Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ψωμί - προζύμι...



Ψωμί, άρτος... παλαιότερα & ψωμός (= μπουκιά, τεμάχιο, μικρό κομμάτι) που ως γνωστό παρασκευάζεται με βασικά συστατικά τα
  • νερό
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • μαγιά & μαγειρική σόδα (= ως διογκωτικά)
και πρόσθετα από έναν ατέλειωτο κατάλογο όπως καρύδια, ηλιόσπορους, παπαρούνα, σουσάμι... συχνά μέλι & ελιά!


Πως γίνεται

"Περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα"
Συνηθίζεται να ανακατεύεται το νερό μαζί με το αλεύρι & τη μαγιά για τη παρασκευή ενός πολτού που λέγεται προζύμι.

Εικάζεται από μερικούς ότι το νερό που έχει χλώριο σκοτώνει τους μύκητες, τουτέστιν προτείνουν πχ εμφιαλωμένο... 

Προζύμι
"Κατ' αρχήν" για τη παρασκευή ψωμιού, χρειαζόμαστε προζύμι σε ποσοστό 10-15% της ζύμης.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ψήσιμο στα κάρβουνα



Προσάναμμα
Καλή θεωρείτε η ξερή κληματόβεργα. Γενικά αποφεύγουμε ρετσινοειδή, χημικά, χαρτιά κλπ προσανάμματα που βγάζουν κάπνια και άσχημη μυρωδιά που μένει επηρεάζοντας ουσιαστικά λίγο ή πολύ το ψήσιμο.

Ξερά ψιλά ξυλαράκια κληματόβεργας & αντί για ράντισμα ένα εμποτισμένο με οινόπνευμα βαμβάκι, απουσίας ψιλού ξερόχορτου θεωρείται ιδανικό.

Πάνω από τα ψιλά προσανάμματα θα μπουν τα λίγο χοντρότερα & κάπου ανάμεσα διάσπαρτα τα κάρβουνα.

Όταν τα τελευταία ανάψουν, θα είναι έτοιμα για χρήση μόλις η φλόγα τους σβήσει.

Τα κάρβουνα βελανιδιάς και δη τα εγχώρια είναι καλύτερης ποιότητας δε καπνίζουν μηδέ επηρεάζουν με άσχημη μυρωδιά το ψήσιμο ενώ διαρκούν και περισσότερο.

Ψήσιμο
Οι δυνατότητα κλεισίματος του χώρου ψησίματος με κάποιο καπάκι αποδυναμώνει τη μεγάλη ένταση της φωτιάς, διαμορφώνοντας μια ομοιόμορφα κατανεμημένη θερμοκρασία που αρωματίζει καπνίζοντας υποδειγματικά τα ψητά.

Αφού καεί η σχάρα, θα λαδωθεί εφόσον ψήσουμε κρέας ενώ θα περαστεί περαιτέρω & με ένα κρεμμύδι για να μην αλλοιωθεί η πέτσα από το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Η ένταση της θερμοκρασίας ρυθμίζεται είτε με την απομάκρυνση του ύψους της σχάρας από τη φωτιά (σπατάλη), είτε με τη προσθήκη στάχτης. Η στάχτη αφαιρείται με τεχνητά κατευθυνόμενο ρεύμα αέρα (χαρτόνι, βεντάλια, φυσητήρας, πιστολάκι κλπ) Ακόμη μεγαλύτερη έντασή της έχουμε με το ανακάτεμα της θράκας.

Ανάλογα με τη μαρινάδα & το είδος που θα ψήσουμε, αυτό είτε θα αρωματιστεί είτε θα είναι πιο μαλακό. Ένα από τα πιο συνηθισμένα για τα κρεατικά μίγμα μαρινάδας είναι 2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο με ½ φλιτζάνι λεμόνι, 5-6 κόκκους πράσινου πιπεριού, 1-2 φύλλα δάφνης & αντίστοιχα κλωναράκια δεντρολίβανου.

Το πολύ αλάτι στεγνώνει (=σκληραίνει) γρηγορότερα το κρέας, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση θα βγει νωρίτερα και θα αφεθεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Το αλεύρι καίγεται στη σχάρα οπότε απλά δε το χρησιμοποιείται και για να μη διαλύονται δεν τα ζυμώνεται με φρυγανιά, ψωμί, βρώμη…

Τα κόκαλα είναι αγωγοί θερμότητας, τα οποία σε κρέας που δεν έχει έρθει 
ομοιόμορφα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το ψήσιμο, θα δημιουργήσουν ανομοιογένεια στο ψήσιμο, πόσο μάλλον αν αυτό ήταν προηγουμένως σε καταψυξη. Στο κοτόπουλο επιχειρούμε και τα σπάμε.

Επιδιώκουμε να μη τσιγκλίζουμε το ψητό για να μη χάσει περαιτέρω τα υγρά του, τουτέστιν χρησιμοποιούμε λαβίδες. 


G.T.

Σχετικά
Η καύση του λίπους ενδέχεται να περιέχει πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες καθότι τα πλούσια σε πρωτεΐνη κρεατικά στις υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος σχηματίζουν ετεροκυκλικές αμίνες που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

Οπότε:
  • Αποφεύγουμε τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τις οποίες το ψητό καρβουνιάζει εξωτερικά πριν ψηθεί εσωτερικά.
  • Το λίγο πάχος προσθέτει νοστιμιά, ενώ το πολύ είναι φύρα και ενδεχομένως με πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες.
  • Το μαρινάρισμα προσδίδει άρωμα & μαλακώνει απίστευτα το ψητό πόσο μάλλον αν περιέχει ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πιπεριές, σκόρδο, κρασί ή χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο. Σημαντικότερο όλων είναι ότι λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, μειώνει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών.

PMS


Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΙΈΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕ FREON


click για μεγέθυνση

Αποποίηση ευθυνών

Οι μεγάλες πιέσεις, το freon & η χρήση των υλικών & εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν απαιτούν πέρα από εξειδίκευση & στοιχειώδεις γνώσεις. 
Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί τόσο στην αποδοχή των σωστών υπηρεσιών από έναν υπεύθυνο επαγγελματία όσο και στις αιτιολογημένες οικονομικές του απολαβές.

Προτροπή μας να μην ασχοληθείτε εφόσον δεν είστε τεχνικά καταρτισμένος (άλλωστε ως επί το πλείστον οικονομικά θεωρείται ασύμφορη η κατοχή του εξοπλισμού σε σχέση με τη παροχή υπηρεσιών από έναν επαγγελματία).

Στο δια ταύτα, αναζητείτε στη πινακίδα αναγνώρισης της εξωτερικής μονάδας το είδος του ψυκτικού υγρού που χρησιμοποιείται στην συσκευή & σε ποια ποσότητα (πχ στη photo αριστερά R410Α/0,440Kg) 

Στις 2 βάνες της εξωτερικής μονάδας (λεπτή=υψηλής πίεσης & χοντρή χαμηλής) υπάρχει από μια βαλβίδα στις οποίες συνδέονται αντίστοιχα οι ειδικοί σωλήνες  με τη μανομετρική κάσα (=μανόμετρα) για τον έλεγχο των πιέσεων. (μερικοί συμπιεστές έχουν μόνο μία βαλβίδα για το συμπλήρωμα του freon (χοντρή - χαμηλής).


Με τα μανόμετρα (ειδικά για τα εκάστοτε υγρά) ελέγχονται οι πιέσεις: