρτήτως μάρκας, έχουν εγγύηση εφ' όρου ζωής, ακόμα και μνήμες DDR1 των 12 ευρώ.



Τι συχνότητα RAM να αγοράσω?
Όπως είδαμε στον οδηγό Ταχύτητα μνήμης - Πόση σημασία έχει?, η συχνότητα της RAM από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα, οι πραγματικές επιδόσεις της RAM προκύπτουν από το συνδυασμό συχνότητας με CAS Latency.

Υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή μνήμες των 2133MHz με CL 8 ...



...οι οποίες είναι αντικειμενικά ταχύτερες από μνήμες των 3000MHz με CL12. Και ας έχουν οι μνήμες των 3000MHz πάνω από 2,6 φορές υψηλότερη τιμή για την ίδια χωρητικότητα των 8GB.



Ένας απλός τρόπος να βρούμε ποιες είναι οι καλύτερες μνήμες είναι να διαιρέσουμε τη συχνότητα με το CAS Latency. 2133/8=266,625 και 3000/12=250<266,625. Όσο μεγαλύτερο το πηλίκο (υψηλή συχνότητα και χαμηλό CAS Latency), τόσο ταχύτερη η RAM.

Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τη μέγιστη συχνότητα που υποστηρίζει η μητρική μας. Για παράδειγμα, οι μητρικές με chipset B85, H97 υποστηρίζουν μέχρι 1600MHz στις μνήμες DDR3. Όσο μεγαλύτερη RAM και αν βάλουμε, στα 1600MHz θα τρέξει. Το ίδιο ισχύει με μητρικές με τα chipset B150 και H170, που έχουν όριο τα 2133MHz για μνήμες DDR4.

Για να μπορούμε να βάλουμε ταχύτερες μνήμες θα πρέπει να έχουμε πάρει μητρική με chipset Z97 για Socket 1150, Z170 για Socket 1151, ή X99 για Socket 2011-3.

Από εκεί και πέρα, όμως, το να ψάχνουμε την υψηλότερη συχνότητα με το χαμηλότερο CAS Latency μπορεί να γίνει υπερβολικά ακριβό. Για παράδειγμα, ενώ μια 8GB μνήμης των 2400MHz με CL 10 κοστίζουν 60 ευρώ, με δείχτη επιδόσεων 2400/10=240.



Για να πάμε σε οριακά ταχύτερες μνήμες 2933MHz με CL 12 θα πρέπει να δώσουμε 177,42 ευρώ, για ένα δείχτη επιδόσεων 244,42.



Σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει να δώσουμε περισσότερα από τα διπλά χρήματα για τόσο μικρή αύξηση στις επιδόσεις.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στις μνήμες DDR3 στο 2400MHz/CL10 είναι ο καλύτερος συνδυασμός για τα χρήματά του, όσον αφορά τα 8GB που είναι το ιδανικό μέγεθος μνήμης για τους περισσότερους χρήστες.

Στις μνήμες DDR4, αυτή τη στιγμή ο καλύτερος συνδυασμός είναι 3466/CL16.


Ο επεξεργαστής λέει πως υποστηρίζει μόνο 1600/2133MHz. Γιατί να πάρω περισσότερα?

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η μέγιστη φυσιολογική συχνότητα για τις μνήμες DDR3 είναι 1600MHz και για τις μνήμες DDR4 είναι 2133MHz. Αυτό είναι το εύρος ζώνης που υποστηρίζει ο memory controller που είναι ενσωματωμένος στον επεξεργαστή.




Οποιαδήποτε συχνότητα υψηλότερη από αυτές γίνεται με overclock της RAM, το οποίο γίνεται μέσα από τη μητρική. Ουσιαστικά η μητρική ορίζει τη μέγιστη συχνότητα της RAM που μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα.

Ενώ το overclock του επεξεργαστή είναι ριψοκίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και αστάθεια, το overclock στις μνήμες είναι 100% ασφαλές, αν το κάνουμε σωστά μέσω XMP.

Οι μνήμες που πωλούνται ως 2400MHz ή 3466MHz έχουν δοκιμαστεί από τον κατασκευαστή πως λειτουργούν άψογα σε αυτή τη συχνότητα, χωρίς το παραμικρό θέμα αστάθειας ή υπερθέρμανσης. Είναι εγγυημένο πως θα λειτουργήσουν στη συχνότητα που αναγράφουν.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάζεται είναι μέσα από το BIOS/UEFI να ενεργοποιήσουμε το XMP (Extreme Memory Profile). Αυτό είναι ένα προφίλ ενσωματωμένο στη RAM που βάζει όλες τις σωστές ρυθμίσεις στη συχνότητα, τους χρονισμούς, και το voltage ώστε οι μνήμες να λειτουργήσουν σε ασφαλές overclock, εγκεκριμένο από τον κατασκευαστή.




Το που θα βρούμε αυτή τη ρύθμιση εξαρτάται από το συγκεκριμένο BIOS ή UEFI της μητρικής μας.

Πολύ συχνά θα το βρούμε σε μια ενότητα OC Tweaker...




...ή γενικά σε μια ενότητα που να αναφέρει το Tweaking ή το Overclock.



Μπορεί επίσης να είναι σε κάποια ενότητα "Advanced Memory Settings"



Αν δεν βρίσκετε το XMP στο δικό σας BIOS ή UEFI, συμβουλευτείτε το βιβλίο οδηγιών της μητρικής σας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστούμε στα 1333MHz, 1600MHz, ή τα 2133MHz, όταν μπορούμε να έχουμε σημαντικά υψηλότερη ταχύτητα χωρίς καμία απολύτως αρνητική επίπτωση.

Αξίζει να κάνω χειροκίνητα overclock στις RAM?

Εκτός από το XMP, οι περισσότερες RAM μας επιτρέπουν να ορίσουμε χειροκίνητα τη συχνότητα και τους χρονισμούς τους.

Αυτό όμως δεν είναι σχεδόν ποτέ καλή ιδέα. Αν βάλουμε υψηλότερη συχνότητα ή χαμηλότερους χρονισμούς από αυτούς που μπορεί να σηκώσει η RAM, ο υπολογιστής δεν θα ανοίγει και θα πρέπει να κάνουμε Clear CMOS για να κάνουμε επαναφορά των ρυθμίσεων, συνήθως βραχυκυκλώνοντας κάποιο Jumper στη μητρική.



Επίσης, το χειροκίνητο overclock στις RAM είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει αστάθεια στο σύστημα και να προξενήσει μπλε οθόνες, ενώ η πραγματική αύξηση στην απόδοση του συστήματος θα είναι συχνά αμελητέα.

Καλό είναι λοιπόν να παραμείνουμε στις ρυθμίσεις του XMP για τη συχνότητα της RAM, και να μην πειραματιστούμε χειροκίνητα με το overclock.
Τι είναι το Dual Channel DDR / Triple Channel DDR / Quad Channel DDR

Όλες οι σύγχρονες μητρικές υποστηρίζουν τουλάχιστον τη λειτουργία Dual Channel DDR.

Oι θύρες της μνήμης στη μητρική είναι χωρισμένες σε "κανάλια" ανά δύο. Αν βάλουμε δύο μνήμες στο ίδιο κανάλι, θα λειτουργούν σε Dual Channel DDR, διπλασιάζοντας το εύρος ζώνης για τη μεταφορά δεδομένων. Δύο μνήμες των 1600MHz σε Dual Channel DDR θα έχουν εύρος ζώνης 3200MHz.

Το Dual Channel mode ενεργοποιείται αυτόματα εφόσον έχουμε βάλει τις μνήμες στα σωστά κανάλια, και γενικά δεν θα βρούμε κάποια επιλογή για να το απενεργοποιήσουμε.

Συχνά τα κανάλια στη μητρική έχουν διαφορετικό χρώμα για να ξεχωρίζουν. Σε κάποιες μητρικές οι θύρες του ίδιου χρώματος (στο παράδειγμα η 1η/3η και η 2η/4η θύρα) ανήκουν στο ίδιο κανάλι. Σε άλλες μητρικές, όμως, το κανάλι ορίζεται με διαφορετικά χρώματα (πχ 1η/2η και 3η/4η θύρα).



Να σημειωθεί πως το εύρος ζώνης δεν επηρεάζει την ταχύτητα της RAM, αλλά το μέγιστο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων ανά δευτερόλεπτο. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τον οδηγό: Ταχύτητα μνήμης - Πόση σημασία έχει?

Στις πιο ακριβές μητρικές, με socket 2011-3, θα βρούμε το Quad Channel DDR, που τετραπλασιάζει το εύρος ζώνης για τέσσερις μνήμες.



Καμία μητρική με socket 1150 ή 1151 δεν υποστηρίζει Quad Channel DDR, ανεξαρτήτως αν έχουν τέσσερις θύρες RAM.

To Triple Channel DDR έκανε την εμφάνισή του σε ορισμένες μητρικές με τρεις ή έξι θύρες RAM, οι οποίες ήταν ακριβά μοντέλα του παρελθόντος. Πλέον καμία σύγχρονη μητρική δεν εφαρμόζει αυτή την αρχιτεκτονική μνήμης.
Αγοράζουμε πάντα τις μνήμες σε δυάδες (dual channel kit) ή τετράδες

Γενικά το να έχουμε μνήμες σε Dual Channel DDR είναι επιθυμητό, και μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά σε συγκεκριμένες εργασίες που χρησιμοποιούν έντονα τη RAM.

Γι' αυτό είναι πάντοτε καλύτερα να αγοράζουμε τις μνήμες σε dual channel kit, παρά σε μονούς αριθμούς. Πχ 2x4GB αντί για 1x8GB.



Αν βάλουμε ένα μονό άρθρωμα, ή ένα dual channel kit και ένα επιπλέον άρθρωμα (σύνολο τρία), η μητρική δεν θα λειτουργήσει τη μνήμη σε Dual Channel mode.

Ένα σημείο το οποίο θέλει προσοχή στο θέμα του Dual Channel DDR είναι η συμβατότητα των μνημών μεταξύ τους. Για να τρέξουν σε Dual Channel mode, οι μνήμες πρέπει να έχουν άψογο συγχρονισμό μεταξύ τους.

Αν αγοράσουμε μία RAM των 4GB σήμερα, και μία μετά από έξι μήνες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτές οι δύο μνήμες θα λειτουργήσουν σωστά σε Dual Channel DDR.

Υπάρχει περίπτωση μνήμες διαφορετικού κατασκευαστή ή και μνήμες του ίδιου κατασκευαστή αλλά με διαφορετική κατασκευή (πχ διαφορετική ταχύτητα ή ακόμα και με διαφορετικό αριθμό chip ανά πλευρά) να έχουν ασυμβατότητα μεταξύ τους σε Dual Channel Mode.



Ακόμα και αν φροντίσουμε να πάρουμε ακριβώς την ίδια μάρκα και μοντέλο μνήμης, πολλές μητρικές μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα επειδή οι δύο μνήμες προέρχονται από διαφορετική παρτίδα του εργοστασίου.

Οι ασυμβατότητες αυτές μπορεί να είναι από τυχαία κολλήματα και μπλε οθόνες μέχρι να μην ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής.

Αυτός είναι ο λόγος που οι μνήμες πωλούνται σε Dual Channel Kit, και συχνά ελαφρώς ακριβότερα από το να έχουμε αγοράσει δύο μονές RAM. Οι μνήμες στο Dual Channel Kit έχουν δοκιμαστεί από τον κατασκευαστή και είναι εγγυημένο πως λειτουργούν σε Dual Channel DDR.

Αντίστοιχα, για το Quad Channel DDR θα πρέπει να αγοράσουμε μνήμες σε Quad Channel Kit.



Αν αγοράσουμε δύο dual channel kit και τα βάλουμε σε μητρική με Quad Channel DDR, μπορεί να έχουμε αντίστοιχα προβλήματα.

Πάντως, ένα Quad Channel Kit θα λειτουργήσει άψογα σε μητρική με Dual Channel DDR, όμως σε Dual Channel mode, φυσικά.

Επίσης, αν σε μητρική με τέσσερις θύρες RAM και Dual Channel DDR βάλουμε διαφορετικές μνήμες σε διαφορετικά κανάλια, ώστε να μην λειτουργούν σε Dual Channel Mode μεταξύ τους, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αλλά προφανώς οι μνήμες δεν θα λειτουργούν σε Dual Channel Mode.
Να προσθέσω RAM στην υπάρχουσα μνήμη ή να αντικαταστήσω εντελώς την παλιά?

Το θέμα του Dual Channel DDR κάνει δύσκολο το να προσθέσουμε μνήμες σε ήδη υπάρχουσα RAM, ειδικά σε μητρικές που έχουν μόνο δύο θύρες μνήμης. Ουσιαστικά, προσθέτοντας RAM παίρνουμε το ρίσκο να μην μπορέσει να συνεργαστεί σε Dual Channel DDR με την υπάρχουσα ή τις υπάρχουσες μνήμες, και να έχουμε προβλήματα.

Ορισμένες μητρικές είναι σχετικά καλόβολες με αυτό το θέμα, και μπορεί να λειτουργήσουν με μνήμες διαφορετικού κατασκευαστή ή ακόμα και μεγέθους στο ίδιο κανάλι Dual Channel. Όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο δεκτική θα είναι μια μητρική σε διαφορετικές μνήμες.

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να αφαιρέσουμε εντελώς την παλιά RAM, και να βάλουμε ένα Dual Channel Kit. Από εκεί και πέρα, την παλιά μνήμη μπορούμε να την δώσουμε σε ένα φίλο μας ή βάλουμε μία αγγελία για να την πουλήσουμε.
Χρειάζεστε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM?

Αν οποιοδήποτε μέρος του οδηγού δεν σας είναι κατανοητό, ή αν θέλετε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM στον δικό σας υπολογιστή, γράψτε μας στα σχόλια.

Για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή σας, γράψτε μας τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής σας, αν έχετε σταθερό υπολογιστή, ή τα χαρακτηριστικά της μνήμης RAM όπως τα εμφανίζει το Speccy αν έχετε laptop. Θα χρειαστούμε τον τύπο (DDR2, DDR3, DDR4), τη συχνότητα, το CAS Latency, και τα volt.



Πηγή:pcsteps.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου