Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Android Χωρίς Google












Καθότι ο άνθρωπος είναι αλάνθαστος... 
"well, If you have something that you don't want anyone to know, 
maybe you shouldn't be doing it in the first place" 
τάδε έφη: πρώην Google CEO Eric Schmidt


Πώς να Χρησιμοποιώ το Android 
Χωρίς Google

Αν και το Android είναι σχετικά ελεύθερο λογισμικό, όλες οι συσκευές έρχονται με τις προεπιλεγμένες υπηρεσίες της Google, που μας αποτρέπουν να κινηθούμε στο κινητό με έναν ανεξάρτητο και αυτόνομο τρόπο. 


Αν δεν θέλουμε να δίνουμε στην εταιρεία τόσες πληροφορίες, δείτε πώς μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο ελεύθερο Android χωρίς Google.

Γιατί να έχω Android χωρίς Google?

Είναι φυσικό πολλοί από εμάς να μην είμαστε και τόσο πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τη συνεχή πρόσβαση στο Play Store, στις εφαρμογές, και τις υπηρεσίες της Google.
Άλλωστε ένας από τους λόγους που χρησιμοποιούμε το Android, είναι γιατί θέλουμε να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο αμερικάνικος κολοσσός.
Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.


Δεν θέλω την εξόρυξη των δεδομένων μου
Ένας από τους κυριότερους λόγους για να χρησιμοποιήσουμε το Android χωρίς Google, είναι επειδή δεν θέλουμε πλέον να γνωστοποιούμε στην εταιρεία όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα με τις συσκευές μας.


Όπως θα δούμε στο άρθρο της  ο συγγραφέας του  έγραφε για τη λίστα των δεδομένων που καταγράφει η Google πως είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.

Το άρθρο από τη πηγή εδώ
20/12/2015 | Συγγραφέας: Άγγελος Κυρίτσης
Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, κάνουμε περίπου ένα σκασμό αναζητήσεις Google καθημερινά. Αν έχουμε λογαριασμό στη Google, όλες οι αναζητήσεις μας καταγράφονται σε αυτόν (μην παριστάνετε τους έκπληκτους). Δείτε πώς μπορούμε να κατεβάσουμε το πλήρες ιστορικό αναζήτησης Google στον υπολογιστή μας και πώς να το διαγράψουμε από το Internet.

Κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ενότητα: [απόκρυψη]
1 Πώς κατεβάζω το προσωπικό μου ιστορικό αναζήτησης Google
2 Πώς διαγράφω το ιστορικό αναζήτησης Google
3 Πώς μπορώ να αποφύγω να γίνεται η καταγραφή του ιστορικού αναζήτησης Google?
4 Σας ανησυχεί το ιστορικό αναζήτησης Google?
Πώς κατεβάζω το προσωπικό μου ιστορικό αναζήτησης Google

Αρχικά, θα χρειαστεί να πάμε στη σελίδα Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών. Είναι πολύ πιθανό να μας ζητηθεί να εισάγουμε ξανά τον κωδικό μας, ακόμα κι αν είμαστε συνδεδεμένοι στο Gmail ή κάποια άλλη υπηρεσία της Google.


Πολλοί από εμάς πιθανώς να μην γνωρίζαμε καν πως υπάρχει αυτή η σελίδα στο λογαριασμό μας της Google. Όμως υπάρχει, και περιέχει τα πάντα.

Κατεβαίνοντας στη σελίδα μπορούμε να δούμε τι ακριβώς ψάξαμε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

Αυτή η καταγραφή περιλαμβάνει επίσης εφαρμογές που έχουμε χρησιμοποιήσει στο Android κινητό μας.
Όλοι υποψιαζόμασταν πως η Google διατηρεί αναλυτικό αρχείο για τον καθένα από εμάς, αλλά το να το βλέπουμε ιδίοις όμμασι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αφού ξεπεράσουμε το όποιο σοκ για κάποιες αναζητήσεις του παρελθόντος, για να κατεβάσουμε το ιστορικό αναζήτησης Google αρκεί να πάμε στο μενού πάνω δεξιά και να επιλέξουμε "Λήψη αναζητήσεων".

H Google μας προειδοποιεί να μην κατεβάσουμε το ιστορικό αναζήτησης Google σε ένα δημόσιο υπολογιστή, και προτείνει να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας με επαλήθευση σε δύο βήματα, που είναι πάντοτε καλή ιδέα.


Δεν θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε το αρχείο άμεσα. Η Google θα χρειαστεί λίγα λεπτά για να το προετοιμάσει.

Καθώς περιμένουμε, μπορούμε να εξερευνήσουμε το αρχείο πάνω αριστερά, στο οποίο θα βρούμε πολλές περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητά μας με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google, σε ξεχωριστές σελίδες.

Μόλις λάβουμε το email - για το παράδειγμα έκανε περίπου τέσσερα λεπτά να παραδοθεί - μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο ιστορικό αναζήτησης Google σαν ένα αρχείο στο λογαριασμό μας του Google Drive. Μπορούμε επίσης να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.


Πώς διαγράφω το ιστορικό αναζήτησης Google

Εφόσον έχουμε ένα αντίγραφο από το ιστορικό αναζήτησης Google, το οποίο μπορούμε να εκτυπώσουμε και στη συνέχεια να κάψουμε, καιρός είναι να τακτοποιήσουμε το λογαριασμό μας της Google.

Όπως πιθανώς παρατηρήσατε, στο μενού πάνω δεξιά υπάρχει η επιλογή για "Διαγραφή επιλογών".
Από εκεί, μπορούμε να επιλέξουμε ποιο κομμάτι από το ιστορικό αναζήτησης Google θέλουμε να διαγράψουμε.

Αν πάντως δεν θέλουμε να σβήσουμε μεγάλα κομμάτια από το ιστορικό, μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένες αναζητήσεις και να κάνουμε κλικ στη διαγραφή.
Αυτή η πληροφορία που διαγράφουμε, θα διαγραφεί οριστικά? Για εμάς, ναι, δεν πρόκειται να την ξαναδούμε στο λογαριασμό μας. Για τη Google, χωρίς να έχουμε αποδείξεις, είμαστε βέβαιοι πως έχουν τα μέσα να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφορία, ασχέτως αν τη διαγράψαμε.

Πώς μπορώ να αποφύγω να γίνεται η καταγραφή του ιστορικού αναζήτησης Google?
Αν δεν θέλουμε να καταγράφεται καθόλου το ιστορικό αναζήτησης Google, αρκεί να πάμε στη σελίδα https://www.google.com/settings/u/0/accounthistory, όπου θα βρούμε όλα όσα μοιραζόμαστε με τη Google.
Επιλέγοντας οποιονδήποτε από τους δείκτες δεξιά βάζουμε σε παύση την συγκεκριμένη παρακολούθηση.


Υπάρχει βέβαια και μια καλύτερη λύση. Αντί για τη Google να χρησιμοποιήσουμε τη duckduckgo, που έχει βασίσει ολόκληρο το επιχειρηματικό της μοντέλο πάνω στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

* * * * *

Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις αναζητήσεις μας, τα μέρη που επισκεπτόμαστε, ακόμη και τη φυσική τοποθεσία μας και αρκετές άλλες προσωπικές ενέργειες, σαρώνονται από την εξόρυξη δεδομένων (Data Mining bots) και τους αλγόριθμους του Mountain View.

Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για να την βοηθήσουν να εξυπηρετήσει διάφορους εμπορικούς σκοπούς, δικούς της ή εταίρων, με υπηρεσίες και προϊόντα που βασίζονται στα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές μας.
Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η  Google δεν αποκρύπτει αυτό το γεγονός.
Η εταιρεία το κάνει απολύτως σαφές στην πολιτική απορρήτου της. 


Το θέμα είναι αν εμείς το έχουμε διαβάσει.

Δεν επιθυμώ να με παρακολουθούν
Από τη στιγμή που όλα αυτά τα δεδομένα μας έχουν σαρωθεί και αναλύονται από τα bots της εταιρείας, και κατόπιν αποθηκεύονται στους διακομιστές της, αυτό είναι ήδη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας.

Πάνω σε αυτό το θέμα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών με μια προκλητική δήλωση που είχε κάνει σε αμερικάνικο τηλεοπτικό σταθμό.

Δεν μου αρέσουν οι μονοπωλιακές πρακτικές
Ο υγιής ανταγωνισμός δεν φαίνεται να βρίσκεται στον φάκελο των αγαπημένων της αμερικάνικης εταιρείας. 
Αυτό επιβεβαιώθηκε και σε έρευνα της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η επιτροπή διέγνωσε ότι η Google στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, υποβαθμίζει τους ανταγωνιστές και τις μικρότερες εταιρίες, 

δρώντας μονοπωλιακά και θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα 

τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες.

Δεν θέλω την παύση λειτουργίας των υπηρεσιών

Η εταιρεία συνηθίζει απροειδοποίητα να καταργεί τις υπηρεσίες της, χωρίς να νιώθει καν την ανάγκη να εξηγεί τους λόγους στους χρήστες. Δεν είναι καθόλου απίθανο κάτι παρόμοιο να συμβεί στο μέλλον και με άλλες εφαρμογές. 


Τα παραδείγματα της Picasa και του Reader επιβεβαιώνουν τις αιφνιδιαστικές παύσεις υπηρεσιών και εφαρμογών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το app "Device Assist" της εταιρείας, το οποίο διενεργούσε ενδελεχή έλεγχο στο Android κινητό μας.

Android χωρίς Google apps
Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Ούτε ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και εφαρμογές που διατίθενται δωρεάν, και είναι εξίσου καλές, αν όχι ανώτερες.

Επιπλέον, το κυριότερο είναι ότι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που μας προσφέρει η Google.

Google Search
Αναμφίβολα, η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός καραδοκεί και μας προσφέρει την ίδια ποιότητα στην αναζήτηση χωρίς ταυτόχρονα να εκτίθεται η ιδιωτικότητά μας.

Η ανώνυμη αναζήτηση είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, το οποίο ωστόσο μας το στερεί κατάφωρα η Google.

Εφόσον δεν έχουμε τα ίδια μυαλά με τον Eric Schmidt, μπορούμε να επισκεπτόμαστε από τη συσκευή μας το DuckDuckGo, η οποία είναι μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης που δεν παρακολουθεί, και ταυτόχρονα αποτελεί έναν πολύ καλό browser.



Η Wolfram Alpha δεν είναι μια τυπική μηχανή αναζήτησης, αλλά θεωρείται από τις πιο έξυπνες. Πρόκειται για μηχανή υπολογιστικής γνώσης "computational knowledge engine". Είναι σίγουρο ότι μόλις ασχοληθούμε λίγο μαζί της, θα μας εντυπωσιάσει.
Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υποστηρίζει την ελληνική αναζήτηση προς το παρόν. Είναι η μόνη εναλλακτική εφαρμογή του οδηγού που έχει ένα μικρό κόστος στα 3,44 ευρώ, αλλά εμείς διαπιστώσαμε στην πράξη ότι τα αξίζει με το παραπάνω.


Gmail
Έχοντας ένα δισεκατομμύριο χρήστες, το Gmail είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπάρχει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η μόνη. Ιδίως αν είμαστε χρήστες των Windows, το Outlook ενδέχεται να είναι ιδανικό.

Επιπλέον, υπάρχει και το Blue Mail, το οποίο θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το Android.


Google Drive
Το Google Drive προσφέρει ικανοποιητικό ελεύθερο χώρο αποθήκευσης, και είναι σίγουρα πολύ βολικό με την ανταλλαγή εγγράφων και τις συνεργασίες. Ωστόσο, με άριστες υπηρεσίες όπως το Dropbox και το Onedrive, ουδείς αναντικατάστατος.


Google Docs
Η σουίτα γραφείου της Google σίγουρα προσφέρει έναν βολικό τρόπο για τη δημιουργία εγγράφων και την ενσωμάτωση με άλλες υπηρεσίες της εταιρείας. Μπορούμε όμως εύκολα να την αντικαταστήσουμε με ανταγωνιστικές σουίτες. Ιδίως αν αποφασίσουμε να μετακινηθούμε στο σύννεφο του Onedrive που είδαμε προηγουμένως, το γνωστό μας Word, είναι και δωρεάν και ιδανικό για τον συγχρονισμό με όλες τις υπόλοιπες συσκευές μας.


Android χωρίς Google Chrome
Σε αντίθεση με τα Windows, ο Chrome δεν είναι ο καλύτερος browser στο Android. 
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι μπορούμε να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο με πολύ πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους browser. (Σημ G.T. opera beta για android).

Σε παλαιότερο οδηγό μπορείτε να δείτε τις καλύτερες εναλλακτικές.


YouTube

Αποχαιρετώντας την Google, δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε να χρησιμοποιούμε όλες τις εφαρμογές της εταιρείας. Μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες.

Σίγουρα το YouTube δεν χωράει στην εξίσωση για Android χωρίς Google. 
Ως εκ τούτου, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα προτείνουμε να το απαρνηθείτε. Ωστόσο, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τo εξαιρετικό Dailymotion και το Vimeo.

Google Photos
Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το Google Photos, που είναι απλό και εύκολο στη χρήση, και μας επιτρέπει να ανεβάσουμε φωτογραφίες και να τις μοιραστούμε με άλλους.
Υπάρχουν όμως ισχυροί ανταγωνιστές και υπηρεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών. 

Το Flickr και το Imgur, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, και είναι βέβαιο ότι αξίζουν της προσοχής μας.

Android χωρίς Google Maps
Το Google Maps είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες λύσεις για την πλοήγηση στους δρόμους, παρέχοντας και πολλές άλλες υπηρεσίες.
Μάλιστα πολλοί από εμάς σε μια από αυτές τις υπηρεσίες, το Street View, θα έχουμε δει πανοραμικά το σπίτι και τον κήπο μας, ενδεχομένως και το αμάξι ή τη μηχανή μας. Ή και πιο παράξενα πράγματα.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι η Google, φυσικά χωρίς την άδειά μας, παίρνει και αποθηκεύει στους server της εταιρείας μια σειρά από υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες της οικίας και της γειτονιάς. 

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουμε ότι η εταιρεία διαμέσου των χαρτών της και με τη χρήση του GPS στο κινητό, μπορεί να εντοπίσει τη θέση μας, καθώς επίσης και τα αρχεία καταγραφής των τηλεφωνικών κλήσεων.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι όταν δεν έχουμε ενεργές τις υπηρεσίες της Google (Play services). 

Αν κάτι τέτοια φαινόμενα μας ενοχλούν, υπάρχουν ισοδύναμοι και πολύ πιο διακριτικοί ανταγωνιστές. Ιδίως αν το κινητό μας διαθέτει αυτόνομο δέκτη GPS, μία καλή εναλλακτική πρόταση είναι τα δωρεάν HERE WeGo και Waze.

Για επαγγελματική χρήση, οι χάρτες του TomTom, του Sygic και του Νavigon, είναι κατά την άποψη μας και από προσωπική εμπειρία καλύτεροι, και αναμφίβολα καθόλου αδιάκριτοι.


Ημερολόγιο
Το προεπιλεγμένο app του ημερολόγιο στο Android είναι μάλλον πενιχρό, και υπάρχουν καλύτερες εφαρμογές.

Η καλύτερη είναι το Business Calendar 2 (by Appgenix Software), και βρίσκεται μέσα στον μεγάλο ανταγωνιστή της Google, το Amazon app store, για το οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια του οδηγού.

Επιπλέον, μια άλλη εξαιρετική εφαρμογή ημερολογίου για καλύτερο συγχρονισμό με τις υπόλοιπες συσκευές μας είναι το Nine - Outlook for Android.

Keep
Το Keep αναμφίβολα είναι πολύ πρακτικό και ίσως για πολλούς φαντάζει ως αναντικατάστατο. Ωστόσο το OneNote και το Evernote κάνουν ακριβώς την ίδια πρακτική εργασία και σίγουρα αξίζουν της δοκιμής.


Music player
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο music player της Google είναι καλός αλλά όχι ο καλύτερος. Όλες σχεδόν οι Android συσκευές έχουν τους δικούς τους αξιοπρεπείς player.

Επιπλέον, αν είμαστε audiophile χρήστες, υπηρεσίες όπως το Spotify, το Napster, και το Tidal, προσφέρουν ακόμη καλύτερους player.

Ταυτόχρονα έχουν περισσότερες offline επιλογές και καλύτερη ποιότητα ήχου με μια μικρή μηνιαία συνδρομή.


Android χωρίς Google Play Store
Ωραία, απαρνηθήκαμε ένα σωρό από apps της Google. Να αποχαιρετίσουμε και το Play Store?
H απάντηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο ερώτημα ζωτικής σημασίας (λέμε τώρα), είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικά εναλλακτικά και απολύτως νόμιμα καταστήματα, που βέβαια η Google τα υποβαθμίζει και τα θεωρεί ως άγνωστες πηγές.

Σε αυτά τα καταστήματα μπορούμε να βρούμε και να κατεβάσουμε με ασφάλεια και απολύτως νόμιμα, ακριβώς τις ίδιες εφαρμογές που διατίθενται στο Play Store.
Για παράδειγμα, όλα ανεξαιρέτως τα apps που προτείναμε προηγουμένως ως μια καλή εναλλακτική λύση για ένα Android χωρίς Google, είναι άμεσα διαθέσιμα σε αυτά τα καταστήματα.

Θα μπορούσαμε να το κάνουμε ευθύς εξαρχής και να κατεβάσουμε όλα τα εναλλακτικά apps από αυτά τα market. Ωστόσο δεν το υποδείξαμε αμέσως, γιατί κρίναμε ότι πρέπει να γίνει σταδιακά η είσοδος σε Android χωρίς Google.
Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι μερικά από αυτά τα καταστήματα, όπως το Amazon app store, κάθε ημέρα προσφέρουν απολύτως νόμιμα, και ένα επιλεγμένο πληρωμένο app εντελώς δωρεάν, καθιστώντας ακόμη πιο έντονη την επιθυμία για την απόδραση.

Εμείς σας προτείνουμε εκτός από τα καλύτερα εναλλακτικά καταστήματα που περιγράφουμε αναλυτικά στον οδηγό της πλάγιας εγκατάστασης, να ρίξετε και μια ματιά στο F-Droid repository.

Πρόκειται για ένα νέο και απόλυτα νόμιμο λογισμικό ανοικτού κώδικα, που το συνιστά το γνωστό και έγκυρο xda-developers.
Το F-Droid διαθέτει open source apps με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Πλάγια εγκατάσταση
Η πρόσβαση σε αυτό το εναλλακτικό super market των εφαρμογών γίνεται διαμέσου του sideloading ή αλλιώς μέσω της πλάγιας εγκατάστασης.
Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο, και είναι αντίστοιχος του "uploading/downloading".

Η πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android είναι μια νόμιμη και θεμιτή ενέργεια. Εκείνο που κάνουμε είναι να μεταφορτώνουμε στο κινητό όλα τα apps από άλλες πηγές απευθείας σε μορφή APK. Έτσι, λέμε οριστικά αντίο στο Play Store.



Η πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με Sideloading

















Οι Android συσκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και το Play Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κατέβασμα στη συσκευή μας. Όμως, υπάρχει και ένας τεράστιος αριθμός από apps που δεν διατίθενται στο επίσημο κατάστημα της Google. Δείτε όλες τις μεθόδους για να κάνουμε πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android με Sideloading.




Τι είναι το Sideloading


Το Sideloading είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο, και είναι αντίστοιχος του "uploading/downloading".

Ο όρος αφορά την εγκατάσταση εφαρμογών στο Android κινητό, χωρίς την ανάγκη για απευθείας λήψη από το Play Store.

Θα λέγαμε ότι η πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android είναι η ενέργεια κατά την οποία μεταφορτώνουμε στο κινητό apps σε μορφή APK (Android application package), που δεν διατίθενται μέσω του συνήθους διαύλου, δηλαδή του καταστήματος της Google.


Πώς να επιτρέψουμε την πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android


Η Google εξ' ορισμού απαγορεύει την εγκατάσταση εφαρμογών στο Android όταν δεν προέρχονται από το Play Store.


Αυτό βέβαια είναι φυσικό, και είναι μια σωστή και αναμενόμενη ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί χρήστες, και ιδίως οι αρχάριοι, θα βρισκόντουσαν συνεχώς εκτεθειμένοι σε κακόβουλες εφαρμογές.

Όμως, υπάρχουν φορές που θέλουμε να εγκαταστήσουμε "sideload" εφαρμογές από τρίτους που δεν βρίσκονται στο Google Play. Τις περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές τις συναντάμε στα εναλλακτικά καταστήματα, που διαθέτουν πληθώρα από apps.


Αν προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε ένα αρχείο AΡΚ, το οποίο δεν προέρχεται από το Play Store, θα λάβουμε ένα μήνυμα σφάλματος...

...Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να άρουμε αυτόν τον περιορισμό της Google.

  • Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής και επιλέγουμε την ενότητα της ασφάλειας, που ενδεχομένως να διαφοροποιείται λίγο, ανάλογα με τον κατασκευαστή του κινητού μας.
  • Μέσα στην ενότητα της ασφάλειας, επιλέγουμε τις "Άγνωστες πηγές". Θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση που ίσως τρομάξει στην αρχή τους αρχάριους χρήστες. 
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, και απλά αποδεχόμαστε την αλλαγή.


Sideloading στο Android
Μέθοδοι για να υλοποιήσουμε την εγκατάσταση εφαρμογών στο Android που δεν προέρχονται από το Play Store, επικεντρώνονται κυρίως στον υπολογιστή μας.
Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να κατεβάζουμε και να εγκαθιστούμε τα apps απευθείας στη συσκευή, χωρίς τη χρήση του PC.
Αυτό το επιτυγχάνουμε διαμέσου των εναλλακτικών καταστημάτων. Όμως, απαιτείται στην αρχή αυτά τα App Stores, να μεταφερθούν στο κινητό από τον υπολογιστή, είτε ασύρματα, είτε με σύνδεση USB, όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

Πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών με το AirDroid
Το AirDroid είναι αναμφίβολα το απόλυτο εργαλείο, και ο ευκολότερος τρόπος για να υλοποιήσουμε την πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android με Sideloading.

  • Αρχικά, πρέπει να κατεβάσουμε το app στην Android συσκευή μας από το Play Store.
  • Κατόπιν, όλη τη δουλειά θα την κάνει η web έκδοση από τον υπολογιστή. Το απλό web interface του AirDroid μας επιτρέπει να μεταφέρουμε εφαρμογές και αρχεία στη συσκευή με ένα απλό σύρσιμο, και χωρίς καλώδια.
  • Μόλις σύρουμε το αρχείο APK που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό, θα μας ζητηθεί να το επιβεβαιώσουμε στην Android συσκευή μας. Αμέσως μετά την επιβεβαίωση, η εφαρμογή θα εγκατασταθεί στο κινητό.


Sideloading από εναλλακτικό κατάστημα

Όπως και στο iOS, έτσι και στο Android έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάζουμε απευθείας στη συσκευή μας sideload εφαρμογές από τρίτους, που δεν βρίσκονται στο Google Play.
Θα αναφερθούμε επιγραμματικά στα τρία καλύτερα εναλλακτικά καταστήματα, που διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες sideload apps.



Uptodown Android

Το Uptodown Android είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο και ασφαλέστερο εναλλακτικό App Store, για πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android.



Σε αυτό το εξαιρετικό App Store, έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε πληθώρα από apps, είτε απευθείας μέσα από την Android συσκευή μας, είτε διαμέσου του PC και του browser που χρησιμοποιούμε.



Amazon AppStore
Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο γνωστό εναλλακτικό κατάστημα για τις Android συσκευές. Το Amazon AppStore δεν μπορούμε να το κατεβάσουμε από το Play Store. Ωστόσο, μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ, μέσα από το Uptodown Android.
Σημειώνουμε ότι η Amazon έχει κάνει μια τολμηρή κίνηση στο κατάστημά της, ονόματι "Amazon Underground", προσφέροντας κάθε ημέρα ένα επιλεγμένο πληρωμένο app εντελώς δωρεάν.

Αptoide


Το Aptoide είναι το παλαιότερο εναλλακτικό κατάστημα στο Android. Διαθέτει τις περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια από οποιοδήποτε άλλο App Store. Το μόνο που κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε με sideloading το app στο κινητό.



Από εκεί και μετά, με το Aptoide, η πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android θα γίνεται αυτοματοποιημένα απευθείας μέσα από τη συσκευή.


Εγκατάσταση εφαρμογών στο Android μέσω USB
Αν δεν μας ενοχλούν τα καλώδια, η USB σύνδεση είναι ο ταχύτερος τρόπος για να κάνουμε πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android.



Εσωτερική αποθήκευση ή κάρτα SD
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή σε μορφή APK χρησιμοποιώντας τον browser στο PC. Κατόπιν, το μεταφέρουμε μέσω ενός καλωδίου USB στην εσωτερική αποθήκευση ή την SD κάρτα της συσκευής μας.

Αμέσως μετά εντοπίζουμε στη συσκευή τον φάκελο που μεταφορτώσαμε τα apps και εγκαθιστούμε τις sideload εφαρμογές. Εμείς επιλέξαμε να τις μεταφέρουμε στην SD, σε ένα φάκελο που τον ονομάσαμε "Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android".



Πώς κάνουμε ενημέρωση στα sideload apps
Οι εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει μέσω του Play Store, ενημερώνονται συνήθως αυτόματα. Ειδάλλως, αν δεν έχουμε ενεργοποιημένη την αυτόματη ενημέρωση, λαμβάνουμε σχετικές ειδοποιήσεις από το κατάστημα της Google.

Αυτή η διαδικασία της ενημέρωσης δεν υφίσταται για όσα apps έχουμε κατεβάσει έξω από το Play Store. Αντικειμενικά, αυτό καθιστά τις sideload εφαρμογές ευάλωτες, καθότι διατρέχουν τον κίνδυνο να παραμείνουν ανημέρωτες.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να κρατήσουμε μια επισκόπηση για τις ενημερώσεις τους, χάνοντας έτσι παντελώς την επαφή με τις ενδεχόμενες διαθέσιμες διορθώσεις ασφαλείας ή σφαλμάτων.

APKUpdater
Το APKUpdater είναι μια δωρεάν εφαρμογή για τις συσκευές Android, με το οποίο ενημερωνόμαστε για τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις των sideload εφαρμογών.

H εφαρμογή διατίθεται από το πολύ γνωστό και αξιόπιστο xda-developers. Μπορούμε να την κατεβάσουμε από εδώ, πατώντας στο link που δείχνουμε στην εικόνα.

Η πλάγια εγκατάσταση του APKUpdater στην Android συσκευή μας γίνεται απλά και εύκολα με το AirDroid ή μέσω USB, όπως είδαμε προηγουμένως στον οδηγό.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κοινότητα των εξαιρετικών APKMirror και ΑPKPure ως τις κύριες πηγές στον έλεγχο για ενημερώσεις. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τον αντίστοιχο έλεγχο διαμέσου του Play Store.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε τις αναβαθμίσεις για όλες ανεξαιρέτως τις εφαρμογές στη συσκευή, είτε αφορά sideloaded apps, είτε όχι.

Επιπλέον, στις ρυθμίσεις της εφαρμογής μπορούμε να προσθέσουμε τις εφαρμογές που δεν επιθυμούμε να κάνουν ενημέρωση. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις αναβαθμίσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και σε alpha ή beta έκδοση.

Ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη συχνότητα των αυτοματοποιημένων ελέγχων, καθώς επίσης και να προσαρμόσουμε τις ειδοποιήσεις.

Ενημέρωση από εναλλακτικό App Store
Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα δυο εναλλακτικά καταστήματα του οδηγού Uptodown Android και Aptoide, υποστηρίζουν μια τέτοια αυτόνομη και συνολική αναβάθμιση των sideload εφαρμογών.

Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει έξω από το Play Store, και δεν περιλαμβάνονται στις πηγές του APK Mirror και ΑPK Pure.

Εσείς κάνετε πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android?

Το Sideloading στο Android είναι αναμφίβολα πολύ εξυπηρετικό. Όμως, ο χρήστης καλό είναι να θυμάται ότι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αγνώστων apps εγκυμονεί κινδύνους.

Εγκαθιστούμε ένα sideload app έξω από το Play Store, μόνο όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα και ένα Anti-Malware λογισμικό σάρωσης.

Πάνω από όλα όμως, πρέπει να αποφεύγουμε την εγκατάσταση των πειρατικών apps, και να σεβόμαστε τις προσπάθειες των σχεδιαστών. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αμείβονται για τις εφαρμογές που δημιουργούν.




* * * * *


Αλλαγή των ρυθμίσεων 
Οι περισσότεροι από εμάς εμπιστευόμαστε την Google με κλειστά μάτια. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις πάμπολλες αρχικές ρυθμίσεις συνήθως πατάμε "Ναι", χωρίς καν να διαβάσουμε ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη.
Με λίγα λόγια, δεχόμαστε στα τυφλά να μοιραστούμε σχεδόν τα πάντα με την εταιρεία. Μην έχουμε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι ξέρει πολλά περισσότερα για εμάς από όσο φανταζόμαστε.

Απενεργοποίηση των Google services

Για να οριστικοποιήσουμε την απελευθέρωση της Android συσκευής μας από το Mountain View, θα πρέπει να ξεφορτωθούμε την πανταχού παρούσα εφαρμογή των Google play services.

Η κατάργηση αυτών των υπηρεσιών αφορά τους χρήστες που δεν θέλουν να αφήσουν κανένα ίχνος της Google στη συσκευή. Η εταιρεία το γνωρίζει αυτό, καθιστώντας τη διαδικασία αρκετά δύσκολη.

Αν προσπαθήσουμε στις νέες συσκευές και εκδόσεις του Android να καταργήσουμε τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της Google, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι αδύνατο, καθότι δεν μας δίνεται τέτοια πρόσβαση.

Απενεργοποίηση αδειών

Όμως, τo Android 6.0 προσφέρει ένα καλά κρυμμένο χαρακτηριστικό, που αφορά τον έλεγχο των αδειών που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές στη συσκευή μας.
Επιπλέον, λειτουργεί και για τα apps του συστήματος, που σημαίνει ότι έχουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έτσι, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και τo app των υπηρεσιών της Google αλλά και τις εφαρμογές της.

Ίσως για πολλούς η ιδέα να τρέξουμε το Android χωρίς τις υπηρεσίες της Google να είναι αδιανόητη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ένα κινητό Αndroid χωρίς Google services, αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο η διάρκεια στην μπαταρία της συσκευής.

Αυτό το επιτυγχάνουμε αν μεταβούμε από τις ρυθμίσεις στην ενότητα των εφαρμογών ή στην ενότητα "Απόρρητο και ασφάλεια", ανάλογα με το μοντέλο της συσκευή μας. 
Στην επόμενη καρτέλα θα δούμε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών.

Κατόπιν στα δικαιώματα της κάθε κατηγορίας, θα δούμε μία επισκόπηση όλων των αδειών που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές στη συσκευή μας.

Από εκεί και μετά σε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών ανεξαιρέτως, μπορούμε να αποεπιλέξουμε τις υπηρεσίες της Google και ταυτόχρονα όλες τις εφαρμογές της.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην έχουμε μεν τη δυνατότητα να απεγκαταστήσουμε τις υπηρεσίες και τα apps της εταιρείας, έχουμε όμως τη δυνατότητα να τις απενεργοποιήσουμε.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούμε και να τις καταργήσουμε εντελώς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνουμε root στο κινητό μας, και κατόπιν να αντικαταστήσουμε το λειτουργικό σύστημα της συσκευής μας με μια προσαρμοσμένη ROM.

Κατάργηση του λογαριασμού της Google
Επιπλέον, μπορούμε να οριστικοποιήσουμε την επιθυμία μας για ένα Android χωρίς Google, καταργώντας και τον λογαριασμό μας στην εταιρεία.

Η κατάργηση του λογαριασμού, μαζί με την απενεργοποίηση των υπηρεσιών της Google, αποσυνδέει οριστικά την εταιρεία από τη συσκευή μας. Ταυτόχρονα διαγράφεται και η σύνδεσή της με την προσωπική μας ταυτότητα.

Εφόσον έχουμε πάρει την απόφασή μας να μην δίνουμε πλέον άλλες πληροφορίες στην εταιρεία, η κατάργηση του λογαριασμού μας είναι πολύ απλή.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν καταργήσουμε τον λογαριασμό, oλες οι πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες εκεί θα διαγραφούν. Φυσικά θα παραμείνουν στο web και μπορούμε εύκολα να τις επαναφέρουμε αν το μετανιώσουμε.


Τι προσέχω για να έχω
Πριν ξεκινήσουμε να απελευθερώνουμε την Android συσκευή μας από τη Google, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας. Έτσι θα διασφαλίσουμε όλα τα δεδομένα που συνδέονται με τον λογαριασμό μας στην εταιρεία.
Τα πιο κρίσιμα στοιχεία ενδέχεται να είναι οι επαφές μας και το ημερολόγιο. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό εφόσον τα συγχρονίζαμε, να είναι ήδη αποθηκευμένα μαζί με τα πολυμέσα μας στο σύννεφο της Google.

Πηγή:Τwww.pcsteps.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου