Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Τριώδιο, οι τρείς εβδομάδες της Αποκριάς & η Τσικνοπέμπτη



Η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος είναι οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο Τριώδιο.
Τριώδιο είναι η εκκλησιαστική περίοδος που ξεκινά τη Κυριακή του Τελώνου & του Φαρισαίου για να ολοκληρωθεί το Μεγάλο Σάββατο. 
Την ονομασία έχει από το εκκλησιαστικό βιβλίο με τους τρίωδους ύμνους που  χρησιμοποιείται αυτή τη περίοδο.

Η πρώτη εβδομάδα, η Απολυτή ή Προφωνή, εκκινεί με τη Κυριακή του Τελώνου & του Φαρισαίου προβάλωντας το ταπεινό φρόνημα ως ασφαλή οδό στη πνευματική διαδρομή προς το Πάσχα. "Προφωνή" γιατί διαλαλούνταν η αρχή της Αποκριάς με τη παύση της νηστείας Τετάρτης & Παρασκευής.


Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου εκκινεί τη Κυριακή του Ασώτου υπενθυμίζοντας την αξία της μετάνοιας & της  συγχώρεσης. Ο
νομάστηκε κρεατινή ή της κρεοφάγου, καθότι οι Χριστιανοί καταναλώνουμε το κρέας που περίσεψε πριν τη νηστεία της Σαρακοστής. 
Στα μέσα αυτής της εβδομάδας είναι και η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που εορτάζεται 11 μέρες πριν τη Καθαρά Δευτέρα & 59 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
Την ονομασία της πήρε καθώς αυτή την ημέρα καταναλωνόταν το κρέας που απέμεινε πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, βγάζοντας την έντονη τσίκνα (οσμή παραγόμενη κατά το ψήσιμό του).
Την ημέρα αυτή ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς για να κορυφωθούν με τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας.

Η τρίτη εβδομάδα εκκινεί τη Κυριακή της Απόκρεω, τελευταίας ημέρας της Αποκριάς και βρώσης κρέατος. 
Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η τυρινή ή τυροφάγος, με έμφαση στη διατροφή με αυγά, γαλακτοκομικά & ψάρι τη Τετάρτη & Παρασκευή (ενδιάμεσα της κρεατοφαγίας & νηστείας της Σαρακοστής).
Κατά τη τρίτη εβδομάδα, παρέες μεταμφιεσμένων κυκλοφορούν τη μέρα στις γειτονιές χορεύοντας & τραγουδώντας.
Τη τέταρτη Κυριακή της τυρινής ή τυροφάγου πριν τη Καθαρά Δευτέρα, ξεκινά η Σαρακοστή, η νηστεία, η θέληση για προσήλωση - περισυλλογή σε στόχους και ιδεώδη, μέχρι τη Λαμπρή Ανάσταση.

Οι Αποκριές προέρχονται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων κατάλοιπο της λατρείας του θεού Διονύσου.
Ανέκαθεν γιορτάζουμε & χορεύουμε μασκαρεμένοι γύρω από φωτιές πίνοντας κρασί, με πειράγματα & λοιπά εδέσματα. 
Η περίοδος θεωρείται ιδανική για γνωριμίες, πόσο μάλλον παλαιότερα για προξενιά, αρραβώνες & γάμους.
Ξενόφερτα άτοπα & άκαιρα έθιμα επηρεάζουν το Ελληνικό πνεύμα και την αυθόρμητα απλή & ξεχωριστή εορταστική αίγλη, που η άγνοια σε αυτά επιφέρει. 
Η αποκριά οφείλει κατά βάση να είναι συνηφασμένη με τη πολιτιστική κληρονομιά της εκάστοτε περιοχής & οι δήμοι να την αναδεικνύουν αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα.



Καλό Τριώδιο 
GT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου