Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Μειωμένη απόδοση & πιθανά αίτια
  • Η επιφάνεια των συλλεκτών δεν επαρκεί για να καλύψει την απαίτηση σε ζεστό νερό (ιδιαίτερα σε σύντομους χρόνους, σκίαση κλπ).
  • Δεν έχουμε επαρκή ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, η έχουμε επί σειρά ημερών συννεφιασμένο καιρό.
    Ελέγχουμε εάν σκιάζεται ο συλλέκτης από άλλα αντικείμενα, κυρίως τις ώρες από 10:00 εως 16:00 όπου έχουμε την μέγιστη ενεργειακή απολαβή.
  • Μεγάλα μήκη σωληνώσεων χωρίς καλή μόνωση.
  • Άλατα που επικάθονται στις μεταλλικές επιφάνειες.
  • Η κλίση των συλλεκτών είναι μικρότερη από 33ο & ενδεχομένως μη κατάλληλα προσανατολισμένοι (σύμφωνα με τη κατανάλωση – απώλεια ~ 4%)
  • Σε ηλιακούς τριπλής ενέργειας, ενδέχεται ο εναλλάκτης του νερού του καυστήρα, να μην απομονώθηκε είτε χειροκίνητα είτε από ηλεκτροβάνα.
Ενέργειες & συντήρηση
Tο καθιερωμένο service ενός ηλιακού γίνεται κάθε χρόνο, όπου υπάρχουν σκληρά νερά, ειδάλλως κάθε 2 χρόνια.

Στις εργασίες προβλέπεται ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ!

  • Εφόσον η αντίσταση αφαιρεθεί για επιθεώρηση του εσωτερικού του boiler η ελαστική φλάντζα της το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί αντικατάσταση (την αναζητάτε σύμφωνα με το πόσα μπουλόνια υπάρχουν για τη σύσφιγξή της).
  • Έλεγχος – ωμομέτρηση της αντίστασης & του θερμοστάτη, των καλωδιώσεων & των επαφών, ιδιαίτερα της γείωσης.
  • Έλεγχος – αντικατάσταση του ανόδιου (22φx500mm)
  • Αποκομιδή των αλάτων από το πυθμένα, πλύσιμο και καθάρισμα του εσωτερικού του boiler.
  • Έλεγχος της βαλβίδας ασφαλείας τόσο του boiler 6 - 8 bar, όσο & του δοχείου αντιψυκτικού 1,5 - 2.5 bar.
  • Έλεγχος πληρότητας με αντιψυκτικό υγρό (=πολυπροπυλαινογλυκόλη).
  • Οπτικός έλεγχος εσωτερικά του υαλοκράματος του boiler (=δηλητηρίαση από πόση, κανονισμός καταλληλότητας τροφίμων).
  • Η αλλαγή του αντιψυκτικού υγρού γίνεται κάθε 2 χρόνια.
  • Καθαρισμός των συλλεκτών, από σκόνες κλπ βρωμιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Έλεγχος των μονώσεων στις σωληνώσεις & ενδεχομένως αντικατάσταση της μόνωσης για αδιαβροχοποίηση έναντι της παγωνιάς.
  • Έλεγχος για σημάδια από διαρροές στις υδραυλικές ενώσεις.
  • Ελέγχουμε ως προς την ορθή κλίση με αλφάδι τη βάση, τον συλλέκτη και το boiler, για αποφυγή εγκλεισμού φυσαλίδων στο υγρό του κλειστού κυκλώματος. (Οι φυσαλίδες μειώνουν την ταχύτητα της θερμοσιφωνικής ροής του υγρού, από τους συλλέκτες προς το boiler).
  • Κατά τη διάρκεια επιδιορθώσεων, οι διακόπτες βοηθούν στην απρόσκοπτη λειτουργία, πάραυτα απαιτείται περιοδικό ανοιγοκλείσιμό τους για απροβλημάτιστη λειτουργία τους όταν παραστεί ανάγκη (=άλατα).


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

    1. Στις συνδέσεις διαφορετικών μεταλλικών υλικών, χρησιμοποιούμε απαραίτητα ανόδιο για την αποφυγή διάβρωσης (ειδικά στο χαλκό & την αντίσταση).
    2. Σε περιοχές με ακραίες συνθήκες ψύχους, απαιτείται επιμελημένη ειδική αδιαβροχοποιημένη μόνωση όλων των υδραυλικών συνδέσεων & εξαρτημάτων (βαλβίδα ασφαλείας, δοχείο διαστολής, τάπες εκκένωσης του συλλέκτη κλπ)
    3. Σε περιοχές με δυνατές ριπές ανέμου, η στήριξη του boiler & των συλλεκτών, ενδεχομένως & του πλαισίου στήριξης, απαιτεί περαιτέρω ενίσχυση. Οι σωληνώσεις & το καλώδιο ρευματοδότησης οφείλουν επίσης ειδικότερη στήριξη.
    4. Καθότι η πίεση του δικτύου είναι ουσιαστικά ανέλεγκτη, απαιτείται η χρήση μειωτήρα πίεσης, τουτέστιν & φίλτρο γραμμής πριν από αυτόν. Ο μειωτής πίεσης απαιτεί συντήρηση – ρύθμιση – καθαρισμό από τα άλατα ανά τριετία. Μία αντεπίστροφη βαλβίδα, παρέχει επιπλέον προστασία σε κάθε περίπτωση από αναρρόφηση επιπλέον αντιψυκτικού υγρού (ειδικά αν έχει χρησιμοποιηθεί υγρό ακατάλληλο για ηλιακό – δηλ αυτοκινήτων)
    5. Σε υπόνοια μελλοντικής σκίασης & μη ενδεδειγμένης διαφορετικής λύσης, αυξάνουμε την επιφάνεια των συλλεκτών.
    6. Αγοράζοντας αντιψυκτικό από μη εξειδικευμένα καταστήματα, μπορείτε να προμηθευτείτε εν αγνοία των περισσοτέρων (πχ από χημικές βιομηχανίες που λόγω άγνοιας μηχανολογικών θεμάτων - κανονισμών προτείνουν λάθος τύπο αντιψυκτικού, κατ επέκταση ενδεχομένως ΑΚΟΜΗ & βιοτεχνών παραγωγής ηλιακών)! Έχοντας σαν βάση την 

      αιθυλαινογλυκόλη, μία χημική ουσία ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας, τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν για λόγους κόστους & χρήση στις μηχανές εσωτερικής καύσης ευρέως. Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς καταλληλότητας τροφίμων δεν είναι τυχαία, τουτέστιν ούτε η επισμάλτωση εφόσον για λόγους κόστους δεν προτιμούνται τα  ανοξείδωτα boiler. Καθότι το αντιψυκτικό βρίσκεται σε ξεχωριστό – ανεξάρτητο δοχείο, τι περιμένετε να γίνει μετά από διάτρησή τους με το αντιψυκτικό διάλυμα να αναμιγνύεται με αυτό της χρήσης; Λόγω χημικής σύστασης η αιθυλαινογλυκόλη είναι γλυκιά ως γεύση & ευθύνεται για αρκετούς θανάτους παγκοσμίως. Αν καταναλώσουμε εν αγνοία μας ποσότητα ίση με το 1/3 ενός νεροπότηρου (πχ 100ml) θα αρχίσουμε να ‘χουμε συμπτώματα μέθης, παραισθήσεις, σύγχυση, αποχαύνωση, μέχρι & κώμα. Όμως δε σταματά εκεί, γιατί μετά από μισή – μία ημέρα αρχίζουν διαταραχές στους χτύπους της καρδιάς & στην αναπνοή, μετέπειτα στο ουροποιητικό & εφόσον δεν μας προλάβουν στο νοσοκομείο οι επιπλοκές σοβαρεύουν οδηγώντας στο θάνατο! Ενδεδοιγμένο αντιψυκτικό για τους ηλιακούς είναι η  πολυπροπυλαινογλυκόλη & η υπευθυνότητά σας να διαβάσετε το τεχνικό δελτίο ασφαλείας (=MSDS) που υποχρεωτικά συνοδεύει κάθε χημικό προιόν. Ευνόητο είναι πως κανένα χημικό δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Η σωστή συντήρηση είναι πέρα από επιβεβλημένη & η πλέον αξιόπιστη για τη σωστή λειτουργία του ηλιακού, μα πρώτιστα για την υγεία μας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗΣ

·     Στο κάτω μέρος του boiler, στη παροχή από την ύδρευση, συνδέεται η αντεπίστροφη βαλβίδα (=αποφυγή εισρόφησης του νερού του boiler στο δίκτυο, λόγο αρνητικής πίεσης, πιθανά μολυσμένου με αντιψυκτικό υγρού) ο διακόπτης παροχής νερού & η βαλβίδα ασφαλείας από υπερπίεση των 6 - 8 bar. Κατά τη τροφοδότηση του boiler με νερό από το δίκτυο ύδρευσης, εξαερώνουμε έχοντας ανοικτή μία βρύση ζεστού νερού.


·      Εφόσον υπάρχει σύνδεση μεταξύ του boiler & των συλλεκτών, κλειστές τάπες εκκένωσης συλλεκτών & εφόσον δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία – καυτό νερό, μπορεί να ξεκινήσει η πλήρωση του δοχείου με το αντιψυκτικό υγρό*. Αυτή γίνεται είτε ξεβιδώνοντας τη βαλβίδα ασφαλείας - εκτόνωσης του δοχείου, είτε τη τάπα πλήρωσης. Η εξαέρωσή του γίνεται ξεβιδώνοντας το δοχείο διαστολής, εφόσον αυτό υπάρχει. Σαν υγρό χρησιμοποιείται απεσταγμένο νερό με προσθήκη ενδιάμεσα της πλήρωσης με  το ειδικό για ηλιακούς αντιψυκτικό υγρό (φαρμακευτικό ή μη). Κατά την αρχική πλήρωση ή μετά από εκκένωση του για καθαρισμό, η παραπάνω διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί με ευλάβεια καθότι η πλήρης ανάμιξη αργεί να πραγματοποιηθεί. Ως εκ τούτου καλό είναι η ανάμιξη να προετοιμάζεται σε ειδικό δοχείο & στη συνέχεια να γίνεται η πλήρωση. Από πολλούς προτείνεται η τελική πλήρωση να γίνει με απεσταγμένο νερό.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1. Απουσία παραγωγής ζεστού νερού
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει θερμοσιφωνική κυκλοφορία (άρα απουσία παραγωγής ζεστού νερού) απαιτείται εκκένωση του ψυκτικού υγρού (αφαίρεση τάπας εκκένωσης στο χαμηλότερο σημείο των συλλεκτών) & πλύση των αυλών κυκλοφορίας του με τρεχούμενο νερό για αφαίρεση των αλάτων (από τις οπές πλήρωσης της βαλβίδας ασφαλείας ή και του δοχείου διαστολής).

*Η πλήρης θερμοσιφωνική κυκλοφορία, εξαέρωση κλπ, απαιτεί συνήθως δύο μέρες ηλιοφάνειας. Σε αυτό το διάστημα βοηθούμε την γρηγορότερη αποκατάσταση της επίδοσης του ηλιακού, περιορίζοντας τη κατανάλωση ζεστού νερού
·      αποφεύγουμε να επιζητούμε χρήση πολλών λίτρων ζεστού νερού ταυτόχρονα (δεν έχουμε απαιτήσεις από την αρχή για ζεστό νερό, κρατώντας μία βρύση ανοιχτή για 4 λεπτά συνεχώς, ακόμη & αν αυτό υπάρχει… τις απαιτήσεις αυτές τις επιζητούμε λίγες μέρες αργότερα)
·     θεωρούμε ως μέση κατανάλωση κατ άτομο τα 50 λίτρα
·     αρχικά δε λειτουργούμε τη βρύση στην αναμεικτική λειτουργία (γρηγορότερη εξισορρόπηση)

2. Απουσία ζεστού νερού με τη χρήση ρεύματος ή
πτώση του ρελέ διαρροής (αντιηλεκτροπληξιακό)

Προσοχή! Οι παρακάτω πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα.
Η έλλειψη εμπειρίας & ειδικά γνώσεων
μπορεί να επιφέρει θάνατο από ηλεκτροπληξία.
Απευθυνθείτε σε ηλεκτρολόγους & μόνο καθότι
κάτι που σε έναν εκτός ηλεκτρολογικής ειδικότητας δείχνει φυσιολογικό μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Η αντίσταση βρίσκεται πίσω από μία συνήθως οκτάωπη φλάντζα διαμέτρου 140mm.
Η ισχύς της επίσης συνηθίζεται να είναι στα 4KW/h οπότε η σύνδεσή της επιβάλλεται να είναι με καλώδιο 4mm2 απαραίτητα με χρήση πολύ καλής γείωσης, αλλά & στεγανότητας!
Ασφαλίζεται με αυτόματη ασφάλεια 20Α (κατά προτίμηση διπλή F-N) & η τροφοδότησή της οφείλει να γίνεται επίσης από διπλό διακόπτη φάσης ουδέτερου με την ύπαρξη ενδεικτικής κόκκινης λυχνίας. Ασφάλειες πέραν της δεκαπενταετίας προτείνω να αντικαθίστανται, ακόμη & αν εργάζονται φυσιολογικά.



Έλεγχοι

Προσοχή: η χρήση κατάλληλης ένδυσης, υπόδησης
αλλά & προστασίας των ματιών από τυχόν βραχυκύκλωμα,
θεωρείται επιβεβλημένη. Αυτή οφείλει να γίνεται σε στεγνό περιβάλλον.
Το ηλεκτρικό ρεύμα δε συγχωρεί σφάλμα σε κανέναν!

Αρχικά έλεγχος συσφίξεων & κατάστασης επαφών & καλωδίου.
Έλεγχος για ύπαρξη ρεύματος (με δοκιμαστικό & επαλήθευση με βολτόμετρο)

Έλεγχος θερμοστατικής ασφάλειας
Έλεγχος θερμοστατικού διακόπτη
Ωμομέτρηση αντίστασης ως προς το κύκλωμα & τη διαρροή προς τη γείωση.

Εφόσον κριθεί πως η αντίσταση είναι ακατάλληλη, κλείνουμε παροχή σε ρεύμα αλλά & νερό. (στο νερό εκτονώνουμε από τη βαλβίδα ασφαλείας).

Πρώτιστα αφαιρείται ο θερμοστάτης για να μη βραχεί.
Αντικαθίσταται με καινούργια & όμοια η αντίσταση, η ελαστική φλάντζα & το ανόδιο που υπάρχει.
Ελέγχεται ο Θερμοστάτης & εφόσον για κάποιο λόγο έχει βραχεί από την αλλαγή, αλλάζεται ή στεγνώνεται καλά πριν την επανατοποθέτηση.

Εφόσον παρ’ όλους τους ελέγχους το ρελέ συνεχίζει να πέφτει με ασύνδετο το καλώδιο παροχής ρεύματος στον ηλιακό, τότε υπάρχει βλάβη, στη γραμμή παροχής.
Μετά από οποιοδήποτε έλεγχο που έγινε με αφαίρεση της αντίστασης, πριν επανατροφοδοτηθεί με ρεύμα οφείλουμε να κάνουμε πλήρωση με νερό. (βλ παραπάνω «διαδικασία πλήρωσης με νερό»)

3. Το νερό δε ζεσταίνεται με τη χρήση του καλοριφέρ
Με το λέβητα ελεγμένο ως προς τις πιέσεις λειτουργίας (Po, Pe, Pa), σε λειτουργία & τη θερμοκρασία νερού σε άνω των 50οC ελέγχουμε το σωλήνα εισαγωγής στον εναλλάκτη του boiler που οφείλει να είναι ζεστός. Λιγότερο ζεστός οφείλει να είναι & ο σωλήνας εξόδου του εναλλάκτη.
Σε περίπτωση που αυτό δε συμβαίνει ικανοποιητικά ελέγχουμε τα αυτόματα εξαεριστικά που οφείλουν να υπάρχουν όπως & τη ταχύτητα & λειτουργία του κυκλοφορητή.

4. Άλλα προβλήματα
·      Αν μετά από διακοπή νερού το boiler αδειάζει, απαιτείται έλεγχος ή αντικατάσταση της βαλβίδας αντεπιστροφής.
·      Άδειασμα του δοχείου με το αντιψυκτικό από υπερθέρμανση υποδηλώνει είτε αμέλεια σκίασης του συλλέκτη κατά τη πολυήμερη απουσία μας σε έντονη ηλιοφάνεια, είτε έλεγχο – αντικατάσταση της βαλβίδας ασφαλείας του δοχείου αυτού.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ TEXNIKEΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • Το κύκλωμα συλλέκτη – δοχείο αντιψυκτικού (=κύκλωμα αντιψυκτικού) ασφαλίζεται με βαλβίδα 1,5 - 2,5bar.
  • Η πίεση στο κύκλωμα χρήσης ασφαλίζεται με 6 έως 8 bar
  • Κατά την απουσία δοχείου διαστολής, ενδέχεται να υπάρχει τέτοιο εσωτερικά του boiler… αλλά όχι βαλβίδα ασφαλείας. Πάραυτα, χρήση επιπλέον δοχείου διαστολής με ενσωματωμένη πάνω του βαλβίδα ασφαλείας πιστεύω να ευνοεί.
  • Το ανόδιο είναι φ22 & επιλέγουμε κατά περίπτωση το μεγαλύτερο δυνατό μήκος (συνήθως 500mm)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου