Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ενέργειες για τις περιπτώσεις δηλητηρίασης ζώων.

Το τι επιβάλεται να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι λίγο πολύ γνωστό. 

Αντιγραφή από σημειώσεις μου της εγκυκλίου της Νατάσας Μπομπολάκη*

Εστιάζοντας στα ιδιαίτερα σημεία, υπενθυμίζεται:
1. Η πρώτη άμεση κίνησή μας, είναι να εντοπίσουμε τη τροφή στην οποία τοποθετήθηκε το δηλητήριο & να τη βάλουμε σε μία καλά κλεισμένη σακούλα. Άμεσα καλούμε την Άμεση Δράση επί τόπου.
2. Ελέγχουμε εξονυχιστικά την ευρύτερη περιοχή για το ενδεχόμενο να έχουν τοποθετηθεί & άλλα δολώματα-τροφές με προοπτική τη διαφύλαξη από τη δηλητηρίαση όχι μόνο άλλων ζώων αλλά και την διασφάλιση των  μικρών παιδιών. 
3. Τραβάμε φωτογραφίες των νεκρών ζώων και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου κρίνουμε ότι είναι απαραιτητο (Σημ Δεν αγγίζουμε το δόλωμα με γυμνά χέρια όχι μόνο για το ενδεχόμενο να αποτυπωθούν δικά μας δακτυλικά αποτυπώματα, παρά και για να μη χαθούν αποτυπώματα του δράστη. Δε θάβουμε το ζώο καθότι χωρίς πτώμα δεν υπάρχει έγκλημα.
4. Δημοσιοποιούμε με κάθε τρόπο το γεγονός.
5. Η Αστυνομία 
είναι υποχρεωμένη βάσει της Παραγράφου 2 της Εγκυκλίου υπ αριθμ
71377/13/989391 με ημερομηνία 02/07/2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ( https://www.zoosos.gr/nea-eguklios-tes-elas-gia-na-sullamvanodai-osoi-kakopoioun-zoa/?fbclid=IwAR1TGWR50EsjO6M0Kpd1aDAWu3e2ECVdQBJb9EBzgJV1RcAWFv4jxEbiD2o#axzz7pYWa5XJ8 ) αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τα αρμόδια εργαστήρια, τοξικολογική εξέταση κλπ.
6. Η Αστυνομία διενεργεί άμεσα αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ αγνώστου για θανάτωση-δολοφονία ζώων και σχηματίζει δικογραφία. Εφόσον υπάρχουν υποψίες ή μαρτυρίες για τον δράστη, θα πρέπει να αναφερθούν στην Αστυνομία. 
7. Ειδικότερα σε εργάσιμη μέρα και ώρα, ενημερώνουμε άμεσα & την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου της περιοχής ζητώντας τη συνδρομή τους με Δελτίο τύπου, ανακοίνωση & εν γένει δηλώσεις στα ΜΜΕ. Είναι υποχρέωση της πολιτείας οι υπηρεσίες της να ενδιαφερθούν προσκαλώντας τα,με σκοπό τη δημόσια καταδίκη του περιστατικού.
8. Το αστυνομικό τμήμα που έχει σχηματίσει τη δικογραφία, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να διεξαγάγει εξονυχιστική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη, προβαίνοντας στις ίδιες ακριβώς ενέργειες με μια ανθρωποκτονία. 
9. Γνωστοποιούμαι στο Α.Τ την πρόθεσή μας να ενεργήσει ως ανωτέρω και κατά διαστήματα παρακολουθουμε την εξέλιξη της υπόθεσης.
10. Τέλος να υπενθυμίσουμε, ότι η δηλητηρίαση είναι κακούργημα, οι ποινές ειναι από 1-10 χρόνια κάθειρξη και το διοικητικό πρόστιμό από 30.000 - 50.000 ευρώ.

*Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου