Η χρήση των μέσων πυρόσβεσης απαιτεί
κατά βάση γνώση και εκτενέστερα πείρα.
Όσο πιο νωρίς καταπολεμηθεί η πυρκαγιά, τόσο ευκολότερη θα είναι η διαδικασία κατάσβεσης - ένεκα του ότι κατά την εξάπλωσή της λαμβάνουν χώρα αντιδράσεις τέτοιες που την ευνοούν.
Η τάχιστη αντίδραση & η ψυχραιμία είναι απόρροια της γνώσης & διασφαλίζεται καλύτερα από την εμπειρία - συχνή ενασχόληση (=εκπαίδευση). Μέλημά μας η κλήση σε βοήθεια της Πυροσβεστικής ως ειδικότερης όλων - τόσο πριν όσο και μετά την κατάσβεση - η απόσταση ασφαλείας, η δυνατότητα διαφυγής, η αποφυγή έκθεσης σε ατμούς - καπνούς, με το πρόσωπο πάντα στη φωτιά.
Στους βασικότερους τρόπους κατάσβεσης συγκαταλέγονται:
- Η ψύξη των υλικών & εν γένει οι προσπάθειες μείωσης του θερμικού φορτίου μπορεί να επιτευχθούν εν δυνάμει, πρωτίστως με το περιορισμό της πηγής πρόκλησης της εστίας - πχ με τη χρήση νερού ή περιορισμού του οξυγόνου με τη χρήση μιας θερμικής κουβέρτας & ακολούθως με το περιορισμό περί μη διάδοσή της. Η χρήση νερού σε κλειστούς χώρους με υψηλές θερμοκρασίες & παρουσία άνθρακα, εγκυμονεί κινδύνους ως προς τη παραγωγή μονοξειδίου του, τουτέστιν πιέσεις που μπορεί να δημιουργήσουν έκρηξη. Κίνδυνοι εγκυμονούνται και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ηλεκτρικό δίκτυο είναι εκτεθειμένο & συνεχίζει να διαρρέεται από ρεύμα. Οι αφροί δρουν αποπνικτικά ως προς το οξυγόνο επικαλύπτοντας για παράδειγμα μια εστία προκαλούμενη από υγρή πηγή. Οι σκόνες προτιμούνται οπουδήποτε η πυρόσβεση με νερό ή διοξείδιο υστερούν σε αποτελεσματικότητα.
- Εστίες σε χώρους όπου υφίστανται διαρροές ηλεκτρικού ρεύματος, εύφλεκτα αέρια & υγρά (κατηγορίες B & C) μπορούν να αντιμετωπιστούν με χρήση διοξειδίου του άνθρακα, (ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα εφόσον διαθέτουν μονωτική χοάνη & ο χειριστής δεν υπεισέρχεται σε βηματική τάση). Κατά τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα επιδιώκεται η μείωση του οξυγόνου στο 1/4 - 1/5 σε σχέση με τον ατμοσφαιρικό αέρα & η χρήση του μπορεί να αποβεί επικίνδυνη λόγο απώλειας των αισθήσεων - ασφυξία. Δεν ενδείκνυται για κατάσβεση σε υλικά που δύναται να αποδώσουν οξυγόνο κατά τη καύση τους (νάτριο, κάλιο, διάφορα χημικά - πλαστικά κλπ).
Αναγραφόμενη Κατασβεστική Ικανότητα
8 A – 0,22 m3
13 A – 0,36 m3
21 A – 0,59 m3
27 A – 0,76 m3
34 A – 0,95 m3
43 A – 1,20 m3
55 A – 1,54 m3
34 B – 1,07 m2
55 B – 1,79 m2
70 B – 2,20 m2
89 B – 2,80m2
113 B – 3,55 m2
143 B – 4,52 m2
183 B – 5,75 m2
233 B – 7,32 m2
Γιώργος Θωμόπουλος
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου