Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η επικινδυνότητα των φθαρμένων σφαιρικών συνδέσμων (=μπαλάκια)





Το πεδίο ασφάλεια στην αυτοκίνηση δυστυχώς δε συνάδει με τη τεχνική κατάρτιση που οφείλει να έχει ο οδηγός & αυτή επαφίεται στο τεχνικό έλεγχο έμπειρων ειδικών. 

Ένας φθαρμένος σφαιρικός σύνδεσμος αρχίζει να δίνει σημάδια φθοράς αρχικά ακουστικά, μετέπειτα οπτικά που ο μη καταρτισμένος αδυνατεί να αντιληφθεί μεν, πόσο μάλλον αν αδιαφορεί. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η εν λόγο φθορά χαρακτηρίζεται ύπουλη & επιβάλλεται ως σοβαρή παράλειψη κατά το τεχνικό έλεγχο ιδιαίτερα - & ουσιαστικά ορθά - από τους νεαρούς ελεγκτές.



Ως κρίσιμο στοιχείο του συστήματος ανάρτησης, η παρατεταμένη φθορά θα επιφέρει από απλούς κρότους κατά τη διαπέραση ανώμαλου οδοστρώματος όπως & λανθασμένη ευθυγράμμιση - που η παρατεταμένη της χρήση θα κάνει εμφανή μια ανομοιόμορφη φθορά στη περίμετρο του ελαστικού.

Χειρότερο όλων όμως - ειδικά σε ταχύτητες άνω των 50 χλμ - είναι η απελευθέρωσή του από το σημείο σύνδεσης με την ανάρτηση, όπου είτε η απώλεια διευθυντικότητας είτε αυτή της  ουσιαστικής στήριξης του τροχού σε αυτή μπορεί να επιφέρει, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα όλων. 




Πέρα από τη στήριξη της ανάρτησης, σφαιρικοί σύνδεσμοι υπάρχουν και στο σύστημα διεύθυνσης, η φθορά των οποίων γίνεται αντιληπτή από τον αυξανόμενο τζόγο – κενό - κατά τη περιστροφή του τιμονιού.



















Γιώργος Θωμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου