1.) Περί αντισηψίας χεριών.
Α.) Ο καλύτερος τρόπος αντισηψίας είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 sec (40 sec η διάρκεια τη συνολικής διαδικασίας).
https://eody.gov.gr/…/uploa…/2019/07/ma-ygieinixerion-7.pdf…
Αφενός μεν απομακρύνει τους ρύπους πάνω στους οποίους έχει προσδεθεί ο ιός, αφετέρου δε οι επιφανειοδραστικές ουσίες των σαπώνων διασπούν το λιπιδικό περίβλημα του ιού. Επίσης βοηθά στην αποκόλληση των ιών από την επιφάνεια του δέρματος.
https://www.theguardian.com/…/science-soap-kills-coronaviru…
Β.) Όσον αφορά στα αντισηπτικά διαλύματα: o ECDC συνιστά την χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων με περιεκτικότητα σε αιθανόλη 60-85%, (υπό την προϋπόθεση ότι τα χέρια δεν περιέχουν ρύπους, οπότε πρέπει να προηγείται πλύσιμο με νερό και σαπούνι).
https://www.ecdc.europa.eu/…/novel-coronavirus-guidelines-n…
Ο Π.Ο.Υ. συνιστά την χρήση γενικού αντισηπτικού (καταστρέφει βακτήρια, ιούς και σπόρια) με βάση την αιθανόλη 80% (ή την ισοπροπανόλη 75%), το οποίο περιέχει επίσης γλυκερίνη (με στόχο την ενυδάτωση των χεριών) και υπεροξείδιο του υδρογόνου (καταστρέφει μικροβιακά σπόρια).
https://www.who.int/…/who_guidelines-handhygiene_summary.pd…
https://www.who.int/…/tech…/infection-prevention-and-control
Πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο COVID-19 ως ιός που περιβάλλεται από κάψα καταστρέφεται εύκολα από τα προαναφερθέντα αλκοολικά διαλύματα στις συγκεντρώσεις αυτές και ΔΕΝ απαιτείται η χρήση αιθανολικών διαλυμάτων 95% (πιθανόν απαραίτητα για άλλα είδη ιών π.χ. πολιομυελίτιδας).
https://www.journalofhospitalinfection.com/…/S0195…/fulltext
https://www.cdc.gov/…/di…/disinfection-methods/chemical.html
Παρενθετικά αναφέρεται ότι τα αιθανολικά διαλύματα 95% γενικά δεν συνίστανται για αντισηψία, διότι α) αυξάνουν το κόστος (και την σπατάλη πρώτων υλών), β) ξηραίνουν το δέρμα (καθώς είναι υγροσκοπικά) και γ) έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα ως βιοκτόνα, διότι ο βασικός μηχανισμός δράσης τους (μετουσίωση πρωτεϊνών) απαιτεί την παρουσία ύδατος.
https://www.cambridge.org/…/65382851361A5EE2921CAF83632CD25E
2.) Περί απολύμανσης επιφανειών:
Οι συστάσεις του ECDC αναφέρουν την χρήση αιθανολικών διαλυμάτων 70%, υποχλωριώδους νατρίου (χλωρίνη) 0,1-0,5%, ισοπροπανόλης 50%, ιωδιούχου ποβιδόνης (Βetadine) 10%, καθώς και άλλων απολυμαντικών όπως αναφέρονται στον Πίνακα 1 του κάτωθι εγγράφου.
https://www.ecdc.europa.eu/…/coronavirus-SARS-CoV-2-guidanc…
Μεταξύ των χρησιμοποιούμενων απολυμαντικών πρέπει να επισημανθεί ότι η χλωρεξιδίνη ΔΕΝ δρα έναντι του COVID-19, καθώς έχει μόνο αντιβακτηριδιακή και όχι αντιική δράση. Τυχόν αντιική δράση αλκοολικών διαλυμάτων χλωρεξιδίνης οφείλεται στην παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων αλκοόλης και όχι στην περιεχόμενη χλωρεξιδίνη.
https://www.journalofhospitalinfection.com/…/S019…/fulltext…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554776/…
3.) Περί χρήσης μασκών προσώπου:
Υπάρχουν δυο είδη μασκών προσώπου, οι χειρουργικές μάσκες προσώπου (facemasks) και οι αναπνευστήρες (respirators).
Α.) Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου έχουν μικρή ικανότητα προστασίας από εισερχόμενα μικροσταγονίδια μεγέθους <5μm (ΔΕΝ συνίσταται η χρήση τους από ασυμπτωματικό γενικό πληθυσμό). Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού από συμπτωματικούς φορείς (συνίσταται να την φορούν όσοι έχουν αναπνευστικά συμπτώματα ώστε να μετριαστεί η εξάπλωση του ιού στο περιβάλλον μέσω παρεμπόδισης εκτίναξης μεγάλων σταγονιδίων, πτυέλων και λοιπών εκκρίσεων).
https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-ko…/
Β.) Απλές χειρουργικές μάσκες συνίσταται να φορούν επίσης α.) οι φροντιστές πασχόντων ατόμων και β.) άτομα σε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.
https://eody.gov.gr/wp-cont…/uploads/…/03/covid-19-maska.pdf
Οι εργαζόμενοι σε χώρους όπου είναι πιθανή η συχνή πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με πιθανούς φορείς της νόσου συνίσταται να λάβουν υπόψιν τους την χρήση χειρουργικής μάσκας προσώπου, λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς (απουσία προστασίας από μικροσταγονιδια, λανθασμένο αίσθημα ασφαλείας, πιθανότητα λανθασμένης εφαρμογής).
https://www.ecdc.europa.eu/…/novel-coronavirus-guidelines-n…
Γ.) Οι αναπνευστήρες ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ποσοστό των εισερχόμενων μικροσταγονιδίων που φιλτράρουν (FFP1 80%, FFP2 94% και FFP3 99%). H αμερικανική Ν95 αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή FFP2.
https://www.hse.gov.uk/research/rrpdf/rr619.pdf…
Δ.) Κατά την αξιολόγηση ύποπτων περιστατικών οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί πρέπει να φορούν αναπνευστήρα τύπου FFP2 ή FFP3. Όταν εμπλέκονται σε διαδικασίες στις οποίες δημιουργούνται αερολύματα (τραχειοστομίες, βρογχοσκοπήσεις, διασωληνώσεις κλπ) ενδείκνυται αναπνευστήρας FFP3. Επί απουσίας των ανωτέρω συνίσταται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας (ώστε να υπάρχει τουλάχιστον προστασία από μεγάλα σταγονίδια).
https://www.ecdc.europa.eu/…/novel-coronavirus-guidelines-n…
Ε.) Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ορθή εφαρμογή των αναπνευστήρων FFP, καθώς λανθασμένη εφαρμογή υποβιβάζει τους αναπνευστήρες στην κατηγορία των απλών χειρουργικών μασκών.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jebm.12381…