Αναδημοσίευση από pcsteps 03/07/2016 | Συγγραφέας: Γιώργος Τράντζας* Σχόλια
Τα λειτουργικά συστήματα από την φύση τους περιέχουν κάποιον διαχειριστή αρχείων (file manager). Παρ' όλα αυτά, η προεγκατεστημένη αυτή εφαρμογή ίσως να μην καλύπτει τις ανάγκες κάθε χρήστη. Για να καλυφθούν λοιπόν οι πιο προχωρημένες ανάγκες μερικών χρηστών, δημιουργήθηκαν τρίτες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων. Δείτε τις καλύτερες εφαρμογές Windows για διαχείριση αρχείων.
Κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ενότητα: [απόκρυψη]
1 Τι είναι ένας διαχειριστής αρχείων
2 Total Commander
2.1 Δυνατότητα πολλαπλών παραθύρων
2.2 Εύκολη πρόσβαση στην πλήρη διεύθυνση του αρχείου
2.3 Δυνατότητες συμπίεσης
2.4 Υποστήριξη μεταφοράς αρχείων σε τοπικά δίκτυα
2.5 Επεκτασιμότητα
2.6 Παρόμοιες εφαρμογές
3 Free Commander XE
3.1 Διαφορές με Total Commander
4 Nomad.NET
4.1 Διαφορές με Total Commander
5 Master Commander
5.1 Διαφορές με Total Commander
6 MultiCommander
6.1 Διαφορές με Total Commander
7 Άλλες εφαρμογές
7.1 Nexus File
7.2 wxCommander
7.3 Χplorer2lite
8 Έχετε απορίες σχετικά με την διαχείριση αρχείων;
Τι είναι ένας διαχειριστής αρχείων
Με την εμφάνιση των πρώτων λειτουργικών συστημάτων με περιβάλλον παραθύρων, εμφανίστηκαν και οι πρώτες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων με την σημερινή μορφή.
Οι εφαρμογές αυτές αναλαμβάνουν την εμφάνιση των καταλόγων (φακέλων) και των αρχείων που περιέχουν σε γραφικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφθηκε η ανάγκη της γραμμής εντολών στην πλοήγηση μεταξύ των αρχείων.
Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση αρχείων είναι αρκετά λειτουργικές και εύκολες στη χρήση για τους απλούς χρήστες. Παρ' όλα αυτά, δεν υποστηρίζουν κάποιες πιο προχωρημένες ενέργειες και δυνατότητες, που μπορούν να διευκολύνουν το χρήστη.
Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, δημιουργήθηκαν τρίτες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων (file managers). Τα λογισμικά αυτά περιέχουν πληθώρα νέων υπηρεσιών και λειτουργιών, αυξάνοντας τις δυνατότητες του χρήστη.
Total Commander
Ο Total Commander είναι μία από τις καλύτερες και πιο γνωστές εφαρμογές του είδους του, και αποτελεί μέτρο σύγκρισης για όλες τις εφαρμογές που ασχολούνται με τη διαχείριση αρχείων. Η αρχική του έκδοση δημιουργήθηκε την εποχή που χρησιμοποιούνταν ακόμα λειτουργικά συστήματα τύπου DOS.
Τα λειτουργικά συστήματα αυτού του είδους αποτελούνταν μόνο από γραμμές εντολών. Για να δείτε πως χρησιμοποιείται η γραμμή εντολών στις σημερινές εκδόσεις των Windows, δείτε τον οδηγό μας:
Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί πολλές εκδόσεις του Total Commander, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες σχετικά με την διαχείριση αρχείων των λειτουργικών συστημάτων κάθε τεχνολογίας.
Οι σημερινές εκδόσεις αποτελούνται από πλήρως λειτουργικά γραφικά περιβάλλοντα, συνδυάζοντας απλότητα στην εμφάνιση με προηγμένες υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει εφαρμογή τους είδους που να μην μοιάζει με τον Total Commander, είτε εμφανισιακά, είτε λειτουργικά. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μια εφαρμογή-πρότυπο.
Στην συνέχεια, θα αναλύσουμε τις λειτουργίες που κάνουν αυτήν την εφαρμογή να ξεχωρίζει.
Δυνατότητα πολλαπλών παραθύρων
Στον Total Commander το γραφικό περιβάλλον διαφέρει αρκετά με τον Explorer, την προεγκατεστημένη εφαρμογή διαχείρισης αρχείων των Windows. Αποτελείται από δύο παράθυρα ενσωματωμένα σε ένα.
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε την δυνατότητα ευκολότερης μεταφοράς και αντιγραφής δεδομένων, αφού δεν χρειάζεται η πλοήγηση μπρος πίσω μεταξύ του φακέλου προορισμού και του αρχικού φακέλου.
Η ύπαρξη δύο παραθύρων καθιστά την διαχείριση αρχείων ευκολότερη και σαφώς γρηγορότερη.
Εύκολη πρόσβαση στην πλήρη διεύθυνση του αρχείου
Ένα πολύ ενοχλητικό και άβολο χαρακτηριστικό όσον αφορά τα Windows, είναι η μη προβολή της ολοκληρωμένης διεύθυνσης του αρχείου.
Ναι μεν η εφαρμογή εμφανίζει όλους τους φακέλους και υποφακέλους μέχρι το αρχείο μας, αλλά δεν ενσωματώνει στην διαδρομή το όνομα του αρχείου.
Κατά συνέπεια, αν χρειαζόμαστε και τη διεύθυνση και το όνομα του αρχείου, στον Windows Explorer θα πρέπει να τα αντιγράψουμε ξεχωριστά.
Σε αντίθεση με τα Windows, ο Total Commander δίνει την δυνατότητα μέσω ενός εικονιδίου την αντιγραφή στο πρόχειρο της πλήρους διεύθυνσης του αρχείου, συμπεριλαμβανόμενου του ονόματός του.
Δυνατότητες συμπίεσης
Τα Windows έπειτα από την έκδοση Vista και μετά υποστηρίζουν την συμπίεση Zip.
Ο Total Commander δεν υποστηρίζει μία, αλλά έναν μεγάλο αριθμό βασικών αλγορίθμων συμπίεσης, όπως zip και rar. Επιπλέον, η ίδια η εφαρμογή μας δίνει την δυνατότητα επεκτάσεων αυξάνοντας τον αριθμό των υποστηριζόμενων συμπιέσεων.
Η ενσωμάτωση της συμπίεσης μέσα στην εφαρμογή, μειώνει την ανάγκη για εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών συμπίεσης και αυξάνει την ποιότητα των υπηρεσιών.
Η εφαρμογή αυτή αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την διαχείριση αρχείων, έχοντας δυνατότητα προσθήκης κωδικών πρόσβασης, αλλά και δημιουργίας αυτόματα αποσυμπιεζόμενων αρχείων.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι είναι συμπίεση και πως λειτουργεί, επισκεφτείτε τον παρακάτω οδηγό.
Συμπίεση Δεδομένων: Τι Είναι και Πώς Λειτουργεί
Υποστήριξη μεταφοράς αρχείων σε τοπικά δίκτυα
Παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο FTP (File Transfer Protocol, πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων) υποστηρίζεται και από τον προεγκατεστημένο file manager, ο Total Commander παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία.
Μέσω του Total Commander, έχουμε την επιλογή περιορισμού της ταχύτητας αποστολής αρχείων. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε την δυνατότητα εξοικονόμησης bandwidth, διασφαλίζοντας την σωστή και αποδοτική λειτουργία του δικτύου.
Επεκτασιμότητα
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Total Commander είναι η δυνατότητα προσθήκης επεκτάσεων παντός είδους.
Υπάρχουν επεκτάσεις με τις οποίες μπορούμε να διαμορφώσουμε οπτικά την εφαρμογή, αλλά και επεκτάσεις που επηρεάζουν την λειτουργία της.
Με την εύρεση των επεκτάσεων που καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες δημιουργούμε μια ευέλικτη εφαρμογή με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών.
Στην συνέχεια, θα αναφερθούμε σε άλλες εφαρμογές υπεύθυνες για την διαχείριση αρχείων, παρατηρώντας την ομοιότητα με τον Total Commander.
Παρόμοιες εφαρμογές
Μια εξαιρετικά όμοια εφαρμογή με τον Total Commander είναι ο Unreal Commander.
Παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει όλα τα θετικά στοιχεία του Total Commander, έχει ένα βασικό μειονέκτημα που τον καθιστά κατώτερο.
Το μειονέκτημα αυτό είναι τα περίεργα και περίπλοκα εικονίδια που είναι τοποθετημένα στο γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής. Κατά πάσα πιθανότητα ένας αρχάριος χρήστης θα δυσκολευτεί να καταλάβει ποιο εικονίδιο κάνει τι, δυσκολεύοντας έτσι τη διαχείριση αρχείων.
Free Commander XE
Ο Free Commander XE αποτελεί μια εφαρμογή που έχει αρκετές ομοιότητες με τον Total Commander, αλλά και αρκετές νέες υπηρεσίες.
Η κύρια ομοιότητα με τον Total Commander είναι κυρίως οι βασικές δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και η ύπαρξη δύο παραθύρων ενσωματωμένων σε ένα.
Είναι χαρακτηριστικό να τονίσουμε, ότι την λειτουργία αυτή την έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών που ασχολούνται με την διαχείριση αρχείων.
Διαφορές με Total Commander
Οι υπηρεσίες που κάνουν τον Free Commander XE να διαφέρει και να βρίσκεται τοποθετημένος στην λίστα με τις καλύτερες εφαρμογές της κατηγορίας του είναι οι παρακάτω.
Η δυνατότητα λήψης στιγμιότυπου οθόνης (screenshot).
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην θεωρείται από τις βασικότερες υπηρεσίες, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη σε κανέναν άλλον διαχειριστή αρχείων του οδηγού.
Η δυνατότητα αντιγράφων ασφαλείας.
Οι υπηρεσίες restore και backup είναι από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες στην διαχείριση αρχείων, καθώς προσφέρουν ασφάλεια στα δεδομένα μας από τυχών απώλειες λόγο βλαβών.
Η ενσωμάτωσή τους μέσα στην ίδια την εφαρμογή, εξοικονομεί χώρο στο δίσκο, αφού καθιστά την εγκατάσταση εφαρμογών backup μη αναγκαία.
Nomad.NET
Το Nomad.NET αποτελεί την νεότερη έκδοση του Nomad και είναι γραμμένο αποκλειστικά σε γλώσσα προγραμματισμού .Net.
Είναι μια εφαρμογή αρκετά φιλική, με εύκολο και κατανοητό για τον χρήστη περιβάλλον. Έχει υιοθετήσει κι αυτή το σύστημα του διπλού παραθύρου και παρέχει όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν και οι υπόλοιπες εφαρμογές του οδηγού.
Τα κύρια μειονεκτήματα της χρήση αυτής της εφαρμογή στη διαχείριση αρχείων, περιγράφονται στην επόμενη ενότητα.
Διαφορές με Total Commander
Το κύριο μειονέκτημα της εφαρμογή αυτής, είναι η παύση της υποστήριξης της από τους σχεδιαστές της. Ως αποτέλεσμα, οι υπόλοιπες εφαρμογές θα αναπτύσσονται και θα εξελίσσονται, ενώ αυτή θα μείνει σταθερή στις δυνατότητες της.
Επιπλέον, σε περίπτωση ερωτήσεων ή τεχνικών προβλημάτων, ο χρήστης δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με την εταιρία για να βρει λύση, αφού η εφαρμογή δεν υποστηρίζεται πια.
Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα είναι η μη υποστήριξη της μετονομασίας πολλαπλών αρχείων. Η εργασία αυτή θεωρείται πολύ σημαντική από τους χρήστες και η μη ύπαρξή της μειώνει αρκετά το επίπεδο της εφαρμογής.
Master Commander
Εκτός από το γεγονός ότι ο Master Commander αποτελεί μια μοντέρνα εμφανισιακά εφαρμογή, έχει επίσης πολλές δυνατότητες που δεν κατέχουν οι ανταγωνιστές του.
Βασίζεται στην εμφάνιση δύο παραθύρων σε ένα για ευκολότερη πλοήγηση και αποτελείται από αρκετά κατανοητά εικονίδια και μενού.
Η απλότητα του αυτή, καθορίζει τον Master Commander ως ένα από τα καλύτερα λογισμικά με χρήση στην διαχείριση αρχείων για αρχάριους χρήστες.
Διαφορές με Total Commander
Ο Master Commander παρέχει μια ποικιλία νέων υπηρεσιών, όπως δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής και δημιουργία αρχείων ISO.
Επιπλέον, έχει ενσωματωμένο διαχειριστή για τα αρχεία που κάνουμε download, αν δεν αρκεί ο προεγκατεστημένος του browser μας.
Ως αρνητική διαφορά, μπορούμε να θεωρήσουμε την έλλειψη επεκτάσεων, που είναι αρκετά σημαντικές για την διαμόρφωση της εφαρμογή στα μέτρα μας.
Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές ανάμεσα στις εφαρμογές που αναλαμβάνουν την διαχείριση αρχείων.
MultiCommander
Ο MultiCommander είναι η τελευταία κύρια εφαρμογή που θα αναλύσουμε σε αυτόν τον οδηγό και ίσως είναι η μονή που εμφανισιακά κάνει την διαφορά σε μερικά σημεία.
Το αν μπορεί να θεωρηθεί ωραία όσον αφορά την εμφάνιση είναι υποκειμενικό, αλλά σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί διαφορετική.
Δεν έχει ακολουθήσει κατά γράμμα το περιβάλλον του Total Commander όπως άλλες εφαρμογές του είδους. Παρ' όλα αυτά, αποτελείται κι αυτή από δύο παράθυρα ενσωματωμένα σε ένα.
Διαφορές με Total Commander
Όπως προαναφέραμε, οι κύριες διαφορές με τον Total Commander είναι το αρκετά διαφορετικό περιβάλλον και η δυνατότητα εκτεταμένης μορφοποίησης της εφαρμογής.
Παρά το γεγονός ότι παρέχει προηγμένες υπηρεσίες σχετικά με την διαχείριση αρχείων και την επεξεργασία τους, είναι αρκετά δύσκολη η εκτέλεση αυτών των σύνθετων εργασιών από αρχάριους χρήστες.
Η εφαρμογή αυτή απευθύνεται γενικά σε λίγο πιο ενημερωμένους με το αντικείμενο χρήστες.
Άλλες εφαρμογές
Σε αυτή την ενότητα θα αναφέρουνε μερικές λιγότερο αποτελεσματικές εφαρμογές που πραγματοποιούν διαχείριση αρχείων, τονίζοντας τα θετικά στοιχεία που έχει η κάθε μία.
Nexus File
O Nexus File πιθανότατα αποτελεί τον πιο μοντέρνα σχεδιασμένο διαχειριστή αρχείων. Αποτελείται κι αυτός από δυο παράθυρα ενσωματωμένα σε ένα, ενώ έντονη εντύπωση προκαλεί το μαύρο χρώματα του.
Επιπλέον, έχει αρκετές επιλογές μορφοποίησης, όπως δυνατότητα αλλαγή χρωμάτων των παραθύρων.
wxCommander
Το κύριο πλεονέκτημα του wxCommander είναι η ύπαρξη φορητής έκδοσης (portable). Αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να τρέξομε την εφαρμογή χωρίς να την έχουμε εγκαταστήσει.
Επίσης, περιέχει έναν αρκετά χρηστικό επεξεργαστή κειμένου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι αυτή την εφαρμογή πρέπει να την εγκαταστήσουμε ως διαχειριστές, ώστε να αποφύγουμε προβλήματα κατά την εγκατάσταση.
Χplorer2lite
Ο Xplorer2lite είναι μια αρκετά ελαφριά εφαρμογή με μερικές σημαντικές δυνατότητες.
Το κύριο πλεονέκτημα της είναι η πολύ ανεπτυγμένη γραμμή διευθύνσεων η οποία παρέχει πληθώρα επιλογών, όπως αυτόματη συμπλήρωση και διάφορα φίλτρα.
Παρ' όλα αυτά, η δωρεάν της έκδοση είναι για περιορισμένο αριθμό ημερών.
Έχετε απορίες σχετικά με την διαχείριση αρχείων;
Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαχείριση αρχείων είναι μια αρκετά σημαντική εργασία για τον πιο απλό, αλλά και τον πιο προχωρημένο χρήστη. Χωρίς τις εφαρμογές αυτές, είτε προεγκατεστημένες, είτε τρίτες εφαρμογές δεν θα είχαμε την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στα αρχεία μας.
Αν έχετε απορίες σχετικά με την διαχείριση αρχείων ή έχετε κάποια άλλη εφαρμογή να προτείνετε, γράψτε μας στα σχόλια.
*Ο Τράντζας Γιώργος είναι 17 ετών και μαθητής της Β ΕΠΑΛ στην ειδικότητα τεχνικών εφαρμογών λογισμικού. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων. Σκοπός του να εισαχθεί στο τμήμα Αυτοματιστών του ΤΕΙ Πειραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου