Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Θερμοσίφωνας




"Η γνώση χωρίς εμπειρία μπορεί να παιδέψει... 
η εμπειρία χωρίς γνώση μπορεί να σκοτώσει"
Τάδε έφη oaedhlectrologoi

Τουτέστιν, αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε 

χωρίς την επίβλεψη επαγγελματία εγκαταστάτη, 
πόσο μάλλον πριν ρευματοδοτήσετε τη συσκευή. 
                                                    G.T.


Τι είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας


Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι ένα θερμομονωμένο δοχείο κυλινδρικού σχήματος, που σκοπό έχει να θερμαίνει το νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του. Η θέρμανση αυτή επιτυγχάνεται:
  • μέσω ηλεκτρικής ενέργειας (αντίσταση).
  • από καύση ξύλων στο πάτο του δοχείου (περιέχεται & αντίσταση ως εναλλακτικός τρόπος)
  • μέσω ειδικής σωλήνωσης με κυκλοφορία ζεστού νερού στο εσωτερικό του (σερπαντίνα) από άλλες πηγές (καυστήρας, ηλιακός συλλέκτης κλπ)
 Ο θερμοσίφωνας είναι συνδεδεμένος με μία παροχή ύδρευσης, οπότε κάθε
ποσότητα θερμού νερού που αντλείται αναπληρώνεται από αυτήν.
Υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διαφόρων μεγεθών και χωρητικοτήτων. Συνήθως ξεκινάνε από τα 40 λίτρα και φτάνουν μέχρι τα 120. 
Οι μικροί καλύπτουν τις ανάγκες του νεροχύτη της κουζίνας, ενώ οι μεγαλύτεροι παρέχουν θερμό νερό για όλες τις ανάγκες του σπιτιού.

Γενικότερα υπάρχουν ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες αργής & ταχείας 
θέρμανσης. Στους ταχείας θέρμανσης, η θέρμανση του νερού γίνεται στιγμιαία από αντίσταση που τη διαρρέει νερό. (μειονέκτημά τους η αναγκαιότητα της κοντινής απόστασης μεταξύ της αντίστασης θέρμανσης & της εξόδου νερού). Στις τελευταίες περιπτώσεις βρίσκουν εφαρμογή πχ κάτω από ένα νεροχύτη, με εμφανή το πλεονέκτημα να ζεσταίνουν όση ποσότητα νερού χρειαζόμαστε άμεσα. Οι ταχυθερμοσίφωνες ρευματοδοτούνται (μέσω πιεζοστάτη), μόνο εφόσον υπάρχει ροή νερού. Η θερμοκρασία τους μπορεί να ρυθμιστεί είτε με τη χρήση αναμίκτη είτε με τη προσθαφαίρεση στο ηλεκτρικό τους κύκλωμα αντιστάσεων, μέσω διακοπτών που υπάρχουν πάνω τους.

Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας μπορεί να είναι είτε επιδαπέδιος, είτε κρεμαστός (οριζόντιος ή κάθετος).

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διακρίνονται ανάλογα με:
- τη χωρητικότητά τους (σε λίτρα),
- τη στήριξή τους (οριζόντιοι ή κάθετοι),
- το μέταλλο του περιβλήματος του κάδου και
- την ταχύτητα απόκρισης στη θέρμανση νερού

Παράγοντες που συντελούν στην ανάγκη αυξημένης συντήρησης ενός θερμοσίφωνα, είναι
η ύπαρξη αλάτων που επιταχύνει τις φθορές. 

Επισκευάσιμες βλάβες παρουσιάζονται στην αντίσταση & στο θερμοστάτη ενώ μέρος της συντήρησης είναι ο καθαρισμός από τα άλατα τόσο της βαλβίδας εκτόνωσης πίεσης όσο της αντίστασης & του κάδου εσωτερικά & τέλος η αντικατάσταση του ανώδιου (αναλώσιμου αντιδιαβρωτικού υλικού).


Η λειτουργία του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα μπορεί να γίνεται είτε αυτοματοποιημένα με την έλευση του φθηνότερου τιμολογίου (νυχτερινό), είτε με τη χρήση χρονικού για αυτοματοποιημένη αλλά & εξασφαλισμένη παύση λειτουργίας σε περίπτωση που αυτός ξεχαστεί "ανοιχτός" (πχ βλάβη θερμοστάτη).

Αγορά ηλεκτρικού θερμοσίφωνα
Μας ενδιαφέρουν τρία βασικά στοιχεία, η τιμή, η απόδοση και η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. 
Με βάση αυτά τα τρία χαρακτηριστικά κινηθείτε στην ελληνική αγορά, προσέχοντας:
  • Τη μόνωσή του, με καλή μόνωση το νερό δε θα ψύχεται γρήγορα. 
  • Σταθμίστε σωστά τις ανάγκες σας, έτσι ώστε να επιλέξετε τη καταλληλότερη χωρητικότητα, (άλλο μέγεθος απαιτείται για έναν εργένη κι άλλο για μία τετραμελή οικογένεια). 
Ένας θερμοσίφωνας αποτελείται κυρίως από:
  • Θερμοστάτη
  • Αντίσταση
  • Κάδο
  • Ανώδιο
  • βαλβίδα ασφαλείας

Βλάβες 
Αν υπάρξει διαρροή νερού από το κάδο, αντικαθίστατε ολόκληρος, αν όχι η αντίσταση, μία λυχνία, το ανώδιο, η βαλβίδα ασφαλείας ή ένας θερμοστάτης μπορούν να αντικατασταθούν. 

Θερμοστάτης


Βρίσκεται στο εσωτερικό του θερμοσίφωνα με σκοπό την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του νερού που υπάρχει στο κάδο του & τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της αντίστασης που το θερμαίνει όταν φτάσει στο προρυθμισμένο επίπεδο. 
4πολικός Θερμοστάτης
Μία από τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζεται έχει να κάνει με την ενεργοποίηση της αυτόματης ασφάλειάς του από υπερένταση (συνήθως οφείλεται σε βραχυκύκλωμα της αντίστασης). 

Από τις επαφές που φαίνονται στη φωτοφραφία, οι 2 μεσσαίες συνδέονται στην αντίσταση & σε μία ειδικού τύπου λυχνία, ενώ στην 1η συνδέεται η φάση & στη 4η ο ουδέτερος.


Τοποθετημένος τετραπολικός θερμοστάτης 


Η γείωσή του επιτυγχάνεται με βίδα που συσφίγγει σημείο των πλαισίων (θερμοστάτη - θερμοσίφωνο).
Συναντούνται & διπολικοί θερμοστάτες



Αντίσταση



Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο στο εσωτερικό του στεγανού κάδου, που τροφοδοτούμενο με ρεύμα ζεσταίνεται & μονωμένο κατάλληλα ζεσταίνει με τη σειρά του το νερό.



Σχετική εικόνα

Σύμφωνα με το κανονισμό στη μπλέ παροχή του κρύου νερού συνδέεται μία βαλβίδα ασφαλείας ως τρίτος βαθμός ασφαλείας (θερμοστάτης, ασφάλεια θερμοστάτη, βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης). Η βαλβίδα αυτή περιοδικά οφείλει να ελέγχεται, συντηρείται ή αντικαθίσταται. Προληπτική αντικατάστασή κάποιες εταιρείες προτείνουν μέσα από τα εγχειρίδιά τους να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.



Σε κάθε συντήρηση του θερμοσίφωνα το νερό στο εσωτερικό του κάδου πρέπει να αφαιρεθεί, τουτέστιν αρχικά να διακοπεί η τροφοδοσία νερού στη μπλέ παροχή & εκ των υστέρων να λυθεί και η γραμμή παροχής ζεστού νερού, για να επιτύχουμε αναρρόφηση του αέρα, οπότε γρηγορότερη εκκένωσή του.

Αναλυτικότερα 

Σε κατακόρυφο ή οριζόντιο θερμοσίφωνα τοίχου
Κλείνουμε τη παροχή νερού στο κύκλωμα του θερμοσίφωνα
Αποσυνδέουμε τα σπιραλ κρύου - ζεστού από το θερμοσίφωνα
Μέλημά μας είναι να γίνεται αναρρόφηση αέρα από την έξοδο του ζεστού νερού για ευκολότερη εκκένωσή του. Τουτέστιν τα νερά θα εκκενώνονται από την μπλε σηματοδοτούμενη γραμμή (=σύνδεση, σωλήνα...) του θερμοσίφωνα.

Θερμοσίφωνας μονής ενέργειας 


Στους οριζόντιους θερμοσίφωνες δαπέδου (σωλήνες εξόδου - σπιράλ στην επάνω πλευρά)

Όπως & παραπάνω κλείνουμε αρχικά τη παροχή νερού στο κύκλωμα & αποσυνδέουμε τα σπιράλ κρύου - ζεστού (του ζεστού για την αναπλήρωση με αέρα) από το θερμοσίφωνα.
Στη συνέχεια διεισδύουμε ένα λεπτό σωλήνα (για εισρόφηση) στο κάδο του θερμοσίφωνα, από την είσοδο για τα κρύα νερά. Ρουφάμε το νερό από το σωλήνα για πρόκληση φυσικής ροής & αδειάζουμε. 


Αποτέλεσμα εικόνας για αντισταση θερμοσιφωνα με αλατα
Προσβεβλημένη αντίσταση από άλατα

Εφόσον ο κάδος αδειάσει από τα νερά, η αντίσταση μπορεί να αφαιρεθεί. 

Κατά την αφαίρεσή της κάνουμε σχολαστικό καθαρισμό του κάδου από τα συσσωρευμένα άλατα & αντικαθιστούμε το ανώδιο εφόσον χρειάζεται.









Κάδος
Είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύεται & θερμαίνεται το νερό 

Κατά την επανασύνδεση του θερμοσίφωνα στα δίκτυα νερού & ρεύματος: Ανοίγουμε πρώτα τη βρύση για έξοδο του ζεστού νερού & κατόπιν τη βάνα του κυκλώματος παροχής νερού στο δίκτυο. 
Η εξαέρωση που γίνεται ήδη, θα ολοκληρωθεί με το που θα εμφανιστεί το τρεχούμενο νερό στην ανοιχτή βρύση.
Ελέγχουμε για διαρροές νερού & εφόσον όλα είναι καλά, δίνουμε ρεύμα λειτουργώντας το θερμοσίφωνα για τις τελικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας νερού.





Επιμέλεια κειμένου G.T.
Πηγή: oaedhlectrologoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου