Σάββατο 20 Απριλίου 2019

VIDEO help



Το βοήθημα αυτό αφορά τη θέαση ταινιών που δημιουργήθηκαν για τους γονείς του σχολείου & τους οικίους τους.
Αφορά λειτουργικά συστήματα windows της Microsoft πάραυτα εμπεριέχει 
και κάποιες πληροφορίες για Android.
Έχει σκοπό να βοηθήσει όσους δεν έχουν και τη καλύτερη σχέση με τα λειτουργικά συστήματα (=υπολογιστές – smartphone κλπ) αλλά και όσους, τυχαίνει να συναντούν κάποια κενά γνώσεων σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις από αυτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη καθημερινή τους ενασχόληση με τους υπολογιστές.



Με γνώμονα τη προστασία των δεδομένων ενός dvd, από την πχ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενός κινητού, αποθηκεύστε τα αρχεία του dvd σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (κατά προτίμηση σκληρό δίσκο & δη εσωτερικό - θωρακισμένο), με προοπτική είτε τη χρήση του ως back up, είτε μια επιπλέον αδέσμευτη θέαση.

Τουτέστιν  κάντε τα εξής...

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

22-3-2019 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ SLIDESHOW



Αφορμή για αυτή την έρευνα, αποτέλεσε η προσθήκη ήχου στο slideshοw της σχολικής εορταστικής επετείου. 



 Οσμαντάκας

Η σύνθεση "Οσμαντάκας" του σχολικού slideshow εδώ (ολόκληρη)
Το ιστορικό ηπειρώτικο τραγούδι, αναφέρεται στον λαϊκό ήρωα Αρβανίτη Οσμάν Τάκα*, αρχηγό και εμπνευστή της αντικαθεστωτικής εξέγερσης εναντίον των τσιφλικάδων και του φεουδαρχικού τουρκικού κράτους. 


Γεννημένος κατά μία εκδοχή στην Κονίσπολη (λίγο πάνω από τη Σαγιάδα, στη σημερινή νότια Αλβανία το 1848), και κατ’ άλλη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας (βλ σχετική ενότητα)

Κατά την ήττα του κινήματός τους κοντά στη Πρέβεζα το 1875 οδηγήθηκε στο μπέη του Μαργαριτίου Θεσπρωτίας, όπου ο Οσμάν  Τάκας του εξέφρασε ως τελευταία επιθυμία, πριν την εκτέλεσή του να χορέψει.

Γράφει ο portiatis στο blog του:
"...είχε λεβέντικη κορμοστασιά και ήταν ξακουστός χορευτής, έτσι σαν τελευταία του επιθυμία ζητάει να χορέψει. Ο χορός του όμως τραβάει σε μάκρος, αυτοσχεδιάζει στα βήματά του, πότε αργά πότε πιο γρήγορα, οι κλαριντζήδες αλλάζουν βάρδιες αλλά αυτός εκεί να χορεύει και να μη λέει να σταματήσει. Πλήθος κόσμου τώρα τον συντρέχει και τον επευφημεί, ακόμα και οι Τούρκοι έχουν βαλθεί να τον χαζεύουν! Ο Οσμάν Τάκας καθώς περνούν οι ώρες προσπαθεί να μην κοιμηθεί και καταφέρνει να μένει ορθός με τη σκέψη της αγαπημένης του να τον συντροφεύει! Το πρωί της επομένης ο πασάς του Μαργαριτίου (κεφαλοχώρι της περιοχής) εντυπωσιασμένος από το  ήθος και το τόλμημα του παλικαριού, του χαρίζει τη ζωή και τον αφήνει ελεύθερο..."

Ο λαϊκός ήρωας, βοηθούντος του θρύλου που δημιούργησε ο χορός του, ξαναοργάνωσε την αντίστασή του στους τσιφλικάδες & τα φέουδα και τόνωσε την εξέγερση. Προδόθηκε τόσο από τη μειονεκτικότερη αριθμητικά & οικονομικά θέση του, όσο και από τους έμμισθους τσομπάνηδες των τσιφλικάδων, για να οδηγηθεί σιδεροδέσμιος στα Γιάννενα όπου και κατέληξε από τα γνωστά βασανιστήρια της εποχής.

Το γύρισμα του τραγουδιού γίνεται από το τσακιστό πωγωνίσιο σκοπό, στα δίστιχα της αγάπης που τραγουδιούνται πάνω στον τετράσημο του πωγωνίσιου χορού.

Η ιστοσελίδα dance-pandect.gr κάνει την εξής αναφορά:
"-[Ασημακόπουλος 1986, 19] Μπεράτι Αλβανίας:
Κίνησε ο μελλοθάνατος τα βήματά του σε χορό, πάνω στους χτύπους.
Με τις στιγμές όλο και φτιάχναν πιο καλά. Στρώναν ρυθμό, χορό. Και δεν μπορούσες να καταλάβεις ποιος τράβαγε τον άλλον στο αποτέλεσμα. Αν έβγαινε ο σκοπός απ' το χορό του, για μήπως του τον όριζε αυτή. Κι όσο σε κύκλους τύλιγε ο χορός, τόσο να δένει και να φτιάχνεται καλός.
Οι οργανοπαίχτες στην αρχή προσέχανε να δουν πώς θα τραβούσε και πια σαν πήραν το σκοπό του μπήκαν κι αυτοί με την τσαμπούνα και τη λύρα. Έτσι τον άναψαν γερά. Έδωσαν αγέρα στο λεβέντη για ξεσπάθωμα. Κι αυτός όλο τραβούσε με το ντέρτι πάρα πάνω. Έβρισκε το χορό κι αντάμα έβρισκε και την ψυχή της μοίρας του. Έδειχνε τη σοφία της χορεύοντας. Πως ήρθε στη ζωή να δει, να πάθει, κι από τα πάθια του να βγει ακέριος, να φανεί πως είναι εφτάψυχος κι όθε περνάει στολίζεται με χάρες. Δεν ήταν πια ένας μελλοθάνατος που πήρε ελεημοσύνη απ' τον εχθρό του την τελευταία χάρη του, μα ένας απέθαντος που τη ζωή τη μέθυσε και την εχόρευε μαζί του όπου προχώραγε."

Η ιστοσελίδα neafiliaton.com αναφέρει:
"...η οικογένεια Τάκα, μουσουλμανική που υπήρχε στο Φιλιάτι μέχρι το 1944 και που έφυγαν για την Αλβανία. Αυτή η οικογένεια όπως μολογούσαν οι παλιοί, ήταν μεγάλη, με δράση και με λόγο στα δρώμενα του τόπου. Μεγαλοκτηματίες και με βίο από πρόβατα κλπ μέχρι που συντηρούσαν και ένοπλη ομάδα τον παλιό καιρό.
   Σήμερα έμεινε η τοποθεσία που είχε ο Αγάς Τάκας το σπίτι του. Είναι η περιοχή πέρα από την Αγία Τριάδα, μέχρι το εργοστάσιο. Ήταν ένας μεγάλος ελαιώνας, καλλιεργήσιμος, με πολλά οπωροφόρα δένδρα, αχλαδιές, συκιές κλπ. Στην περιοχή δεν υπήρχε άλλο σπίτι. Τώρα η περιοχή αυτή έχει διανεμηθεί σε ακτήμονες και έχει γίνει μια όμορφη συνοικία, με ολοκαίνουργια και καλοφιασμένα σπίτια. Αν ρωτήσεις κάποιον: «Που έχεις το σπίτι σου;» θα σου πει: «Στου Τάκα».
   Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, είχα μια συνάντηση με τους παλιούς Φιλιαταίους και φίλους, Γιώργο Ταφέκη και Βαγγέλη Στρουγγάρη και φέρνοντας την κουβέντα στην οικογένεια Τάκα μου είπαν ότι την γνώριζαν και αυτοί, από τους πατεράδες τους, την ιστορία αυτή και με βεβαιότητα μου είπαν ότι ο Οσμάν Τάκας ήταν Φιλιατιώτης. Από τους ίδιους έμαθα ακόμη πως η οικογένεια Τάκα είχε ξεπέσει προπολεμικά. Θυμόταν δυο αδέρφια τον Σοφιέτ και τον Φέϊμο. Ο ένας αδερφός σκοτώθηκε στα γεγονότα του 1944 και ο άλλος αυτοκτόνησε και η οικογένεια έφυγε για την Αλβανία.
   Επίσης, προ πολλών ετών, το 1987, είχα μια συζήτηση με τον αείμνηστο παλιό Φιλιαταίο, το Νάκο Καλαμπάκα, που μου είχε πει ότι, όταν ήταν παιδί και βοηθούσε τον παπά στην εκκλησία, του έδινε αντίδωρο και το πήγαινε στο σπίτι του Τάκα, όπου ήταν δυο γριές και το δέχονταν με χαρά!
   Στο βιβλίο «Κάτι για το Φιλιάτι» του συγγραφέα και ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας και εκδότη της εφημερίδας «ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ», Γιώργου Κώτση, στη σελίδα 62, έχει ονόματα Αλβανοτσάμηδων, μεταξύ άλλων, και το όνομα του Τάκα. Στη σελίδα 87, έχει φωτογραφία με τρεις επιφανείς μουσουλμάνους. Ο ένας είναι ο Αλιούζ Τάκα. Σε συζήτηση που είχα μαζί του μου είπε ότι, από στοιχεία που έχει, τρία μέλη της οικογένειας έφεραν το όνομα: Γιουσούφ Τάκα του Οσμάν, που γεννήθηκε το 1877, Σεφκέτ Τάκα του Οσμάν, που γεννήθηκε το 1882 και Φεκετ Τάκα του Οσμάν. Με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Οσμάν Τάκα ήταν Φιλιατιώτης. Επιβεβαιωτική είναι και η περιγραφή που κάνει για το Φιλιάτι και τον κόσμο του ο Γάλλος γιατρός και πρόξενος στην Αυλή του Αλή Πασά, Πουκεβιλ: «Οι Αλβανοί των Φιλιατών- γράφει- είναι φιλελεύθεροι ή μάλλον αναρχικοί. Είναι χωρισμένοι σε φάρες κι απολαμβάνουν την ευτυχία τους με το δικό τους τρόπο. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν συναντάει κανείς πληθυσμό τόσο φανταχτερό, τόσο λαμπρό. Η ευρωστία και η υγεία τους ήταν μεγάλα φυσικά χαρίσματα κα αγαθά».Είναι, όμως γνωστή η συνεχής κόντρα που είχαν οι αγάδες και οι μπέηδες της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας) με τους Τούρκους πασάδες, που πολλές φορές ήρθαν σε πόλεμο μεταξύ τους και το Μαργαρίτι ήταν από παλαιά κέντρο των σκληρών Αλβανοτσάμηδων. Η λεβεντιά σε καιρούς που η εξουσία σου έκοβε το κεφάλι χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα ήταν ένα δείγμα επαναστατικότητας. Αυτό υμνούσε η μούσα: τη λεβεντιά του ανθρώπου που άφησε το όνομα του σε έναν χορό. Τώρα, αν αναλύσουμε τον παραπάνω χορό- τραγούδι πρέπει να πούμε ότι δεν είναι τραγούδι σαν τα δημοτικά, τα τσάμικα, τα συρτά κλπ. αλλά είναι παίνεμα σε ένα λεβέντη και χορευταρά τέτοια που έστηναν εκ του προχείρου οι οργανοπαίχτες για να καλοπιάσουν ένα μερακλή πρωτοχορευτή.
   Τώρα για να κλείσουνε, από όλα τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι ο Οσμάν Τάκα ήταν Φιλιατιώτης, χωρίς να έχει κάτι το ξεχωριστό αλλά έτσι για την ιστορία…" 

Οι αληθινοί στίχοι του Οσμαν Tάκα όπως τους θυμόταν η Φανή Δημοπούλου*:

Γεια σου (ω)ρέ Οσμάν Τάκα,
τη λεβεντιά σου να ’χα.

Ωρέ πήγα να σκοτώσω,
τέτοιο παλικάρι 

Ωρέ σαν χορεύει,
πηδάει σαν το λιοντάρι.

Σου χαλαλίζω  τη ζωή σου,
χόρεψε, μπίρο μου, με την ψυχή σου


*Φανή Δημοπούλου: [click για πολυφωνικό τραγούδι από το Ντολό (=βυθός) βλ κοιν διαμέρισμα ΔολούΗ γνήσια πωγωνίσια φωνή από το χωριό Δολό, του νομού Ιωαννίνων, τραγουδά στο σπίτι του Νικολαΐδη. 

 Πωγωνίσια δίστιχα:

Δεν είδανε τα μάτια μου τέτοιονε κυνηγάρη
να κυνηγάει τις πέρδικες τη νύχτα με φεγγάρι.

Εμένα μου είπαν δυο πουλιά,
δυο μαύρα χελιδόνια

πώς θα περάσω βάσανα 
σε όλα μου τα χρόνια.

Ζαλίζομαι, μωρέ ζαλίζομαι,
όταν σε συλλογίζομαι.

Ζαλίζω το κεφάλι μου,
πανάθεμά το χάλι μου.

Ο χορός
Αργός αντρικός αυτοσχεδιαστικός - κυρίως - με οκτώ ή εννέα μοτίβα κινήσεων. Ακολουθεί τον τρίτο ήχο σε ρυθμό τετράσημο.
Είναι τιμητικός χορός - ύμνος στο έργο του Οσμάν Τάκα εξ ου και χορεύεται από πρωτοχορευτές.

*(Σημ G.T.) Οσμαντάκας: Στα Τζουμέρκα αναφέρεται η παραφθορά "Σιαμαντάκας"

* * * * *


Συρτός Καλαματιανός χορός (σύνθεση "Μαντήλι Καλαματιανό")

Μου παρήγγειλε το αηδόνι (click για video)
Παραδοσιακό πασίγνωστο τραγούδι και καλαματιανός (=συρτός), που χορεύεται σχεδόν παντού.
Από απεικονίσεις σε αρχαία αγγεία και τοιχογραφίες, ταυτίζεται με τον αρχαίο Ελληνικό χορό “όρμο”, ενώ επιγραφή του Επαμεινώνδα - (1ος µ.χ.) στο ιερό του Απόλλωνος - όρος Πτώο κοντά στην Κωπαΐδα Βοιωτίας - αναφέρει: 


“τάς πατρίους ποµπάς μεγάλας 
και την των συρτών πάτριων όρχησιν θεοσεβώς ετετέλεσε“

(=τέλεσε με Θεοσέβεια τις μεγάλες εθνικές πομπές 
και την εθνική όρχηση του συρτού)

Στη βασική του μορφή αποτελείται από δώδεκα βήματα, από τα οποία τα επτά πρώτα είναι προς τα εμπρός και τα υπόλοιπα πέντε επί τόπου.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η πλούσια μελωδική ποικιλία. Ο ρυθμός του