Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Αναλυτικός Οδηγός Kodi



Αναδημοσίευση της 25/04/2017 από pcsteps
Συγγραφέας: Άκης Τίγκας

Μέσα σε μία δεκαετία τo Kodi έγινε το δημοφιλέστερο μέσο της οικιακής ψυχαγωγίας. Ωστόσο, το σπουδαίο λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους χρήστες. Δείτε τα κόλπα που θα θέλατε να ξέρετε σε όλες τις ρυθμίσεις στο Kodi, και γιατί όχι, αναβαθμιστείτε σε εξπέρ του απόλυτου media center.

Κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ενότητα: (σύνδεσμοι πηγής)
1 Μια μικρή περίληψη
1.1 Τα νέα χαρακτηριστικά του Kodi v17 Krypton
2 Όλες οι ρυθμίσεις στο Kodi
2.1 Δημιουργία πολλαπλών προφίλ
2.2 Συντομεύσεις πληκτρολογίου
2.3 Προσαρμοσμένο φόντο
2.3.1 Αλλαγή χρωμάτων
2.3.2 Αλλαγή φόντου
2.4 Δημιουργία screensaver
2.5 Αλλαγή της εμφάνισης των πρόσθετων και ταινιών
2.6 Προσαρμογή ήχων
2.7 Μεταφορά όλων των προσωπικών μας βίντεο στο Kodi
2.7.1 Δημιουργία έξυπνων συλλογών
2.8 Συντήρηση του Kodi
2.8.1 Indigo
2.8.1.1 Backup σε όλες τις ρυθμίσεις στο Kodi και επαναφορά
2.8.1.2 Αυτόματη συντήρηση και καθαρισμός
3 Τι κάνω για να έχω γρήγορο Kodi στο TV Box
3.1 Χρειάζομαι μόνο λίγα πρόσθετα για ταινίες και σπορ
3.1.1 Πρόσθετα για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές
3.1.2 Πρόσθετα για σπορ και ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις
3.1.3 Ελληνικά πρόσθετα
3.1.4 Πρόσθετα για υπότιτλους
3.1.5 UltraHD Ταινίες - SkyNet
3.1.5.1 Maverick TV
3.2 Μετατρέποντας το Krypton σε v16 Jarvis
4 Οι λύσεις στα προβλήματα του Kodi
4.1 Δεν εμφανίζονται τα Ελληνικά
4.2 Αργεί να φορτώσει το βίντεο (Buffering)
4.2.1 Ares Wizard
4.2.2 Συνδέσεις με περιορισμένη ταχύτητα
4.3 Το ελληνικό όνομα χρήστη στα Windows
4.3.1 Μετατροπή του Kodi σε portable
4.3.1.1 USB drive ή εξωτερικός δίσκος
4.3.1.2 Δημιουργία συντόμευσης του Kodi
5 Εσείς γνωρίζετε άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις στο Kodi? 


Μια μικρή περίληψη
Είναι αλήθεια ότι από την ημέρα που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις του Kodi v17 Krypton, πολλοί χρήστες αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα με την εγκατάσταση του πιο ωραίου build, το Schism TV, που οφειλόταν σε ελληνικό όνομα χρήστη στα Windows.


Πάνω σε αυτό το θέμα θα αναλύσουμε λεπτομερώς πώς μετατρέπουμε το Kodi σε portable, έτσι ώστε να παρακάμψουμε το φάκελο χρήστη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο οριστική λύση στο πρόβλημα.

Περισσότερα για το τι είναι οι portable εφαρμογές θα βρείτε εδώ:

Επιπλέον, αρκετοί χρήστες μας ζητούσαν στα σχόλια να επαναφέρουμε τον παλαιότερο οδηγό για το Kodi v16, είτε γιατί το TV Box δεν σήκωνε την νέα έκδοση, είτε γιατί τους φαινόταν δύσκολο το περιβάλλον της v17 στο PC.

Ωστόσο, θα αναλύσουμε τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες των αδύναμων υπολογιστών, για να έχουν ένα ταχύτατο Kodi Krypton, χωρίς τις ενοχλητικές καθυστερήσεις που προκαλούν την λανθασμένη εντύπωση ότι η v17 είναι βαριά.

Επιπροσθέτως, θα δείξουμε για το πώς κάνουμε την Krypton να έχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση με την v16 Jarvis. Ίσως αυτό βοηθήσει τους χρήστες που θέλουν να έχουν το ίδιο φιλικό περιβάλλον που είχαν συνηθίσει τόσο καιρό, χωρίς να χάνουν άδικα τις νέες δυνατότητες.



Θα προτείνουμε επίσης την ιδανικότερη ενέργεια, έτσι ώστε μόνο με ελάχιστα πρόσθετα για ταινίες και σπορ, να έχουμε ένα πλήρες media center. Έτσι θα πηγαίνουν όλα πιο γρήγορα, ιδίως αν διαθέτουμε TV Box έως 2GB μνήμης.

Συνοψίζοντας λοιπόν, αυτός ο οδηγός θα περιλαμβάνει τρεις κύριες ενότητες.

Η μία θα περιέχει όλες τις ρυθμίσεις στο Kodi Krypton. Στη δεύτερη ενότητα θα αναφερθούμε για το ιδανικό Kodi στα TV Box. Στην τρίτη θα δώσουμε τις λύσεις στα βασικότερα προβλήματα της v17.

Τα νέα χαρακτηριστικά του Kodi v17 Krypton
Νέα εμφάνιση με ολοκαίνουργια skins (κέλυφος)
Βελτιώσεις στο DVDPlayer για καλύτερη αναπαραγωγή των DVD
Ενημερώσεις για videorendering και τους drivers του OpenGL
Πλήρης επανασχεδιασμός στον συγχρονισμό βίντεο και ήχου
Βελτιωμένη αναπαραγωγή του live streaming
Οι ρυθμίσεις εγγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων στο PVR έχουν βελτιωθεί
Υποστήριξη υψηλής πιστότητας ήχου στο Android
Μπορούμε να δούμε ποια πρόσθετα έχουν εγκατασταθεί ή ενημερωθεί
Γνωρίζουμε αν η εγκατάσταση τρίτων add-ons, υποστηρίζονται από το Kodi ή όχι
Η ενότητα των ρυθμίσεων έχει γίνει πιο εύκολα προσβάσιμη και σαφής

Όλες οι ρυθμίσεις στο Kodi
Οι ρυθμίσεις στο Kodi Krypton είναι μία πρόκληση που απαιτεί πολλές προσπάθειες και όρεξη. Σίγουρα δεν είναι η ευκολότερη εργασία, καθότι παρά τις βελτιώσεις που αναφέραμε, μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος παραμένει ακόμη αρκετά δύσκολο.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι ο οδηγός απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες του Kodi v17, νέους και παλαιότερους.

Ως εκ τούτου, αν χρησιμοποιούμε κάποιο διαφορετικό build, όπως το SchisM TV, θα πρέπει από τις ρυθμίσεις και την ενότητα της διασύνδεσης να επιστρέψουμε προσωρινά στο προεπιλεγμένο κέλυφος του Kodi Krypton, το Estuary.

Όλες οι ρυθμίσεις που θα κάνουμε στο προκαθορισμένο κέλυφος του Kodi, θα έχουν το ίδιο αντίκτυπο στο build που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, μερικές ρυθμίσεις που διαφοροποιούνται, θα τις δείχνουμε ταυτόχρονα και στο SchisM TV.


Δημιουργία πολλαπλών προφίλ
Τα προφίλ του Kodi είναι μία καλή ιδέα όταν χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της οικογένειάς μας τον media center στο TV Box, και όχι μόνο.

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιεχόμενο με κάποιον κωδικό, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι μικροί μας φίλοι, ή κάποιοι αδιάκριτοι δεν θα το αλλοιώσουν άθελά τους. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι απλή.

Ξεκινώντας από το κεντρικό πάνελ και πατώντας στο σχετικό εικονίδιο που αφορά τις ρυθμίσεις στο Kodi...
...επιλέγουμε τις ρυθμίσεις του προφίλ, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.



Από κει και μετά μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του προφίλ, να προσθέσουμε την εικόνα μας, και κάποιον κωδικό αν το επιθυμούμε.



Επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να κλειδώσουμε τις επιμέρους ρυθμίσεις στο Kodi, και ταυτόχρονα να του ορίσουμε να μας ζητάει κωδικό πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου
Ο απόλυτος media center υποστηρίζει πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου. Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα όλες τις ενέργειες.

Όπως είναι φυσικό, οι συντομεύσεις μπορούν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στα TV Box που συνοδεύονται είτε από κάποιο ασύρματο αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο, είτε από ψηφιακό τηλεχειριστήριο μέσα από το κινητό μας.

Όλες οι συντομεύσεις αφορούν τα λατινικά γράμματα του πληκτρολογίου. Τις αναφέρουμε συνοπτικά.
Ρ: Αναπαραγωγή (play)
F: Γρήγορα προς τα εμπρός (Fast forward).
Α: Κάθε πάτημα προσαρμόζει σταδιακά τυχόν καθυστέρηση του ήχου, έτσι ώστε να συγχρονίζεται σωστά με το βίντεο.
Χ: Σταματά το συγκεκριμένο βίντεο (Stop).
Space bar: Άμεση εναλλαγή σε αναπαραγωγή και παύση ενός συγκεκριμένου βίντεο.
R: Πηγαίνει το βίντεο πίσω. Το πάτημα μία φορά το πηγαίνει πίσω σε αργό ρυθμό (x2). Πατώντας δύο φορές το πλήκτρο, το πηγαίνει πίσω με πιο γρήγορο ρυθμό (x4), και ούτω καθεξής.
Z: Με κάθε πάτημα αλλάζουμε σταδιακά το μέγεθος και την αναλογία των διαστάσεων της εικόνας (aspect ratio).
Ctrl +V: Κάνει επικόλληση κειμένου μέσα στο Kodi.
Εsc: Πλήρη επιστροφή στο κεντρικό πάνελ.
Βackspace: Σταδιακή επιστροφή.
S: Επιτρέπει την γρήγορη έξοδο από το Kodi.
F8: Σίγαση.
Εικονίδιο των Windows: Γρήγορη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας και σε άλλα ανοιχτά προγράμματα.
Σύμβολα \ και /: Εναλλαγή μεταξύ πλήρους οθόνης ή παραθύρου.

Προσαρμοσμένο φόντο
Το Kodi μας επιτρέπει να αλλάξουμε το φόντο της αρχικής οθόνης. Είτε χρησιμοποιούμε το προεπιλεγμένο κέλυφος, είτε βρισκόμαστε σε κάποιο build όπως το SchisM TV, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την εμφάνισή του media center.
Αλλαγή χρωμάτων

Αν το προεπιλεγμένο χρώμα στο κέλυφος του Kodi Krypton δεν μας ικανοποιεί, και θέλουμε κάτι διαφορετικό για τη συνέχεια, μπορούμε να το αλλάξουμε.

Πατάμε διαδοχικά στις "Ρυθμίσεις διασύνδεσης ➜Κέλυφος ➜ Χρώματα", και αλλάζουμε με όποιο χρώμα επιθυμούμε.

Αλλαγή φόντου
Αν χρησιμοποιούμε ένα διαφορετικό build όπως το SchisM TV, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πάντα στο φόντο, προσθέτοντας τα δικά μας θέματα.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι από το κεντρικό πάνελ να πάμε στα “Settings➜ Ρυθμίσεις κελύφους➜ Φόντο επιλογές➜ Φόντο➜ Ενεργοποίηση προσαρμοσμένου φόντου". Στη συνέχεια επιλέγουμε τη “Διαδρομή φόντου”.

Κατόπιν, σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζουμε τον φάκελο με τις αγαπημένες μας φωτογραφίες ή θέματα, και τον ορίζουμε ως προεπιλογή.

Αυτός ο φάκελος μπορεί να βρίσκεται μέσα σε κάποιον σκληρό δίσκο στο οικοσύστημα των Windows, ή σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα τρέχουμε το Kodi.

Δημιουργία screensaver
Οι ρυθμίσεις στο Kodi διαθέτουν μία σειρά επιλογών, που μας επιτρέπουν να ορίσουμε το δικό μας screensaver. Αυτό το επιτυγχάνουμε ξεκινώντας από τις “Ρυθμίσεις ➜Ρυθμίσεις διασύνδεσης ➜ Προφύλαξη οθόνης ➜ Λειτουργία προφύλαξης οθόνης".

Στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από αρκετά screensaver, πατώντας στην ένδειξη "Λήψη περισσότερων".

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές είναι το screensaver της Apple TV, το Aerial, με εντυπωσιακές φωτογραφίες από όλες τις πόλεις του κόσμου. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι το Anime Fanartsaver και το Picture Slideshow με τις δικές μας φωτογραφίες.

Αλλαγή της εμφάνισης των πρόσθετων και ταινιών
Η παραμετροποίηση στην εμφάνιση των πρόσθετων και των ταινιών, μπορεί να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σύρουμε προς τα αριστερά το δείκτη του ποντικιού.

Με αυτήν την ενέργεια θα εμφανιστεί μία αναδυόμενη μικρή καρτέλα, με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση όλου του περιεχομένου στο Kodi. Την πιο ωραία εμφάνιση στα πρόσθετα την δίνουν οι επιλογές του τοίχου και της αφίσας.

Στις ταινίες τα πρόσθετα Specto και Exodus, για τα οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο οδηγό, είναι αναμφίβολα τα καλύτερα Addons για να βλέπουμε όλες τις πληροφορίες σε όμορφο και πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.

Στο προκαθορισμένο κέλυφος του Kodi, μια από τις καλύτερες επιλογές του Specto και Exodus είναι η "Αφίσα" και το "Shift", δίνοντας μια εξαιρετική κινηματογραφική εικόνα ανάλογη των build, χωρίς όμως να επιβαρύνουν καθόλου τα πιο αδύναμα συστήματα.

Στο SchisM TV, το Netflix View του Exodus και Specto, θα μας δώσει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση των ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, με το ελληνικό κείμενο να έχει τον πρώτο λόγο.
Προσαρμογή ήχων

Με τις ρυθμίσεις στο Kodi μπορούμε να αλλάξουμε τους ήχους σε όλο το οικοσύστημα του media center. Πηγαίνουμε στις "Ρυθμίσεις ➜ Ρυθμίσεις συστήματος ➜ Ήχος ➜ Ήχοι πλοήγησης", επιλέγοντας την δεύτερη ένδειξη όπως παρατηρούμε στην εικόνα.

Στη συνέχεια, πατώντας τη λήψη των περισσότερων, μπορούμε να επιλέξουμε τους ήχους που προτιμάμε. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα TV Box, ενδεχομένως οι ήχοι του Android να ταιριάζουν περισσότερο.
Μεταφορά όλων των προσωπικών μας βίντεο στο Kodi

Οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι στον υπολογιστή μας, αλλά και στις άλλες κινητές συσκευές, θα έχουμε πολλά προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες. Για να μην αναφέρουμε τις ταινίες που έχουμε αποθηκευμένες στους σκληρούς μας δίσκους.

Με τις ρυθμίσεις στο Kodi, όλα αυτά μπορούμε να τα μεταφέρουμε μέσα στον media center. Έτσι θα έχουμε ένα ενιαίο και πλήρες σύστημα πολυμέσων και οικιακής ψυχαγωγίας.

Για να υλοποιήσουμε αυτή τη μεταφορά, στο προκαθορισμένο κέλυφος του Kodi και στην ενότητα των βίντεο, επιλέγουμε τα αρχεία...

...στη συνέχεια πατάμε στην προσθήκη του βίντεο...

...και αμέσως μετά κάνουμε κλικ στην αναζήτηση.

Κατόπιν, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε διαδοχικά τους φακέλους όπου βρίσκονται τα προσωπικά μας βίντεο και τα υπόλοιπα πολυμέσα, πατώντας στη συνέχεια το "εντάξει".

Από κει και μετά όλα μας τα προσωπικά βίντεο και πολυμέσα θα βρίσκονται στην ενότητα των βίντεο. Εκεί μέσα θα εμφανίζονται όλοι οι φάκελοι που μόλις προσθέσαμε.

Μην ξεχάσουμε να ορίσουμε την εμφάνιση σε “Αφίσα” όπως είδαμε προηγουμένως, για να φαίνονται καλύτερα όλα τα πολυμέσα μας.

Περίπου την ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε και στο SchisM TV.

Πηγαίνουμε sτο “Βίντεο➜ Αρχεία ➜ Προσθήκη βίντεο➜ Αναζήτηση”. Επιλέγουμε τους φακέλους όπου βρίσκονται τα προσωπικά μας βίντεο ή οι ταινίες που έχουμε κατεβάσει στον υπολογιστή ή οπουδήποτε αλλού.

Στη συνέχεια όλα τα προσωπικά μας πολυμέσα που μόλις προσθέσαμε θα βρίσκονται στην ενότητα του βίντεο με το όνομα του φακέλου μας.

Και εδώ δεν πρέπει πρέπει να ξεχάσουμε να ορίσουμε μόνιμα την εμφάνιση σε Netflix View, όπως είδαμε προηγουμένως στην ενότητα της αλλαγής στην εμφάνιση των πρόσθετων και ταινιών.

Δημιουργία έξυπνων συλλογών
Αν έχουμε μία συλλογή από ταινίες, όπως για παράδειγμα κάποιες τριλογίες ή sequels ταινιών, έχουμε τη δυνατότητα να τα ενσωματώσουμε σε μία συλλογή.

Με αυτόν τον τρόπο οι ταινίες θα είναι πολύ πιο οργανωμένες και πιο εύκολο να τις εντοπίσουμε.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι από τις ρυθμίσεις στο Kodi να πάμε στις “Ρυθμίσεις μέσων ➜Βίντεο ➜ Show movie sets” όπως παρατηρούμε στην εικόνα.

Ακριβώς παρόμοια είναι και η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα στο SchisM TV. 

Συντήρηση του Kodi

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν έχουμε αφιερώσει τόσο χρόνο με τις ρυθμίσεις στο Kodi, και στη συνέχεια κάτι πηγαίνει στραβά και χάνονται όλα όσα κάναμε. Πρέπει λοιπόν να έχουμε προβλέψει να κάνουμε ημερήσια αντίγραφα ασφαλείας.

Μέχρι πρότινος αυτή τη δυνατότητα μας την έδινε ο Echo Wizard. Το πρόσθετο έπαψε να υφίσταται και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Indigo

Ωστόσο, υπάρχει ένα παρόμοιο εξαιρετικό εργαλείο, το Indigo, που προέρχεται από το έγκυρο αποθετήριο Fusion, και θεωρούμε ότι θα παραμείνει ακλόνητο στις επάλξεις.

Επιπλέον, το χρήσιμο αυτό εργαλείο εκτός από τα αντίγραφα ασφαλείας και την επαναφορά τους, μας δίνει τη δυνατότητα για αυτόματο καθαρισμό των περιττών αρχείων και εικόνων που συσσωρεύονται όταν λειτουργεί το Kodi.

Για να υλοποιήσουμε την προσθήκη του Indigo, πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις ➜Διαχείριση αρχείων ➜Προσθήκη Πηγής”, και κάνουμε διπλό κλικ. Στη συνέχεια στην ένδειξη <κανένα> κάνουμε επικόλληση (Ctrl +V) το ακόλουθο URL... http://fusion.tvaddons.ag

...και ονομάζουμε την πηγή ".Fusion", βάζοντας μία τελεία μπροστά από το όνομα.


Στη συνέχεια επιστρέφουμε στην αρχική οθόνη του Kodi, και κατόπιν στην ενότητα των πρόσθετων.

Πατώντας το σχετικό εικονίδιο που θυμίζει γρανάζι...

...βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε ενεργοποιημένες τις άγνωστες πηγές.

Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο κεντρικό πάνελ του Kodi. Πατώντας πάνω στην ενότητα των πρόσθετων, επιλέγουμε το εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί, όπως ακριβώς παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Στη συνέχεια πατάμε στην εγκατάσταση από αρχείο zip.



Αμέσως μετά επιλέγουμε το ".Fusion"...



...στη συνέχεια κάνουμε κλικ διαδοχικά στα “Kodi-repos ➜ english"...



...και κατόπιν στο “repository.xbmchub-1.0.7.zip”, όπως ακριβώς βλέπουμε στην εικόνα.

Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, και πολύ σύντομα θα ειδοποιηθούμε ότι το πρόσθετο ενεργοποιήθηκε.

Επιστρέφουμε στην αρχική οθόνη του Kodi, και πηγαίνουμε στην ενότητα των πρόσθετων, πατώντας πάλι το γνωστό εικονίδιο που θυμίζει ανοιχτό κουτί.

Επιλέγουμε το “Εγκατάσταση από αποθετήριο”...

...πατάμε στο “TVADDONS.AG Add-on Repository” όπως παρατηρούμε στην εικόνα...

...και επιλέγουμε τις πρόσθετες εφαρμογές.

Κατόπιν κάνουμε κλικ στο Indigo.
Στην επόμενη καρτέλα πατάμε στην εγκατάσταση…

...και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, με δεξί κλικ πάνω στο Indigo το προσθέτουμε στα αγαπημένα.

Backup σε όλες τις ρυθμίσεις στο Kodi και επαναφορά

Το Indigo έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες. Είναι βέβαιο ότι όσο ασχολούμαστε μαζί του, θα μας ανοίξει η όρεξη να τις μάθουμε όλες.

Σε αυτήν την ενότητα θα σταθούμε στις δύο κρίσιμες λειτουργίες του, που είναι τα αντίγραφα ασφαλείας και η επαναφορά τους, καθώς επίσης και η συντήρηση με τον καθαρισμό.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε και στην τρίτη εξαιρετική δυνατότητα του εργαλείου, που είναι η αυτόματη προσθήκη των πρόσθετων για ταινίες και σπορ.

Πατώντας λοιπόν στο Backup /Restore...

...η πρώτη και καλύτερη ενέργειά μας είναι να ορίσουμε που θα αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις και τα πρόσθετα του Kodi.

Είναι καλή ιδέα να προτιμήσουμε ένα φάκελο που να βρίσκεται έξω από τον σκληρό δίσκο που τρέχουν τα Windows. Αυτό μπορεί να είναι ένας δεύτερος σκληρός δίσκος ή ένα USB stick.

Από κει και μετά, κάνοντας συχνά backup θα έχουμε διασφαλίσει όχι μόνο τις ρυθμίσεις στο Kodi, αλλά και οτιδήποτε άλλο προσθέτουμε μέσα στο media center.

Αν ο μη γένοιτο χρειαστεί η επαναφορά, το Indigo θα βρίσκει αυτόματα τον κρίσιμο φάκελο των αντιγράφων ασφαλείας που του είχαμε ορίσει.

Επιπλέον, είναι καλή κίνηση να δίνουμε στα αντίγραφα ασφαλείας ονόματα που να αφορούν ημερομηνίες, έτσι ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα των backup που έχουμε κάνει.


Αυτόματη συντήρηση και καθαρισμός

Η δεύτερη πολύ χρήσιμη λειτουργία του εργαλείου είναι η εξαιρετική δυνατότητα της αυτόματης συντήρησης του Kodi. Πατώντας στην ενότητα των “Maintenance tools”...



...επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να γίνεται η αυτόματη συντήρηση. Το εργαλείο μας δίνει τρεις επιλογές. Όπως βλέπουμε στην εικόνα, επιλέγουμε αυτή που θεωρούμε ότι μας ταιριάζει καλύτερα.

Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε με δεξί κλικ στα αγαπημένα, τη μεσαία ένδειξη που βλέπουμε στην ίδια φωτογραφία, το Force Quit Kodi, με την οποία το Indigo με ένα πάτημα κλείνει αστραπιαία τον media center.


Τι κάνω για να έχω γρήγορο Kodi στο TV Box

Τα TV Box δεν έχουν την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών, ούτε τα 4 ή 8GB μνήμης που συνήθως έχουμε στο PC.

Όλα τα build, όπως το SchisM TV και αρκετά άλλα στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενο οδηγό, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν το TV Box.

Μπορούμε με τις ρυθμίσεις στο Kodi να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό των build, μεγιστοποιώντας αφενός την απόδοση του TV Box, και αποφεύγοντας αφετέρου τις ανεπιθύμητες καθυστερήσεις, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν τα βαριά build.


Χρειάζομαι μόνο λίγα πρόσθετα για ταινίες και σπορ

Δεν θα απαιτηθούν πολλές προσπάθειες, ούτε θα χρειαστεί να πληκτρολογούμε συνεχώς URL, έτσι ώστε να κατεβάσουμε τα απαραίτητα πρόσθετα που χρειάζονται, για να βλέπουμε ταινίες και σπορ στα TV Box.

Όλη τη δουλειά θα μας την κάνει με αυτοματοποιημένο τρόπο το Indigo. Πατώντας λοιπόν πάνω στο “Addon installer”...



...για να μην ψάχνουμε με τις ώρες, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε στο σχετικό πεδίο της αναζήτησης που παρατηρούμε στην εικόνα, τα λίγα και απαραίτητα πρόσθετα που παραθέτουμε στη συνέχεια.


Πρόσθετα για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές
Exodus: Έχει ανανεωθεί και προσφέρει ταινίες και σειρές σε εξελληνισμένο περιβάλλον


Αν θέλουμε να προσθέσουμε και το Zen, το οποίο προσφέρει περισσότερες ταινίες σε 1080p, το Indigo δεν θα μας το κάνει αυτοματοποιημένα.

Ωστόσο, είναι σχετικά εύκολο να ακολουθήσουμε ακριβώς την ίδια διαδρομή για την προσθήκη πηγής, όπως κάναμε και προηγουμένως με το Indigo. Την παραθέτουμε συνοπτικά.
Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις ➜ Διαχείριση αρχείων ➜ Προσθήκη Πηγής ➜ Κανένα
Κάνουμε επικόλληση το ακόλουθο url: http://noobsandnerds.com/portal

Ονομάζουμε .Zenrepo την πηγή
Μετά επιστρέφουμε στο Κεντρικό πάνελ ➜ Πρόσθετα
Πατάμε στο εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί
Εγκατάσταση από αρχείο zip ➜ .Zenrepo ➜ noobsandnerds_repo.zip
Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το πρόσθετο
Στην ίδια καρτέλα πατάμε “Εγκατάσταση από αποθετήριο”
NoobsandNerds repository ➜ Πρόσθετα βίντεο ➜ Zen
Περιμένουμε να εγκατασταθεί το πρόσθετο
To Zen είναι πλέον εγκατεστημένο και έτοιμο για χρήση, και με δεξί κλικ το βάζουμε στα αγαπημένα


Πρόσθετα για σπορ και ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις
Zem (όχι Zen). Το πρόσθετο γίνεται ακόμη πιο ιδανικό μέσα από την ενότητα του "Recent Football Highlights /Live Streams".
Sportie
Ultimate IPTV
Echo Streams
Phoenix
SportsDevil
Ελληνικά πρόσθετα
AliveGR
NovaSports

Στην Ίδια ενότητα του Addon Installer του Indigo και στα "International Addons➜ Greek", μπορούμε να βρούμε όλα τα πρόσθετα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, και όχι μόνο.
Πρόσθετα για υπότιτλους
Κεντρικό πάνελ ➜ Εικονίδιο αναζήτησης ➜ Αναζήτηση πρόσθετων

...και πληκτρολογούμε το ακόλουθο: Autosubs


Κατόπιν του κάνουμε εγκατάσταση.



Στη συνέχεια πηγαίνουμε:
Κεντρικό πάνελ ➜ Πρόσθετα ➜ Λήψη ➜ Υπότιτλοι
Προσθέτουμε τις τρεις υπηρεσίες που διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους:
Subtitles.gr
Opensubtitles.org by Opensubtitles
Podnapisi.net


UltraHD Ταινίες - SkyNet

Σε προηγούμενο οδηγό είχαμε αναφερθεί για το Silent Hunter που παρέχει Ultra HD ταινίες. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί.

Το πρόσθετο έχει επανέλθει σε ένα συγκεκριμένο πακέτο, το SkyNet, με το οποίο μπορούμε να έχουμε βίντεο στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση των 4Κ. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην μας απογοητεύσει.

Για να υλοποιήσουμε την προσθήκη αυτού του χρήσιμου πακέτου, πρέπει να ακολουθήσουμε ξανά τη γνωστή πλέον διαδρομή.
Κεντρικό πάνελ➜Ρυθμίσεις➜Διαχείριση αρχείων ➜Προσθήκη Πηγής➜Κανένα
Κάνουμε επικόλληση το ακόλουθο url: http://mavericktv.esy.es/

Ονομάζουμε .Maverick την πηγή
Επιστρέφουμε στο κεντρικό πάνελ➜Πρόσθετα
Πατάμε στο εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί
Εγκατάσταση από αρχείο zip ➜.Maverick➜ repo➜repository.maverick-1.0.zip
Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το πρόσθετο
Στην ίδια καρτέλα πατάμε “Εγκατάσταση από αποθετήριο”
MaverickTV Repo➜ Πρόσθετα βίντεο➜SkyNet➜Εγκατάσταση
Περιμένουμε να εγκατασταθεί το πρόσθετο και με δεξί κλικ το βάζουμε στα αγαπημένα

Στην συνέχεια ανοίγουμε το SkyNet και εκεί μέσα θα δούμε τα πολύ χρήσιμα πρόσθετα για τις 4Κ ταινίες.

Όλα τα βίντεο της υψηλής ανάλυσης προσφέρονται και σε “Real Debrid only”, η οποία είναι μία υπηρεσία που δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε UltraHD, αλλά απαιτεί μία μικρή συνδρομή.

Ωστόσο, μπορούμε να παρακάμψουμε τις ταινίες με αυτή την ένδειξη, και να επιλέξουμε τα αντίστοιχα βίντεο που διατίθενται χωρίς αυτή την υπηρεσία.



Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για να έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή 4Κ ταινιών απαιτείται VDSL σύνδεση. Επιπλέον Smart TV και TV box που να υποστηρίζουν αυτήν την υψηλή ανάλυση.


Maverick TV

Tο SkyNet εκτός από ταινίες στην υψηλότερη ανάλυση, προσφέρει και άλλες ενδιαφέρουσες υπηρεσίες, ιδίως στα σπορ και τις ζωντανές μεταδόσεις, μέσα από την ενότητα “Maverick TV”.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Με αυτά τα ελάχιστα Addons θα έχουμε ένα πλήρες και ταχύτατο Kodi μέσα στο TV Box, με εξαιρετικές δυνατότητες για οικιακό σινεμά και ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις.

Για τους αρχάριους χρήστες του media center, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ελάχιστες επιμέρους ρυθμίσεις στο Kodi, που αφορούν αποκλειστικά τα συγκεκριμένα πρόσθετα που μόλις αναφέραμε, μπορούν να ανατρέξουν σε αυτόν τον οδηγό

Μετατρέποντας το Krypton σε v16 Jarvis
Η αλλαγή της εμφάνισης του Kodi Krypton στην έκδοση 16 είναι μία απλή διαδικασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε το κέλυφος Confluence, ακολουθώντας την εξής διαδρομή.
Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις ➜ Ρυθμίσεις διασύνδεσης ➜ Κέλυφος ➜ Λήψη περισσότερων ➜ Confluence.

Στη συνέχεια και εφόσον είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την εμφάνιση του Kodi, δεν έχουμε παρά να την κρατήσουμε, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της v17.1.

Σε αυτή την περίπτωση είναι καλή ιδέα να επιλέξουμε την προβολή “Fanart ή Αφίσες" σε ό,τι αφορά τις ταινίες, που είναι κάτι αντίστοιχο του Netflix View που είδαμε στα build.


Οι λύσεις στα προβλήματα του Kodi

Μέσα από τις απορίες εκατοντάδων χρηστών, που προέκυψαν κυρίως από τους δύο οδηγούς για τα πρόσθετα των ταινιών και το Android στο Kodi, συγκεντρώσαμε τις κυριότερες λύσεις σε συχνά προβλήματα.
Δεν εμφανίζονται τα Ελληνικά

Αν στην οθόνη βγάζει μόνο English και καμία άλλη γλώσσα, κλείνουμε την οθόνη από το Cancel και περιμένουμε 2-3 λεπτά. Κατόπιν την ανοίγουμε ξανά από την επιλογή Language. Θα εμφανιστούν όλες οι γλώσσες.

Στη χειρότερη περίπτωση, ίσως χρειαστεί μια επανεκκίνηση του Kodi.


Αργεί να φορτώσει το βίντεο (Buffering)

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του Kodi είναι το Buffering. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται ιδίως στις ταινίες και τα σπορ.

Η βασικότερη αιτία που το προκαλεί είναι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο Kodi σε ό,τι αφορά το cache. Επιπλέον μπορεί να έχουμε χαμηλή σύνδεση στο ίντερνετ, και απαιτείται να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις στο kodi όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Επίσης μπορεί να φταίει και το ότι δεν χρησιμοποιούμε VPN. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολλοί οι πάροχοι που μόλις εντοπίσουν ότι χρησιμοποιούμε προγράμματα που κατεβάζουν ταινίες, επιβραδύνουν τις συνδέσεις μας.


Ares Wizard

Το ιδανικότερο εργαλείο για την εξάλειψη του Buffering στο Kodi, είναι αναμφίβολα το γνωστό και πολύ αποτελεσματικό Ares Wizard.

Από προεπιλογή το Kodi αποθηκεύει μόνο 60MB μνήμης cache. Με το Ares Wizard μπορούμε να βελτιώσουμε θεαματικά tο streaming των βίντεο, αυξάνοντας με αυτόματο τρόπο το μέγεθος του αρχείου της προσωρινής μνήμης.

Για να το προσθέσουμε μέσα στο Kodi, θα ακολουθήσουμε περίπου την ίδια διαδικασία που κάναμε με την προσθήκη του Zen. Την αναφέρουμε συνοπτικά.
Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις ➜ Διαχείριση αρχείων ➜ Προσθήκη Πηγής ➜ Κανένα
Κάνουμε επικόλληση το ακόλουθο url: http://repo.ares-project.com/magic/

Ονομάζουμε .Ares την πηγή
Πηγαίνουμε πίσω στο κεντρικό πάνελ➜Πρόσθετα
Πατάμε στο εικονίδιο πάνω αριστερά που μοιάζει με ανοιχτό κουτί
Εγκατάσταση από αρχείο zip ➜.Ares➜ repository.aresproject➜aresproject.zip
Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το πρόσθετο
Στην ίδια καρτέλα πατάμε “Εγκατάσταση από αποθετήριο"
Ares Project➜Πρόσθετες εφαρμογές➜ Ares Wizard➜ Εγκατάσταση
Περιμένουμε έως ότου δούμε την ένδειξη ότι έχει εγκατασταθεί το πρόσθετο, και κατόπιν με δεξί κλικ το βάζουμε στα αγαπημένα.



Πριν ξεκινήσουμε τη λειτουργία του εργαλείου, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε για λίγο το VPN που χρησιμοποιούμε στο PC. Το Ares Wizard αδυνατεί να κάνει την απαραίτητη αρχική ενημέρωση με ενεργό VPN. Στην συνέχεια το ενεργοποιούμε πάλι.

Έπειτα πατάμε στην ένδειξη “Tweaks” όπως βλέπουμε στην εικόνα.



Αμέσως μετά κάνουμε κλικ στο "Advanced Settings Wizard" και κατόπιν πατάμε “Next”.

Στη συνέχεια επιλέγουμε το “Generate settings”...



...και στην τελική καρτέλα που θα μας ανοίξει, το Ares Wizard θα έχει βρει αυτόματα την προσωρινή μνήμη βίντεο που απαιτείται στη συσκευή μας, έτσι ώστε να μην έχουμε καθόλου το ενοχλητικό Buffering.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε να μην πατήσουμε τίποτα άλλο παρά μόνο το “Apply these settings”. Επίσης είναι σημαντικό αμέσως μετά να κάνουμε επανεκκίνηση του Kodi.


Συνδέσεις με περιορισμένη ταχύτητα

Αν έχουμε χαμηλή σύνδεση στο ίντερνετ, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στις "Ρυθμίσεις ➜ Ρυθμίσεις συστήματος ➜ Πρόσβαση στο διαδίκτυο", και να ενεργοποιήσουμε την σύνδεση διαδικτύου με περιορισμένη ταχύτητα.



Στην συνέχεια επιλέγουμε τη σύνδεση που διαθέτουμε.



Πρέπει να αναφέρουμε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ το streaming, αν το TV Box συνδέεται μέσω καλωδίου Ethernet και όχι με WiFi.

Επιπλέον στις χαμηλές συνδέσεις και εφόσον συνεχίζεται το πρόβλημα με το buffering, θα βοηθήσει πολύ αν επιλέγουμε τις ταινίες στο Kodi σε κανονική ανάλυση (SD), αποφεύγοντας τις αντίστοιχες των 1080p.

Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στα εργαλεία των σχετικών πρόσθετων για ταινίες, στην ενότητα της αναπαραγωγής. Εκεί μπορούμε να ορίσουμε η μέγιστη ποιότητα να είναι στα 480p, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.


Το ελληνικό όνομα χρήστη στα Windows

Όπως αναφέραμε στην αρχή του οδηγού, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρκετοί χρήστες στο Kodi kKrypton, ήταν η αδυναμία της εγκατάστασης του SchisM TV στον media center.

Ο λόγος αυτού του προβλήματος ήταν το όνομα χρήστη στον σκληρό, που είχε ελληνικούς και όχι λατινικούς χαρακτήρες.

Το αποτέλεσμα ήταν το build να μην αναγνωρίζει τον φάκελο για να εγκατασταθεί, ειδοποιώντας τον χρήστη να ελέγξει το αρχείο καταγραφής.

Το αρχείο καταγραφής με τη σειρά του εμφάνιζε το πρόβλημα με ερωτηματικά στον άγνωστο φάκελο (C:Users�������). Επιπλέον, οι ρυθμίσεις στο Kodi δεν μας έδιναν καμία επιλογή για να αλλάξουμε την κατάσταση.

Σημειώνουμε εδώ ότι το Kodi από μόνο του δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Πρόκειται για μία αδυναμία των build που δεν αναγνωρίζουν ελληνικούς χαρακτήρες.


Μετατροπή του Kodi σε portable

Μετατρέποντας το Kodi σε portable εφαρμογή λύνουμε άπαξ δια παντός αυτό το πράγματι ενοχλητικό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα μπορούμε να μεταφέρουμε τον media center, τα πρόσθετά του, και τα αγαπημένα μας παντού μαζί μας. Επιπλέον, θα μπορούμε να τον τρέχουμε σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή, δικό μας ή των φίλων, χωρίς εγκατάσταση.
USB drive ή εξωτερικός δίσκος

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα USB stick ή κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Επίσης, αν πρόκειται για βαρύ build, απαιτείται ένα αξιοπρεπές PC με καλή επεξεργαστική ισχύ, και τουλάχιστον 4GB μνήμης.

Εμείς θα αναφερθούμε στο USB Drive. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει αρχικά να του έχουμε κάνει την απαραίτητη διαμόρφωση (Format).

Η επόμενη ενέργεια είναι να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του Kodi, και να κατεβάσουμε την έκδοση “Ιnstaller” . Προσέχουμε να μην επιλέξουμε κατά λάθος την διπλανή έκδοση από το κατάστημα των Windows.



Μόλις τελειώσει η διαδικασία της λήψης, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το αρχείο.

Ξεκινώντας τη διαδικασία και μετά από δύο-τρεις καρτέλες, θα φτάσουμε στην επίμαχη καρτέλα. Εκεί θα πρέπει να επιλέξουμε τον φάκελο στον οποίον θα εγκαταστήσουμε το media cCenter.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο πατάμε πάνω στο “Browse”. Έτσι θα αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο φάκελο προορισμού, που είναι κατά κανόνα ο σκληρός δίσκος που τρέχουν τα Windows.



Στη συνέχεια και στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε το USB stick που έχουμε συνδέσει στον υπολογιστή.



Μόλις τελειώσει η διαδικασία της εγκατάστασης του Kodi στο USB stick, πρέπει κατόπιν να προσέξουμε να μην πατήσουμε στο “Run Kodi”. Κάνουμε κλικ μόνο στο ”Finish”.


Δημιουργία συντόμευσης του Kodi

Έπειτα ανοίγουμε μέσα από τα Windows το USB stick…



...εντοπίζουμε την εφαρμογή του Kodi μέσα στον φάκελο, και με δεξί κλικ πάνω του, πατάμε στο "Δημιουργία συντόμευσης".



Αμέσως μετά θα δούμε ότι δημιουργήθηκε ένα αρχείο με το όνομα “Kodi -Συντόμευση”.



Κάνοντας δεξί κλικ στο αρχείο, το μετονομάζουμε σε “Kodi - Portable”.



Κατόπιν κάνουμε πάλι δεξί κλικ στο Kodi - Portable, πατώντας μετά στις ιδιότητες.



Στην υπάρχουσα ονομασία Kodi\kodi.exe που θα δούμε, προσθέτουμε το "-p", αφήνοντας ένα κενό μετά το .exe. Το όνομα θα πρέπει να είναι με την ακόλουθη μορφή: D:\Kodi\kodi.exe -p


Στη συνέχεια πατάμε το "OK".



Από κει και μετά θα δούμε ότι έχει δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος με το όνομα "Portable data”.

Όταν θα πατάμε στη συντόμευση "Kodi - Portable" που δημιουργήσαμε, ο media center θα τρέχει πλέον μέσα από το usb ή τον εξωτερικό αποθηκευτικό, και όχι από τον σκληρό δίσκο που τρέχουν τα Windows.

Στη συνέχεια μπορούμε να εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε πρόσθετο και build θέλουμε. Όλα θα βρίσκονται μέσα στο "Portable data”. Είναι αυτονόητο ότι αν αποσυνδέσουμε το USB από τον υπολογιστή, δεν θα είναι δυνατόν να τρέξει το Kodi.

Μπορούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε και μια άλλη συντόμευση του αρχείου στην επιφάνεια εργασίας, για ακόμη πιο γρήγορη πρόσβαση στο Kodi, όταν συνδέουμε το USB stick.

Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ταχύτητα, ιδίως στην έναρξη του Kodi στο USB stick, θα είναι πιο αργή από το αν επιλέγαμε έναν εξωτερικό σκληρό. Αυτός με τη σειρά του θα είναι επίσης πιο αργός από το Kodi που είχαμε στον SSD.


Πηγή:pcsteps

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου